In cautarea unui loc de munca. Partea V (Pregatirea pentru un interviu de angajare) (2014-10-30)

Pregatirea pentru un interviu de angajare

Prima impresie este foarte importanta. Saluta-l pe cel care va lua parte la interviul de angajare strangand cu fermitate mana si prezentandu-te. Nu uita sa zambesti si sa te uiti (modest) in ochii intervievatorului. Vorbeste rar si clar.

Fii pregatit sa povestesti foarte amanuntit despre locul de munca actual si despre responsabilitati. In plus, informeaza-te despre societate si mediul de afaceri de pe site-ul companiei sau din alte surse.

Incerca sa intelegi din interviu ce tip de persoana se cauta. Poti utiliza expresia: „Eu stiu deja multe despre locul de munca oferit, dar ar fi foarte util daca mi-ati spune exact ce tip de angajat cautati”. Asculta raspunsul cu atentie, iar restul timpului incearca sa convingi intervievatorul ca esti cea mai potrivita persoana.

Daca in locul de munca viitor sunt lucruri pe care nu ai avut ocazia sa le inveti, da-i un exemplu bun cu privire la cum ai invatat noi competente intr-o perioada scurta de timp. Acest lucru va arata ca esti capabil sa inveti repede.

Desi este dificil, este foarte important ca pe parcursul intregii conversatii sa ramai calm si increzator in tine. Este demn nu doar sa raspunzi, dar in aceleasi timp sa pui si intrebari. Cateva exemple de intrebari:
- Care este abordarea viitorului angajat cu privire la formarile profesionale? Acestea sunt organizate?
- Care sunt planurile de extindere ale companiei? Aveti de gand sa le extindeti?

Scopul tau este sa convingi angajatorul ca ai intentii serioase si ca doresti sa faci cariera la locul de munca. Ofera cateva motive intameiate.

Intrebat cum te vezi in viitor, adica ce cariera vei alege, incearca sa raspunzi pe baza cunostintelor obtinute anterior despre cariera si oportunitatile de dezvoltare in companie. Trebuie sa te vezi asa cum viitorul angajator te vede.

In interviuri, intrebarea frecventa este: „ cum va comportati in situatii de stres sau atunci cand va confruntati cu probleme”. Pregateste-te pentru a da un exemplu din situatia cand la locul de munca te-ai confruntat cu probleme grave si modul in care le-ai facut fata cu profesionalism.

Trebuie sa pui intrebari pe tot parcursul conversatiei. Este la fel ca si ascultarea atenta, arata interesul manifestat fata de interlocutor. Fii entuiazmat.

Demonstreaza ca esti adecvat pentru pozitia viitoare. Aminteste-ti cerintele, iar parca din intamplare, dar strategic, punct dupa punct, specifica abilitatile si experienta necesara pentru activitatea propusa.

La sfarsitul interviului, poti sa-i spui intervievatorului ca te simti capabil si pregatit sa lucezi in echipa lor. Intreba-l pe potentialul angajator daca gandeste la fel despre tine.

De asemenea, poti sa afli daca potrivit opiniei angajatorului, te vei descurca in activitatea propusa. Daca raspunsul este pozitiv - perfect, iar daca nu – aminteste-i despre entuziasm si despre capacitatea de a invata rapid lucruri noi.

La sfarsitul interviului este util sa afli ce optiuni ai, care sunt urmatorii pasi etc. Informeaza-te daca vei fi invitat la conversatia urmatoare, pentru ca intr-adevar iti doresti slujba asta.

Daca iti place descrierea locului de munca pentru care aplici, atrage atentia asupra acestui lucru spunand cat de excelenta este pozitia etc. Asa vei arata inca o data entuziasmul si interesul pentru acest job.

Este foarte riscant sa mergi la un interviu pentru un loc de munca fara sa fi pregatit corespunzator. Acest lucru te poate costa mai mult decat lectiile neinvatate din timpul scolii sau materialul nepregatit pentru examen important.

   

Tags: Angajator, Cariera in UK, Cautare munca, Conversatie cu angajator, Formare profesionala, Interviu de angajare, Job in Anglia, Loc de munca, Munca in Anglia