Cele mai importante documente in Anglia (2016-05-23)

Cand ajungi in Marea Britanie, ai nevoie sa obtii o multime de documente si certificate. AngliaMea.ro le enumera pe cele mai importante.

Numarul de asigurare (in engl. National Insurance Number)

Fiecare angajator solicita acest numar. Sistemul de acordare a numarului de asigurare a fost usor modificat. Inainte trebuia sa suni si sa te programezi pentru un interviu. Procedura in prezent este altfel: trebuie sa suni la Agentia pentru ocuparea fortei de munca (in engl. Job centre) la numarul 0845 600 0643 si sa soliciti un formular de cerere (in engl. application form), pe care trebuie sa-l complectezi, sa-l trimiti si sa astepti o scrisoare cu numarul de asigurare.

Totusi, poti fi programat la un interviu pentru a confirma identitatea. Criteriile de selectie, cine trebuie sa vina, si cine nu - nu se cunosc. In timpul interviului va trebui sa furnizezi unele informatii despre tine – data sosirii in Marea Britanie, ce faci aici, daca ai un loc de munca sau daca esti in cautarea unui loc de munca, adresa de domiciliu si toate datele personale.

Cardul de asigurare nu se mai emite, se acorda doar numarul de asigurare, care se elibereaza gratuit. In cazul in care interviul a fost unul cu succes, numarul de asigurare va fi trimis prin e-mail in termen de cateva saptamani.

Mai multe informatii despre numarul de asigurare gasesti aici: https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number.

Contul bancar

Pentru deschiderea unui cont bancar in Marea Britanie cetatenii UE au nevoie doar de un pasaport si o dovada de domiciliu. Cu toate acestea, experienta ne arata ca deschiderea unui cont curent nu este asa de usor, intrucat banca cere dovezi ca persoana este angajata si primeste un venit in mod regulat. Pe de alta parte, este dificil sa gasesti un loc de munca fara sa ai un cont bancar. Prin urmare, cel mai bine ar fi sa te duci la o sucursala a bancii cu un act de identitate (si dovada de domiciliu, daca este posibil), si sa soliciti deschiderea unui cont curent (in engl. current account).

Documentele care dovedesc ca esti in cautarea unui loc de munca, de asemenea, pot sa te ajute sa deschizi un cont bancar, astfel cand te duci la o banca, ia cu tine si un curriculum vitae (CV). Daca la o sucursala vei primi un raspuns negativ, nu renunta si apeleaza la o alta sucursala. Desigur, pentru a deschide un cont bancar trebuie sa ai cel putin cunostinte minime de limba engleza sau trebuie sa apelezi la serviciile unui interpret.

In cazul in care banca nu este de acord cu deschiderea unui cont curent si emiterea unui card cu care poti sa efectuezi plati on-line, poti sa soliciti emiterea unui card de numerar (in engl. cash card account). Cu acest card nu poti sa efectuezi plati pentru bunuri, dar poti sa primesti banii si sa retragi banii de la ATM-uri. Dupa ceva timp, vei putea sa soliciti functionarului bancii sa-ti deschida un cont bancar mai bun.

Testul de sanatate si siguranta – cardul CSCS

Unul dintre cele mai importante documente din sectorul constructiilor, cerute de angajatori – cardul CSCS (in engl. Construction Skills Certification Scheme). Este un document care confirma ca ai trecut testul de sanatate, siguranta si mediu, si atesta ca ai competente profesionale corespunzatoare (in engl. CITB health, safety & environment test).

Pentru sustinerea acestul test, inregistreaza-te la adresa: http://www.cscs.uk.com sau suna la 0344 994 4488. Costul testului este de 17,50£, plus 30£ pentru card (dupa ce ai trecut testul si ai complectat formularul pentru obtinerea cardului). Poti sa te inregistrezi on-line doar daca ai un numar de asigurare.

Daca alegi sa sustii testul in limba romana, nu uita sa bifezi in sectiunea de “nevoi speciale” (in engl. Special Needs) si sa alegi limba (in engl. exam voiceover language). Daca alegi sa sustii testul in limba romana, va trebui sa inveti, de asemenea, in romana. De multe ori ne contacteaza romani si intreaba unde pot sa obtina cartea de testare CSCS in limba romana. In prezent, se pot achizitiona carti de invatat doar in limba engleza, iar in limba romana te poti pregati cumparand DVD-ul de instruire. DVD-ul poate fi achizitionat on-line: http://citbstore.pearsonvue.com/category_s/156.html la pretul de 12,42£ (TVA exclus) sau in librarii.

Numarul de identificare fiscala (in engl. Unique taxpayer reference number)

Un alt lucru important pentru un liber profesionist - numarul UTR. Acesta este numarul unic de identificare a contribuabilului (in engl. Unique taxpayer reference number). Cu numarul UTR se deduce din venituri taxa de 20 %, iar fara numarul UTR – se deduce 30 %. In scopul de a primi un numar UTR, trebuie sa te inregistrezi mai intai la Inspectoratul Fiscal ca persoana care desfasoara activitate independenta (in engl. HM Revenue and Customs). In termen de cateva saptamani dupa inregistrare, Oficiul Fiscal va trimite o scrisoare cu numarul UTR compus din 10 cifre.

Este important de retinut faptul ca din 2007 nu mai ai nevoie sa ai cardul in sectorul constructiilor (CSI).

Tinind cont de eventualele modificari, AngliaMea.ro te invita sa verificiti informatiile pe site-urile oficiale ale departamentelor din Marea Britanie.

   

Tags: Agentia pentru ocuparea fortei de munca, Application form, Card CSCS, Cont bancar in Anglia, Cont curent, Documente in Anglia, Dovada de domiciliu, Formular de cerere, Numar de asigurare, Numar de identificare fiscala, Test de sanatate si siguranta, UTR