Contract de inchiriere (partea 2) (2014-04-02)

Garantie (depozit)
Foarte rar in contractul de inchiriere nu este prevazuta garantia sau asa numitul depozit (in engl. deposit sau bond), care arata ca intentiile tale de a inchiria locuinta sunt serioase, si care va fi returnat la sfarsitul contractului de inchiriere. Cu toate acestea, in cazul in care proprietarul sau agentia vor constata daune produse locuintei inchiriate, daca nu platesti chiria la timp, sau vor constata nerespectarea altor termeni contractuali, suma de bani pentru aceasta va fi dedusa din garantie. Suma alocata garantiei poate varia de la 25 - 30 de lire sterline pana la valoarea chiriei pe o luna sau chiar mai mult. Este important “sa nu iei teapa” si sa te asiguri ca totul se desfasoara prin intermediul societatii legale. Merita intotdeauna sa ceri recomandari de la fostii chiriasi si, de asemenea, sa soliciti dovada baniilor platiti in scris.
NOTA: din 6 aprilie 2007 proprietarii si agentiile trebuie sa tina in siguranta banii platiti drept garantie, conform programului special de protectie a garantiei.

Recomandari
Proprietarii si agentii incearca sa evite chiriasi “cu probleme”, prin urmare, solicita recomandari de la fostii proprietari ale locuintelor unde persoana a locuit anterior (de multe ori pentru o perioada de trei ani), de la banca, angajator, agentia de credit (de obicei, o agentie imobiliara se informeaza singura de acest lucru). Daca esti student sau inchiriezi o locuinta pentru prima data, va fi dificil sa obtii recomandari. In acest caz, ar fi bine sa gasesti pe cineva care ar putea garanta pentru tine (in engl. guarantor), adica, sa isi asume responsabilitatea financiara si juridica, in cazul in care nu platesti chiria la timp sau produci daune materiale.

Inventar
Un document in care sunt enumerate toate bunurile care se aflat intr-un apartament, intr-o camera sau casa in care intentionezi sa te muti. In acesta sunt descrise tote bunurile si starea lor. Inventarul trebuie sa fie semnat de catre chirias si proprietar.

Drepturile si responsabilitatile chiriasului
Responsabilitati:
- De a plati chiria la timp.
- De a reconditiona echipamentele, daca acestea au fost deteriorate de tine sau de alti chiriasi.
- De a plati taxele pentru utilitati.
- De a pastra apartamentul in conditii de siguranta (inchide intotdeauna usile, porneste sistemul de siguranta, etc).
- De a pastra curatenia si ordinea.
- Cand parasesti locuinta, aceasta trebuie sa arate la fel ca si inainte de semnarea contractului de inchiriere.
- De a incheia o asigurare pentru de furt sau deteriorare a bunurilor.

Drepturi:
- Sa locuiesti fara probleme in locuinta inchiriata (de exemplu, proprietarul sau avocatii lui nu pot sa intre in locuinta fara preaviz, sa inlocuiasca incheietorile de la usa cand nu esti in locuinta, sa opreasca alimentarea cu utilitati, de a ameninta, de a sustrage posta , de a interzice prietenilor tai sa vina in vizita).
- Sa locuiesti “ca acasa”, dar nu poti sa folosesti locuinta ca birou de afaceri sau loc de activitati ilegale.

Drepturile si obligatiile locatorului (proprietarului)
Responsabilitati:
- De a efectua reparatii si de a participa la intretinerea locuintei impreuna cu chiriasul. La inceputul contractului de inchiriere locatarului trebuie sa i se predea locuinta curata si ordonata. Locuinta trebuie sa fie sigura – trebuie sa functioneze perfect toate incuietorile si sistemele de securitate si utilitatile. Echipamentele de gaz si conductele acestora trebuie sa fie inspectate de o persoana autorizata la fiecare 12 luni.
- De a instiinta chiriasul in avans (cu aproximativ 24 ore inainte) despre dorinta de a vizita apartamentul /casa.
- De a plati taxele prevazute in contract (cum ar fi alimentarea cu apa sau taxa TV).
- La sfarsitul perioadei de inchiriere, de a returna locatarului garantia platita.

Drepturi:
- De a viziona proprietatea inchiriata numai dupa o notificare prealabila.
- De a recupera chiria neplatita la timp.
- De a recupera proprietatea (locuinta), in cazul in care acesta a fost deteriorata de catre chiriasi.

Inventarul a fost stabilit, contractul semnat, garantia si chiria pentru prima luna sau pentru doua saptamani este platita – te poti muta. In cazul in care contractul este incheiat pe o perioada determinata, nu uita sa prelungesti perioada contractului la expirarea acestuia. Si daca decizi sa te muti in alta parte, incearca sa aranjezi locuinta cat de bine posibil inainte de a o parasi - este o probabilitatea mai mare ca proprietarul va returna intreaga garantie, daca va gasi locuinta ordonata si curata. Daca ai probleme cu returnarea garantiei, este recomandat sa apelezi la tribunal - chiar daca acest proces este lent, dar garantia va fi recuperata, in cazul in cererea are o baza legala.

Informatii obtinute din urmatoarele site-uri: http://www.tenant-agreement.co.uk, http://www.rightmove.co.uk


   

Tags: Chirie in Anglia, Contract de inchiriere, Contract de locatiune, Depozit pentru chirie, Drepturi chiriasi, Drepturi proprietar locuinta, Garantie pentru chirie, Obligatii chiriasi, Obligatii proprietar locuinta, Recomandari chiriasi