Viata la oras sau in suburbie? (2014-12-11)

Ultima actualizare: mai 2018. Cand am ajuns prima oara la Londra si am facut o plimbare printre cladirile impresionante si alte frumuseti ale acestui oras imens, un prieten englez a spus:
- Nu-mi place Londra. As vrea sa locuiesc altundeva.
Am ramas un pic confuza, dar cu toate acestea am intrebat:
- Dar de ce?! La urma urmei, Londra este o capitala britanica, una dintre cele mai influente orase din lume si ar trebui sa fii mandru...
David a raspuns:
- Prea mult zgomot, dezordine si o multime de oameni... Londra nu este un oras englezesc.

Dupa cinci ani de viata la Londra am inteles ce a avut in minte David atunci. Si eu am "fugit" sa locuiesc in suburbie...

Desigur, nici o garantie ca intr-o zona linistita sau in mediul rural englez vei gasi paradisul visat. Depinde de preferintele si nevoile individuale ale fiecaruia. Aici vom prezenta in scurt efectele generale, pozitive si negative, ale oamenilor care locuiesc intr-un oras mare, dar si in suburbie.

Viata in oras - pro:
- Mai multe locuri de munca.
Una dintre cele mai mari agentii de recrutare afiseaza circa 40 de mii de posturi vacante la Londra, iar alta aproape 90 de mii. Probabil in suburbii nu sunt la fel de abundente locurile de munca vacante.
- Distanta mai mica pana la locul de munca (daca acesta este in oras).
Multi oameni, chiar si cei care locuiesc in suburbiile din Londra, lucreaza in centrul orasului sau la marginile acestuia. De obicei, modalitatea cea mai ieftina si mai rapida pentru a merge la locul de munca in oras este transportul public.
- Salarii mai mari.
Toata lumea stie ca cele mai multe posibilitati de a castiga mai bine, din toata Marea Britanie, sunt la Londra. Salariile, pentru acelasi tip de munca, pot varia chiar si cu 50 %. Unele companii, pe langa salariul fix acorda si asa numitele bonusuri „London allowance” sau „London weighting“. In acest fel sunt acoperite cheltuielile mai mari ale angajatilor legate de viata scumpa la Londra.
- Acces facil la evenimente culturale si recreative.
Multi dintre cei care locuiesc in suburbii spun ca orasul este foarte usor accesibil, dar daca vrei sa mergi la orice eveniment cultural sau doar sa vizitezi muzeul, nu este usor deloc. De fapt sunt doar cativa oameni care fac aceste lucruri. Deci, aceasta nuanta trebuie luata in considerare daca te gandesti la viata din suburbie.
- Achizitionand o casa in oras, poti alege dintr-o varietate de stiluri arhitecturale.
Intr-un astfel de oras plin de contraste, cum este Londra, oferta imobiliara este foarte diversificata. De la locuinte de lux, de epoca, case tip castel, apartamente cu vedere la raul Tamisa pana la casute vechi intr-un colt uitat de Dumnezeu.
- Mijloace de transport public usor accesibile.
Desi transportul public la Londra este foarte criticat, acesta ofera diverse posibilitati pentru a te deplasa mai usor: autobuze, trenuri si metrouri. In medie, autobuzul trebuie sa il astepti aproximativ 6-10 minute, iar metroul - aproximativ 5 minute.
- In apropiere sunt scoli, centre comerciale, institutii medicale.
Din moment ce majoritatea oamenilor sunt concentrati in centrul orasului, in centru sunt pozitionate si institutiile publice sau comerciale.

Viata in oras - contra:
- Preturile locuintelor sunt mult mai mari.
Daca te gandesti la achizitionarea propriei locuinte, probabil ai observat deja diferenta de pret intre oras si provincie. Asa cum spun englezii: „Location, location, location...“ Acest lucru are cel mai mare impact asupra preturilor bunurilor imobiliare. In plus, apartamentele si casele din Londra, comparativ cu suburbiile, sunt mai mici. Chiar si o gradina mica (de exemplu, de 4mp) in oras este considerat un mare privilegiu.
- Aer si mediu mai poluat.
Probabil ca aici nu sunt necesare comentariile, daca macar o data ai venit in centrul Londrei direct din mediul rural. Este bine daca ai simtit doar un pic de „aer incarcat”. Pentru altii, aerului poluat (smog) din mediul urban poate fi cauza diferitelor alergii, boli pulmonare sau chiar de alte boli grave.
- Accesul ingreunat al copiilor de a ajunge in scoli bune.
Am spus ca scolile si gradinitele pentru cei care locuiesc la Londra sunt aproape, dar pentru a intra intr-o institutie de invatamant buna nu este usor. Unii parinti inregistreaza copiii la scoala preferata de la varsta de 3-4 ani. Cererea de scoli bune la Londra inca depaseste cu mult oferta.
- Aglomeratie in mijloacele de transport public.
Este putin probabil ca exista oamenii carora le place sa miroasa sudoarea altor calatori din mijloacele de transport public. Din pacate, acest lucru este inevitabil, in special in orele de varf si in zilele fierbinti de vara.
- Situatia penala mai pronuntata.
De obicei, in marile orase se produc mai multe crime decat in orasele mici sau in sate. Londra este departe de a fi o exceptie.

Viata in suburbie - pro:
- Preturile caselor sunt mai mici.
Agentii imobiliari sustin ca, cu cat este mai departe de oras, cu atat poti cumpara o casa mai mare, un apartament sau chiar o ferma pentru aceeasi suma pe care ar trebui sa o platesti pentru un apartament mic din centrul orasului.
- Mai multa libertate, mai multe spatii verzi, natura.
Dupa cum s-a mentionat mai sus, in suburbie poti achizitiona o casa mai mare sau gradina pentru un pret mai mic. Deci, este mai ieftin si, in plus, mai mult spatiu. Din acest motiv, multe cupluri decid sa se mute in suburbii atunci cand familia este „in crestere” sau pur si simplu simt nevoia de mai mult spatiu. In plus, locurile de parcare sunt, in general, gratuite.
- Un oras mai mic sau un sat este mai linistit decat un oras mare.
Situatia penala intr-un oras mic este mai buna. De asemenea, este mai putin trafic si mai putina poluare.
- Acces mai usor la scolile bune.
Deoarece in suburbii sunt mai multe scoli, raportat la numarul de persoane, sunt mai mari sansele copilului sa mearga la o scoala buna. Concurenta nu este la fel de mare ca in scolile din oras.
- Cozi mai mici la clinici si alte institutii.
Numarul de persoane este mai mic, asadar cozile sunt mai mici. Aceasta este o simpla regula din provincie.

Viata in suburbie - contra:
- Sistemul de transport public este mai putin dezvoltat, deci trebuie sa te bazezi mai mult pe mijloacele de transport privat.
Nu exista trafic ca in oras, dar si mijloacele de transport sunt mai putine. De obicei sunt si mai putin frecvente. Daca locuiesti mai departe de gara, trebuie sa detii si masina proprie (sau cel putin bicicleta). Trebuie sa amintim si de taxa „congestion“ pentru intrarea in centrul orasului si dificultatile de a parca masina, chiar si in parcarea scumpa.
Cu toate acestea, exista exceptii de la toate regulile. De exemplu, cateva suburbii din Londra in judetele Kent si Essex, se pot lauda cu servicii excelente de transport feroviar: graficul este adaptat in asa fel ca sa transporte pasagerii spre si de la locul de munca in Londra in orele de varf. Trenurile sunt foarte rapide, astfel de la Essex poti ajunge la City of London mai repede (in 30-40 de minute), decat dintr-o zona mai indepartata din interiorul orasului.
- Mai putine evenimente culturale si de divertisment.
Mai putina populatie – mai putine evenimente organizate. Aproape ca nu exista cluburi de noapte sau alte locuri de divertisment. Deci, de obicei, in suburbii locuiesc cupluri mature, familii sau persoane in varsta, pentru care acest lucru este mai mult pozitiv, decat negtiv.
- Viata izolata.
Se crede ca in suburbie este mai dificil sa iti faci prieteni. Pe de o parte, este adevarat. Pe de alta parte, este mult mai probabil ca vanzatorii sa va recunoasca. Cel putin va veti cunoaste vecinii, macar din vedere.

Toata lumea cunoaste urmatoarele stereotipuri: "centre metropolitane - jungla de asfalt plina de criminali”, „provinciile izoleaza persoanele si ii „leaga” de autoturisme” etc. Dar acestea nu pot fi aplicate la fiecare municipiu, oras sau sat. Situatia depinde de fiecare loc specific. Suburbiile Londrei sunt la fel de diverse ca si judetele sale. Inainte de a decide unde este mai convenabil sa locuiesti, ar trebui sa iei in considerare urmatorii factori:
- Stilul de viata;
- Situatia familiala;
- Distanta pana la locul de munca;
- Mijloacele de transport disponibile sau accesibile (propriu si public);
- Oportunitatile de recreere.

   

Tags: Aer poluat, Bunuri imobiliare la Londra, Capitala britanica, Centrul metropolitan, Loc de munca la Londra, London allowance, London weighting, Londra, Mediul rural, Oras mare, Suburbiile din Londra, Transport feroviar UK, Transport public la Londra, Transport public UK, Viata in suburbie, Viata la oras