Ai probleme la locul de munca? Adreseaza-te la ACAS! (2014-04-02)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Cu cateva decenii in urma, un val de imigranti ajuns in Irlanda si Marea Britanie, care nu stiau limba engleza, dar lucrau pentru salarii mai mici decat salariul minim pe economie, nu aveau cunostinte juridice sau alte informatii esentiale, a schimbat situatia de pe piata fortei de munca. Tot mai des se pot intalni oameni care au fost inselati de angajatori. Ca astfel de probleme sa fie mai putine, va oferim informatii despre cum puteti sa combateti arbitrajul angajatorilor mai rapid si la costuri minime.

Concediere fara motiv, ore multe de lucru, pauze scurte (deseori, lipsa totala a acestora), conditii de lucru nesanatoase, neplata pentru munca efectuata, ore suplimentare, angajator faradelege - probleme frecvente ale imigrantilor in viata de zi cu zi.

In caz de dispute la locul de munca, foarte des simtim emotii negative si ura pentru angajator. Emotiile adesea interfereaza cu decizia rationala, victima este adesea coplesita de dorinta de a pedepsi angajatorului prin aplicarea unei actiuni in instanta de judecata. Cu toate acestea, competentele lingvistice reduse, lipsa de cunostinte juridice, dorinta de a nu pierde timp si bani si experienta negativa acumulata la institutiile de stat, de multe ori franeaza ambitia angajatului de a merge la tribunal. De-a lungul timpului, te impaci cu situatia existenta. Dar nu ar trebui sa renunti. Intr-o tara democratica poti sa iti aperi drepturile in mod eficient, destul de rapid si fara cheltuieli mari.

Mai intai de toate, ar trebui sa incerci sa solutionezi litigiul pe cale amiabila, de exemplu, de a clarifica situatia cu angajatorul. In cele mai multe cazuri, aceasta poate fi doar o greseala elementara sau neintelegere usor de rezolvat. De exemplu, nu te-a platit. In acest caz, este necesar sa contactezi banca unde ai contul bancar in care primesti salariul, ca sa afli daca nu a fost doar o eroare tehnica. Deseori ajuta corespondenta informala la locul de munca. Ar fi bine sa redactezi o scrisoare in forma libera aministratorului societatii, explicand situatia in scurt. Este, de asemenea, o idee buna sa ai o conversatia prietenoasa cu managerul de tura, divizie sau departament.

Luptand pentru tine te simti puternic, intrucat de cand Romania a intrat la Uniunea Europeana, romanii in orice tara a Uniunii Europene au aceleasi drepturi ca si ceilalti cetateni ale tarilor Uniunii Europene.

Rezolvare rapida si ieftina a litigiilor de munca
Totusi, daca crezi ca ai utilizat toate mijloacele pasnice de solutionare a litigiilor la locul de munca, dar disputa a ramas nesolutionata, poti cauta de a rezolva situatia adresandu-te la Serviciul de consultanta, consiliere si arbitraj (in engl. Advisory, Conciliation and Arbitration Servise).

Biroul mai sus mentionat a inceput activitatea in 1896, dupa ce guvernul britanic a creat Serviciul de consiliere voluntara si de arbitraj (in engl. A voluntary conciliation and arbitration service). Aceasta institutie a schimbat denumirea de mai multe ori: in 1960 - Serviciul Relatii Industriale (in engl. Industrial Relations Services), in 1972 - Consiliere si serviciul de consultanta (in engl. Conciliation and Advisory Service), din 1975 s-a extins foarte rapid devenind una dintre principalele institutii de pre-proces care se ocupa cu rezolvarea problemelor de munca, cunoscuta in prezent sub denumirea ACAS.

Serviciul principal este de a promova relatiile de munca si sprijinirea dezvoltarii unor practice relatii de munca. Functia principala a acestui organism – furnizarea recomandarilor si indicatiilor pentru angajatori si angajatii. ACAS ajuta sa se impace, la cererea unuia sau a ambelor parti; efectueza studiu, furnizeaza servicii de intermediere, examineaza anchete corporative, ajutand la gasirea unei cai optime in rezolvarea disputelor intre angajatori si sindicate. In scopul de a face fata schimbarilor substantiale in relatiile de munca, asociate cu somajul, recensiunea economica, biroul aduce la cunostinta cele mai recente informatii si sfaturi cu privire legislatia muncii, organizeaza cursuri de instruire pe probleme de dreptul muncii, ofera program specializat, pregateste literatura juridica de specialitate cu privire la relatiile de munca.

ACAS este o organizatie finantata din fonduri publice, ceea ce face posibilitate de a ramane independenta si impartiala. Desi corpul format din doisprezece membri ai consiliului (sindicalisti, angajatori, angajati, reprezentantii mediului de afaceri, cercetatori), inclusiv presedintele si directorul executiv, secretarul de stat pentru comert si industrie, deciziile sunt propuse sub forma de consultanta, adica, nu au nici o putere legala, aceasta fiind, probabil, principalul organism din Marea Britanie, care ajuta la solutionarea eficienta, rapida si fara costuri mari a disputelor si pentru a gasi cea mai buna solutie pentru relatiile de munca.

Alte instituții care activează în domeniul dreptului muncii
ACAS este principala, dar nu singura institutie care te poate ajuta la rezolvarea problemelor de munca in etapa pre-proces. Cu privire la aceste probleme te poate ajuta, de asemenea, iti ofera consiliere gratuita asa numitul „Citizens Advice Bureu“ (pentru mai multe informatii consulta site-ul: http://www.citizensadvice.org.uk), Centrul de Drept, sau o conversatie cu un specialist in drept.

Potrivit autoritatilor care se ocupa de relatiile de munca in Regatul Unit, ACAS este o etapa obligatorie premergatoare procesului litigiilor de munca, de care trebuie sa se foloseasca oricine care se adreseaza la instanta si solicita proceduri judiciare. Urmatorul pas - Tribunalul ocuparii fortei de munca (in engl. Employment Tribunal), iar in cazul in care nu esti de acord cu decizia, poti sa soliciti anularea deciziei luata de institutia anterioara, si sa prezinti problema pentru a fi rezolvata de Instanta de apel pentru ocuparea fortei de munca (in engl. Employment Appeal Tribunal). Iar daca nu esti de acord cu decizia Instantei de apel, urmatorii pasi sunt: Curtea de apel (in engl. Courts of Appeal), Camera Lorzilor (in engl. House of Lords).

Ultima etapa ar fi Curtea Europeana de Justitie (in engl. European Court of Justice), care actioneaza conform dreptului Uniunii Europene, cu sediul la Strasbourg .

Informatii utile
Sediul ACAS se afla in Brandon House 180, Borough High Street, London, SE1 1LW, dar organizatia ofera servicii in unsprezece centre regionale situate in Marea Britanie, Scotia si Tara Galilor.

Consiliere gratuita poate fi obtinuta pe site-ul: http://www.acas.org.uk sau la numarul de telefon (linia de asistenta telefonica): 0300 123 1100 de luni pana vineri intre orele 8.00-18.00.


   

Tags: ACAS, Advisory, Conciliation and Arbitration Servise, Asistenta la locul de munca, Concediere fara motiv, Dispute intre angajator si angajat, Neplata salariului, Probleme la locul de munca, Rezolvarea problemelor la locul de munca

Companii asemanatoare

AngliaMea.ro, unul din cele mai populare site-uri romanesti in UK imparte cateva sfaturi pentru a nu deveni victima impostorilor cautand un loc de munca in UK si pentru a sti ce sa faci daca ai...