Cateva reguli cu privire la modul in care poti contesta angajatorul (2014-04-02)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Ultima actualizare: iunie 2018. Nu ai fost niciodata bolnav, nu ai intarziat niciodata la serviciu, nu ai avut probleme personale, care ar putea afecta munca ta, nu ai fost concediat, angajatorul tau este minunat, te respecta si are grija de familia ta? Daca ai raspuns la toate intrebarile "da", pot sa ramai linistit, pentru ca se pare ca traiesti intr-o lume perfecta, unde atat angajatorul, cat si angajatul au gasit o cale de mijloc de a se satisface unul pe altul, fara nemultumiri.

In viata reala, nu exista angajatori perfecti si locuri de munca perfecte, deci, as dori sa subliniez cat de important este sa fi inscris la un sindicat. Nu astepta pana cand se intampla ceva si atunci cauti unde sa te adresezi si pe cineva care te poate ajuta, pentru ca, de obicei, e prea tarziu - in acest caz, reprezentantii sindicatelor nu vor fi in masura sa te reprezinte, pentru ca acest lucru s-a intamplat inainte de a adera la Uniune. Esti protejat din ziua in care te-ai alaturat, dar aceasta "protectie " nu rezolva problemele din trecut. Deci, nu ezita, adeseaza-te la un sindicat acum si o sa primesti ajutor, in cazul in care o sa ai nevoie.

Deci, nu numai angajatorul poate sa-l disciplineze pe angajat, dar si el la randul lui are posibilitatea sa-l "disciplineze pe angajator”, adica, sa denunte daca are vreo problema legata de mediul de lucru, colegi sau superiori si daca nu-ti place modul in care acestia se comporta sau simti ca esti tratat necorespunzator.

Plangerea la locul de munca
Plangerea poate fi prezentata chiar si la momentul actiunilor disciplinare. De obicei, in momentul procesului disciplinar, plangerile nu trebuie depuse, dar daca simti ca măsurile disciplinare au fost aplicate pentru alte motive, sau daca acestea au fost discriminatorii, ar trebui sa scrii o plangere angajatorul tau. Daca vei depune plangerea inainte de audierea apelului, aceasta va fi solutionata in reuniunea Comitetului de disciplina. Daca depui plangerea dupa apel, va trebui sa urmezi toate procedurile de atac.

Poti depune o plangere pentru masurile disciplinare aplicate sau pentru concediere, daca:
- nu esti multumit de discriminare,
- cauza aplicarii masurilor disciplinare sau concedierea nu are legatura cu motivul declarat de angajator,
- nu esti multumit de concedierea indirecta, de exemplu, parasesti locul de munca, deoarece angajatorul a incalcat grav prevederile contractului de munca.

Deci, ar fi foarte dificil sa urmezi toate procedurile si sa participi singur la sedinte. Daca faci parte dintr-un sindicat, veti fi ajutat, sfatuit si vei participa la sedinte insotit de un reprezentant sindical, care mare parte din timp reprezinta membrii GMB la neintelegerile cu angajatorul.

In cazul in care plangerea nu este legata de disciplina, aceasta ar trebui prezentata in mod obisnuit.

Proceduri uzuale pentru depunerea plangerii
Conform legii, angajatorii au obligatia de a stabili procedurile de apel, iar angajatii trebuie sa fie informati despre asta. In termen de doua luni de la inceperea lucrarilor, angajatorul trebuie sa redacteze in scris descrierea locului de munca, metoda de plata si orele de lucru. In aceasta declaratie trebuie sa fie mentionate procedurile disciplinare si de apel. De asemenea, trebuie subliniat si faptul cu privire la cine trebuie sa apelezi daca ai vreo plangere.

De obicei, daca ai vreo plangere cu privire la angajator, poti sa incerci sa rezolvi problema neoficial. Raporteaza problema persoanei responsabila cu procedurile de reclamatii, de obicei, aceasta persoana este seful. Daca acest lucru nu este posibil, sau in cazul in care problema este legata de acea persoana, ar trebui sa te adresezi managerului de nivel superior.

Important – noteaza-ti toate conversatiile pe care le-ai avut cu conducerea cu privire la forta de munca. Pastreaza toate scrisorile si noteaza-ti toate reuniunile, inclusiv data, persoanele implicate si problemele discutate. Mai tarziu, s-ar putea sa-ti fie de ajutor.

La momentul depunerii unei plangeri, trebuie sa respecti o procedura minima cu trei etape de atac. Angajatorul poate avea o procedura usor diferita cu mai multe niveluri, dar trebuie sa urmeze procedura, inclusiv un minim de trei pasi prezentati mai jos.

1. Declaratia scrisa
Trebuie sa trimiti angajatorului o declaratie scrisa sau o scrisoare, unde vor fi precizate nemultumirile tale. Nu uita sa salvezi data expedierii scrisorii si asigura-te ca ai pastrat o copie. In conformitate cu regulile, vei putea sa prezinti plangerea bazata pe cerere la Tribunalul pentru ocuparea fortei de munca doar daca ai trimis angajatorului plangere scrisa si ai acordat un termen de cel putin 28 de zile pentru a raspunde.

Daca crezi ca este posibil de a rezolva problema in alte moduri, care ti-ar conveni, mentioneaza aceasta in plangere.

2. Intalnirea
Angajatorul trebuie sa organizeze o reuniune pentru a discuta despre plangere. Ai dreptul de a veni la intalnirea cu reprezentantul sindical sau cu colegii care te vor reprezenta. Trebuie sa participi la reuniune, care va avea loc pentru tine si persoanele care te insotesc, la momentul stabilit. Daca pentru un anumit motiv nu poti participa la sedinta, angajatorul trebuie sa organizeze o alta intalnire. In cazul in care si aceasta sedinta este anulata, procedura va fi interpretata ca fiind incheiata. Daca o sa apelezi la Tribunalul pentru ocuparea fortei de munca, poate fi considerat ca nu ai finalizat procedurile, pentru care poate fi redusa compensatia.

Pregateste-te cu grija pentru intalnire si povesteste totul persoanei care te insoteste. In timpul intalnirii, incearca sa nu te abati de la subiectul plangerii, explica toate detaliile cu calm si explica in mod clar ce masuri ai luat, in scopul de a rezolva reclamatia informal.

Dupa intalnire, angajatorul trebuie sa anunte hotararea. Ai dreptul de a contesta orice decizie si trebuie sa faci acest lucru inainte de a depune o plangere la Tribunalul pentru ocuparea fortei de munca.

3. Intalnirea la apel
Trebuie sa notifici angajatorului in scris daca intentionezi sa faci apel. Asigura-te ca ai salvat copia dupa scrisoare. Trebuie sa participi la audierea apelului, apoi la instanta de judecata pentru ca puteti da vina pentru esecul de a finaliza procedurile si pentru a reduce compensarea ta. Daca este posibil, plangerea ar trebui sa fie solutionata de catre o persoana care ocupa o functie de conducere.

Dupa intalnirea la apel, angajatorul trebuie sa notifice decizia sa finala. Daca inca nu esti multumit si simti ca drepturile tale au fost incalcate, poti depune o plangere la Tribunalul pentru ocuparea fortei de munca.

Inainte de a depune plangerea, fii sigur ca te ai consultat cu reprezentantul sindicatului.

Sindicatul GMB a dezvoltat o retea de muncitori si profesionisti, care reprezinta membrii GMB si au grija de ei. GMB lucreaza cu o echipa de avocati „Thompsons Solicitors“, care reprezinta si apara doar membrii de sindicat, pentru a evita conflictele de interese.

Sindicatului GMB are grija de strainii, care lucreaza in Marea Britanie, la fel ca de personalul local. Poti sa te alaturi GMB: http://www.gmb.org.uk.


   

Tags: Concediere, Depunerea plangerii, GMB, Masuri disciplinare, Plangere impotriva angajatorului, Probleme la locul de munca, Sindicate, Tribunalul pentru ocuparea fortei de munca

Companii asemanatoare

AngliaMea.ro, unul din cele mai populare site-uri romanesti in UK imparte cateva sfaturi pentru a nu deveni victima impostorilor cautand un loc de munca in UK si pentru a sti ce sa faci daca ai...