Cautarea unui job calificat in Marea Britanie. Partea I (2014-10-21)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Ultima actualizare: iunie 2018. Cum trebuie sa cautati un loc de munca in Marea Britanie? Probabil ca oricine a ajuns in aceasta tara si-au pus in minte aceasta intrebare. Raspunsul, in mare parte, depinde de tipul de loc de munca pe care il cautati. In primul rand, locurile de munca se pot imparti in doua mari categorii: munca necalificata (in engl. unskilled) si calificata (in engl. skilled). Pentru munca necalificata nu sunt necesare abilitati speciale sau educatie, aceasta este de obicei asociata cu utilizarea fortei fizice si se invata intr-o perioada scurta de timp, de exemplu, agricultori, personal curatenie, constructori, chelneri, bone etc.

Potrivit statisticilor, majoritatea imigrantilor din Europa de Est, inclusiv romani, in Marea Britanie se afla in categoria de munca necalificata. Si nu neaparat din lipsa calificarilor necesare ci de multe ori, pentru ca nu stiu engleza sau pur si simplu din cauza necunoasterii modului de a-si gasi un job calificat. Scopul acestui articol este de a oferi informatii celor care doresc sa aiba un job calificat.

Documentele necesare:

CV (curriculum vitae)
CV-ul (in lat. curriculum vitae) este o scurta descriere a vietii dumneavoastra. Forma sa poate varia, dar este recomandat sa aveti in vedere urmatoarele puncte-cheie:

- Datele personale: adresa de domiciliu, numere de telefon, adresa de e-mail etc. (in Marea Britanie in CV, de obicei, nu se mentioneaza sex, religie, orientare sexuala, stare civila si nu se adauga poza – toate aceste lucruri sunt legate de legile drepturilor egale care in UK sunt deosebit de strict respectate);

- Educatia (de obicei se scrie in ordine cronologica inversa, adica, titlurile si diplomele obtinute cel mai recent se scriu primele);

- Abilitati generale si specifice (aici se face referire la competente informatice: ce programe stie sa foloseasca persoana respectiva, care este viteza de scriere la tastatura si altele, precum si competentele lingvistice, abilitati de conducere si celelalte aptitudini necesare locului de munca aplicat);

- Experienta de lucru (de obicei, se mentioneaza institutii sau companii in care persoana respectiva a lucrat anterior, perioada in care a lucrat si responsabilitatea pe care a avut-o (in engl. duties); se recomanda mentionarea realizarilor din fiecare loc de munca);

- Hobby-uri si interese (la prima vedere, aceasta coloana nu pare a avea o mare importanta, dar viitorul angajator poate sa-si formeze o opinie despre dumneavoastra referindu-se in mod special la aceste informatii, de exemplu, daca persoana respectiva este implicata serios in activitati sportive este mai putin probabil ca fumeaza, daca ii place sa-si petreaca timpul cu prietenii inseamna ca este comunicativa si se simte bine intr-o echipa etc);

- Linii directoare (puteti sa specificati datele de contact ale persoanelor care va pot recomanda; cel mai bine este daca aceste peroane sunt fostii angajatori, dar pot fi sidirectori de institutii de invatamant, profesori sau persoane care va cunosc ca lucrator sau pur si simplu, puteti mentiona ca recomandarile pot fi obtinute la cerere).

In conformitate cu formatul scris, se disting doua tipuri de CV: cronologic si functional. Primul este potrivit pentru persoanele care au o istorie a locului de munca stabil. Aceasta este cea mai populara forma a CV-lui, unde in sens invers (de acum in trecut), sunt aranjate in ordine cronologica cele mai importante fapte. Tipul functional s-ar putea sa nu le placa unor angajatori, pentru ca ei cred ca asa se poate ascunde o parte din istoria muncii. Acest CV nu este scris in ordine cronologica si se pune accent pe anumite caracteristici umane si abilitati. Acest model va fi util daca nu aveti o istorie de lucru “bine definita”, atunci cand doriti sa schimbati domeniul de activitate si aveti o experienta de munca, dar nu cea necesara in activitatea noua sau daca vreti sa "vindeti" anumite abilitati ale voastre.

CV-ul este un fel de “auto-promovare”, o brosura informativa despre dumneavoastra. Desi multi considera ca interviul este cea mai importanta etapa in cautarea unui loc de munca, se poate spune ca CV-ul este chiar mai important. Acesta este prima etapa de selectie, prima sursa de informatii despre dumneavoastra pentru viitorul angajator. El determina daca veti fi invitat la un interviu sau daca CV-ul va merge la gunoi. Prin urmare, este foarte important atunci cand scrieti un CV, sa va ganditi din perspectiva angajatorului, adica, daca "auto-promovarea" dumneavoastra este exceptionala, mai buna decat a celorlalti? Cu toate acestea, nu este recomandat sa exagerati cu "infrumusetarea" continutului CV-ului. Cei mai multi angajatori, inainte de angajare, verifica daca informatiile sunt corecte. De exemplu, este deosebit de usor in cazul in care o persoana a lucrat tot timpul in acelasi domeniu intr-o tara, intrucat, de obicei, oamenii care ocupa posturi de nivel inalt intr-un domeniu, interactioneaza unii cu altii.

Daca nu aveti incredere in cunostintele de limba engleza sau daca doriti sa aveti un CV cu adevarat profesionist, sunt companii care, pentru o taxa, va pot ajuta. Exista, de asemenea, multe site-uri care ofera ajutor gratuit si o serie de template-uri pentru CV. Iata un exemplu: http://www.cvtips.com.

Numarul de identificare si de securitate sociala

De multe ori, inainte de angajare se cere sa aratati nu numai pasaportul sau permisul de conducere din Marea Britanie (ca un document de identificare), ci si numarul de securitate sociala. Dar nu va speriati daca nu il aveti. Inspectoratul Fiscal (in engl. HM Revenue & Customs) prevede ca fiecare angajat trebuie sa aiba un numar fix (in engl. permanent). Prin urmare, cand incepeti sa lucrati, este recomandat sa va adresati imediat biroului Inspectoratului Fiscal din zona dumneavoastra (de multe ori ei lucreaza impreuna cu centrul de recrutare – Job centre) si sa va pregatiti documentele necesare obtinerii numarului de securitate sociala.

Informatii despre cele mai importante documente veti gasi aici: http://www.angliamea.ro/despre_anglia/cele_mai_importante_documente_certificate/cele_mai_importante_documente_in_anglia.html

Alte documente (certificatele/diplomele de absolvire ale unui curs sau ale institutiei de invatamant)

In Marea Britanie se pune mai mult accent pe experienta de munca si pe abilitatile practice decat pe diplome si certificate, cu exceptia cazului in care diploma obtinuta este cea de la universitatile Oxford si Cambridge sau cel putin de la Scoala de Economie din Londra. Sunt luate in serios anumite certificate practice de finalizare a cursului. De exemplu, daca dumneavoastra cautati un loc de munca in contabilitate, audit, angajatorul va intreaba daca aveti ACCA, ACA, CIMA sau cel putin certificatul ATT. Ele nu sunt o conditie necesara pentru angajatii de nivel inferior, dar daca sunteti in cautarea unei pozitii mai superioare, absenta lor ar putea fi un obstacol.

Desigur, daca aveti o calificare obtinuta in Romania, aceasta trebuie tradusa in limba engleza si legalizata. Mai multe informatii cu privire la recunoasterea studiilor si a diplomelor pot fi gasite aici: http://ecctis.co.uk/naric.

Obtinerea anumitor certificate nu necesita mult timp sau resurse financiare. De exemplu, cursuri de prim ajutor, cursuri de siguranta la locul de munca dureaza doar 1-2 zile, dupa care se face testarea si se emite certificatul.

In articolul urmator vom continua discutiile despre tehnicile de cautare ale unui job calificat, iar mai tarziu vom prezenta cateva detalii utile cu privire la selectia angajatilor (care intrebari sunt puse cel mai des, ce informatii se incearca sa se obtina cu adevarat etc) si la munca necalificata.

   

Tags: Abilitati practice, Categorii CV, Cronologin CV, Curriculum vitae, CV, Datele personale, Diplome Marea Britanie, Educatia, Experienta de lucru, Forma CV, Functional CV, HM Revenue & Customs, Hobby, Imigrantii in Anglia, Job calificat UK, Job Marea Britanie, Loc de munca in Anglia, Munca calificata, Munca necalificata, Numarul de identificare, Numarul securitate sociala, Recomandari job

Companii asemanatoare

AngliaMea.ro, unul din cele mai populare site-uri romanesti in UK imparte cateva sfaturi pentru a nu deveni victima impostorilor cautand un loc de munca in UK si pentru a sti ce sa faci daca ai...