Cautarea unui job calificat in Marea Britanie. Partea II (2014-10-23)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Este recomandat sa cautati un job in mai multe moduri. Exista trei surse principale pentru cautarea unui loc de munca:

1.Internetul
Deschideti un browser web http://www.google.co.uk si tastati cuvintele „job search“. Dupa cateva secunde veti vedea multe site-uri care contin mii de anunturi cu ofertele locurilor de munca dintr-o anumita zona si / sau locatie. De multe ori anunturile le puteti alege in functie de denumirea companiei. Asa este mai simplu daca sunteti interesat de locuri de munca intr-o anumita companie. Exemple de domenii a locurilor de munca:
- Administratie (in engl. administration) (asistente personale, secretare);
- Publicitate, studii de piata si relatii publice (in engl. advertising, marketing and public relations);
- Ingrijirea animalelor si a plantelor (in engl. animal and plant resources);
- Arta si Design (in engl. art and design);
- Constructii si Managementul in domeniul imobiliar (in engl. construction and property management);
- Consiliere, servicii sociale (in engl. councelling, social services);
- Educatie, formare (in engl. education, teaching and lecturing);
- Profesii de inginer (in engl. engineering);
- Finante si consultanta in management (in engl. finance and management consultancy);
- Sanatate (in engl. health care);
- Hoteluri si managementul evenimentelor (in engl. hospitality and event management);
- Resurse umane si ocuparea fortei de munca (in engl. human resources and employment);
- Servicii de informare (in engl. information services);
- Asigurari, pensii si munca actuariala (in engl. insurance, pensions and actuarial work);
- Tehnologia informatiei, economie, statistici si servicii de management (in engl. IT, economics, statistics and management services);
- Politie, servicii juridice (in engl. law enforcement and public protection, legal services);
- Sport, turism si agrement (in engl. sport, tourism and leisure);
- Transport si logistica (in engl. transport and logistics);
- Productie si prelucrare (in engl. manufacturing and processing);
- Protectia mediului (in engl. natural resources and environment);
- Informarea publicului, mass-media (in engl. media and publishing);
- Vanzari, marketing si achizitii (in engl. sales, retail and buying);
- Cercetare stiintifica (in engl. scientific research services).

Unele dintre cele mai mari si cele mai comune site-uri cu oferte de locuri de munca din diferite domenii in Marea Britanie sunt:
http://www.reed.co.uk
http://www.gumtree.com
http://www.monster.co.uk
http://www.totaljobs.co.uk
http://www.jobsite.co.uk

Daca stiti exact in ce domeniu vreti sa lucrati este recomandat sa gasiti site-uri web care se axeaza in mod special in acel domeniu. De exemplu, domeniul financiar - http://www.hays.com, limbi straine - http://www.toplanguagejobs.co.uk, educatie - http://www.education-jobs.co.uk, etc. Pentru a gasi astfel de pagini web, in motorul de cautare, trebuie sa introduceti cuvintele cheie asociate cu cautarea, de exemplu „banking job uk“.

La cele mai multe dintre paginile de cautare a locurilor de munca on-line trebuie sa va inregistrati inainte de a incepe sa utilizati serviciul gratuit. Acesta este un proces de cateva minute, unde trebuie sa introduceti informatii de contact de baza, sa atasati CV-ul (cateodata) si, uneori, - sa introduceti toate informatiile intr-o anumita forma de CV, iar de cele mai multe ori trebuie doar sa completati formularul.

„E-mail updates“ este un serviciu prin intermediul caruia in fiecare zi, in fiecare saptamana etc. se trimit informatii cu privire la noile locuri de munca vacante in domeniul dorit sau in mai multe domenii. Pentru a va abona la acest serviciu, la momentul inregistrarii pe pagina cu oferte de locuri de munca, introduceti adresa dvs. de e-mail si bifati serviciul „e-mail updates“. Este foarte convenabil si nu este nevoie sa cautati de fiecare data informatii noi pe diferite pagini – acestea va sunt trimise in mod automat. Uneori, aceste informatii pot fi obtinute si prin SMS.

Aproape toate serviciile dedicate celor care sunt in cautarea unui job sunt gratuite (pentru acestea plateste angajatorul).

2. Presa nationala
Anunturi cu locuri de munca apar si in ziare. Ziarele publica anunturile din anumite domenii in zile diferite.

Ziarul „The Guardian“ publica lunea anunturi cu locuri de munca in domeniul de cercetare de piata si munca generala, in ziua de marti – educatie si cercetare stiintifica, in ziua de miercuri - sanatate, imobiliare, protectia mediului, caritate, in ziua de joi – tehnologia informatiei, inginerie si finante, iar in anexa ziarului de sambata se listeaza anunturile profesionistilor absolventi si a celor care cauta un al doilea job.

In ziarul "The Independent" lunea puteti gasiti anunturile cu oferte de job-uri din domeniul IT, stiinte, inginerie si tehnologie, in zilele de marti - contabilitate si sectorul public, miercuri – job-uri din domeniile: arta, marketing, mass-media creativ si vanzari, joi – educatie si secretariat, iar vineri – in domeniile: drept, arte si mass-media.

In mod similar, anunturile cu oferte de locuri de munca se publica si in alte reviste si ziare: „The Times“, „The Financial Times“ (finante, banci, contabilitate, asigurari, vanzari si marketing - numai in zilele de miercuri), „The Daily Telegraph“ (locuri de munca vacante generale in zilele de luni si joi), „Metro“, „The Evening Standard“. Exista publicatii de specialitate, cum ar fi „London Careers“ (distribuite gratuit la statiile de tren si de metrou mai mari). Daca sunteti in cautarea unui job calificat, ziarul popular de publicitate „Loot“ nu este potrivit pentru dumneavoastra. Puteti afla in fiecare zi din ce domeniu se publica oferte cu locurile de munca navighand pe pagina web a revistei sau ziarului.

3. Agentii de recrutare a fortei de munca
Multe agentii de recrutare, prezente pe internet, au si birouri unde puteti merge pur si simplu. Uneori la birouri au mai multe oferte cu locurile de munca recente decat cele publicate pe pagina web. Totul depinde de actualizarea bazei de date. La ce agentii de recrutare ar fi bine sa va adresati, puteti afla pe urmatoarele site-uri: http://www.rec.uk.com si http://www.careers.lon.ac.uk. Chiar daca birourile agentiilor de recrutare se afla, de exemplu, in Londra, de obicei ele ofera locuri de munca intr-o zona geografica mult mai mare. Este recomandat sa luati in considerare si Job center, care detine mai multe baze de date cu locurile de munca vacante. Dar atentie, companiile care sunt in cautarea angajatilor prin intermediul Job center, in mod clar nu vor sa cheltuiasca sume mari de bani, asa ca poate sunt in cautare de muncitori ieftini?

Tehnicile de mai sus de cautare a locurilor de munca sunt cele mai populare, dar mai sunt si altele masuri eficiente pentru a gasi un viitor angajator:
- Cautarea directa: navigati pe site-ul companiei care va intereseaza, aflati ce tip de personal cauta si adresati-va direct;
- Baza de date a CV-urilor: unele site-uri de cautare a locurilor de munca sunt ca o baza de date care contin CV-uri si alte informatii, iar majoritatea angajatorilor cauta si iau contactul cu persoanele de interes;
- Prieteni, colegi, recomandari ale cunostintelor;
- Scolile, colegiile, universitatile au, de obicei, Departamentul de ocupare a fortei de munca pentru studenti;
- Sindicatele pot avea o lista cu angajatori sau chiar informatii despre disponibilitatea locurilor de munca a membriilor de sindicat (pentru profesionisti intr-un anumit domeniu);
- Din cand in cand se organizeaza "targuri de locuri de munca" (urmariti presa);
- In forumuri online se poate face schimb nu numai de experienta, de a primi sfaturi, dar si de a afla despre toate locurile de munca vacante si modalitatile de cautare a unui job.

   

Tags: Agentii de recrutare, Anunturi cu locuri de munca, Cautare locului de munca, Internet, Job center, Job in Anglia, Job in UK, Job search, Locuri de munca, Locuri de munca vacante, Motorul de cautare, Oferte cu locurile de munca, Reviste si ziare in ANglia, Sindicatele, Targ locuri de munca

Companii asemanatoare

AngliaMea.ro, unul din cele mai populare site-uri romanesti in UK imparte cateva sfaturi pentru a nu deveni victima impostorilor cautand un loc de munca in UK si pentru a sti ce sa faci daca ai...