Cum puteti incepe o cariera ca sofer de taxi la Londra? (2016-07-13)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Dupa cum stiti, sistemul de taxi din Londra este recunoscut in intreaga lume. In teorie, fiecare sofer ale celor 21.000 “black cabs” cunoaste si cea mai mica strada din zona 1 a orasului. Se pare ca nu este atat de usor intr-un oras mare, cum este Londra. Pentru a deveni un sofer de taxi in capitala Angliei, trebuie sa depasesti multe dificultati. Deci, de ce merita efortul, pierderea de timp si energie? Probabil ca nu este un secret ca soferii de taxiuri din Londra castiga destul de bine - profesia de taximetrist asigura bunastarea sociala pentru soferi si pentru familiile lor. Statisticile arata ca soferul de taxi, care lucreaza in medie 40 de ore pe saptamana in zona centrala a orasului, poate sa castige peste 19.000 de lire sterline pe an.

La Londra sunt doua tipuri de taxiuri. Unii – cu licenta a caror soferi trebuie sa treaca un examen special, sa achizitioneze un autoturism si o asigurare corespunzătoare. Al doilea tip de taxiuri din Londra - asa numiti mini-taxi (angl. minicab). Acestea din urma nu au licenta, iar soferii nu au trecut examenul pentru licenta de taxi si transporta pasagerii cu propriile lor masini. Teoretic si mini-taxiurile trebuie sa detina masini adecvate pentru transportul pasagerilor si asigurare valabila, dar exista cazuri in care sunt utilizate vehicule nesigure si neasigurate. Apropo, serviciul de mini-taxi este mai ieftin decat cel de taxi, dar, uneori, pasagerii trebuie sa explice soferului pe unde trebuie sa mearga.

Conform legii, permisul de conducere pentru a putea conduce taxi se elibereaza persoanelor care au implinit 21 de ani si care nu au incalcat prevederile legale (cu unele exceptii). De asemenea, inainte de eliberarea autorizatiei de taxi, atentia este concentrata asupra starii de sanatate: trebuie sa prezinte certificatul special de sanatate eliberat de catre un medic. Acesta costa 40-50 de lire sterline. Persoanele care sufera de epilepsie, diabet zaharat (si dependenti de insulina), probleme cu inima sau orice alta boala progresiva cu handicap mintal, vedere slaba, nu pot sa conduca un taxi. Cei care doresc sa lucreze in centrul Londrei si la aeroportul „Heathrow“,trebuie sa obtina licenta de taxi pentru toata Londra (in engl. All London). Aceste persoane trebuie sa cunoasca in detaliu 25000 de strazi pe o raza de sase mile de Charing Cross. Ca o alternativa, se poate obtine licenta de taxi pentru zone periferice (in engl. Suburban License). Pentru a obtine aceasta licenta, este necesar sa cunoasteti in detaliu zona aleasa (teritoriul este impartit in 16 de sectoare pe o raza de sase mile), si de a avea cunostinte de baza despre cum sa va orientati in partea centrala a capitalei. Persoanele carora li sa acordat permisiunea de a se prezenta la un examen de licenta de condus taxi trebuie sa cunoasca nu doar rutele, si, de asemenea, sa cunoasca locurile de interes turistic situate pe o raza de ¼ mile de la inceputul traseului. Se invata din asa numita "Cartea albastră" (in engl. The Blue Book). De obcei pentru a acumula cunostiintele dureaza aproximativ 2-4 ani. Dupa trecerea testului teoretic, trebuie trecut un test de conducere, chiar daca ai deja un permis de conducere (DVLA). Cei care doresc sa obtina licenta de taxi, trebuie sa se adreseze la:

The Public Carriage Office,

Trebuie sa prezinte pasaportul, permisul de conducere (DVLA) unde este specificata adresa de domiciliu. Femeile casatorite trebuie sa detina si certificatul de casatorie.


   

Tags: Locuri de munca in Anglia, Locuri de munca in Londra, Locuri de munca in Marea Britanie, Taxi

Companii asemanatoare

AngliaMea.ro, unul din cele mai populare site-uri romanesti in UK imparte cateva sfaturi pentru a nu deveni victima impostorilor cautand un loc de munca in UK si pentru a sti ce sa faci daca ai...