Drepturi speciale pentru lucratorii angajati prin intermediul agentiilor (2014-11-25)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Ultima actualizare: mai 2018. Multi romani isi gasesc de lucru in Marea Britanie prin intermediul agentiilor de recrutare. Nu este un secret faptul ca aceste agentii, de multe ori, exploateaza muncitorii sau nu se grabesc sa returneze documentele proprietarului acestora. Ce drepturi are cetateanul roman odata ce acesta se hotaraste sa caute un loc de munca prin intermediul unei agentii de recrutare?

Fara taxe de inregistrare
- Agentia de recrutare nu poate sa perceapa o taxa doar pentru gasirea unui loc de munca sau pentru inregistrarea datelor dumneavoastra in baza de date.
- Agentia de recrutare nu poate sa insiste sa achizitionati alte produse sau servicii precum redactarea unui CV, curs de formare profesionala sau echipament individual de protectie. Acestea sunt intelese ca fiind o conditie de a utiliza serviciile agentiei in gasirea unui loc de munca.

Agentiile de recrutare ar trebui sa primeasca bani de la angajatorii care au nevoie de lucratori si nu de la cei care sunt in cautarea unui loc de munca.

Salariu
Agentia de recrutare nu poate sa retina salariul din cauza faptului ca nu a primit plata stabilita de la societate sau de la organizatia in cadrul careia lucrati sau din motivul ca nu ati adus raportul semnat cu orele lucrate. In cazul in care societatea contractanta refuza sa semneze raportul cu orele lucrate, agentia trebuie sa stabileasca acest lucru si sa plateasca pentru ele lucratorului.

Declaratia scrisa, termeni si conditii
La momentul incheierii contractului cu agentia de recrutare ar trebui sa primiti o declaratie scrisa cu termeni si conditii.. Acest lucru este valabil daca agentia de recrutare incearca sa va gaseasca un nou loc de munca temporar sau permanent. In cazul in care ati stabilit un acord cu privire la salarizare si conditiile de munca si au fost confirmate in scris, acestea nu pot fi schimbate fara acordul dumneavoastra. Orice modificare convenita trebuie sa fie aprobata in termen de cinci zile lucratoare.

Daca agentia de recrutare cauta un loc de munca temporar pentru dumneavoastra, in declaratia scrisa trebuie sa fie mentionate urmatoarele:
- daca sunteti descris ca angajat al agentiei sau ca un lucrator cu care a fost incheiat un \"contract de prestari servicii\". De obicei veti fi mentionat ca fiind un lucrator;
- cu cat veti fi platit pentru toata munca efectuata;
- cu cat timp inainte trebuie sa instiintati angajatorul daca doriti sa parasiti locul de munca si cu cat timp inainte trebuie sa avertizati daca doriti sa reziliati contractul;
- salariul care va fi platit sau salariul minim pe care agentia se asteapta sa il primeasca pentru dumneavoastra. Acesta trebuie sa fie cel putin salariul minim pe economie;
- daca veti fi platit saptamanal sau lunar;
- perioada de concediu platit care va va fi acordat. Cei mai multi lucratori sunt acoperiti de Working Time Regulations si au dreptul la o indemnizatie de concediu de patru saptamani pe an.

Sanatate si siguranta
Agentiile de recrutare trebuie sa fie constiente de orice risc, de care stie si angajatorul, pentru sanatatea si siguranta dumneavoastra. Trebuie luate masuri pentru a evita acest risc sau cel putin pentru ca acesta sa fie controlat.
Agentia de recrutare trebuie sa stie daca angajatorul a efectuat o evaluare aprofundata cu privire la riscul la sanatate sau siguranta la locul de munca. Aceasta trebuie sa se asigure ca sunteti constienti de situatie inainte de a incepe lucru.

Employment Agency Standards Inspectorate
Daca lucrati pentru o agentie de recrutare care va trateaza necorespunzator si credeti ca aceasta incalca legea, o puteti raporta la institutia guvernamentala care controleaza agentiile de recrutare trimitand un email pe adresa eas@beis.gov.uk sau sunand la numarul 0207 215 5000.

   

Tags: Agentia de recrutare, Agentia in Anglia, Agentii de recrutare in Anglia, Contract cu agentia de recrutare, Declaratie scrisa a agentiei, Employment Agency Standards Inspectorate, Job in Anglia, Loc de munca permanent, Loc de munca temporar, Oferta de munca in UK, Working Time Regulations

Companii asemanatoare

AngliaMea.ro, unul din cele mai populare site-uri romanesti in UK imparte cateva sfaturi pentru a nu deveni victima impostorilor cautand un loc de munca in UK si pentru a sti ce sa faci daca ai...