In cautarea unui loc de munca necalificata (Partea 1) (2014-04-02)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Primul lucru care trebuie mentionat este ca cei care sunt in cautarea unui loc de munca necalificata, ar trebui sa citeasca si articolele anterioare din aceasta parte a ciclului. Mai ales ca, uneori, chiar si pentru un job pentru care nu ai nevoie de inalta calificare trebuie sa trimiti un CV (curriculum vitae) si/sau sa participi la un interviu. In plus, unele agentii pentru ocuparea fortei de munca sunt specializate intr-o gama larga de locuri de munca - de la ingrijirea copilului pana la director.

Daca nu stii foarte bine limba engleza, este bine sa alegi cele mai usoare metode pentru a gasi un loc de munca. Acestea sunt :
- pentru diverse locuri de munca – Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de Munca (in engl. Jobcentre),
- pentru diverse locuri de munca - agentii de recrutare a fortelor de munca (pentru serviciile lor de obicei plateste angajatorul, si nu viitorul angajat),
- recomandarile prietenilor si cunostintelor,
- ziare si Internet ,
- munca sezoniera la ferme - agentii de recrutare specializate in agricultura,
- cautarea locului de munca in baruri, restaurante, hoteluri, in domeniul de ingrijire a copiilor si persoanelor varstnice,
- experimente medicale.

1. De obicei, gasesti biroul Agentiei Nationale pentru Ocuparea fortei de Munca (in engl. Jobcentre) in fiecare zona din Londra sau in alt oras mare. Daca intri pe https://www.gov.uk/contact-jobcentre-plus si introduci codul postal, gasesti cel mai apropiat birou.

Trebuie sa ai la tine un act de identitate si, in plus, un CV scurt - atunci va trebui sa raspunzi la mai putine intrebari. Vei fi intrebat ce fel de loc de munca cauti (in ce domeniu, permanent sau temporar, dimineata sau seara, etc.), in ce zona, care sunt asteptarile tale salariale, etc.

Probabil ca toata lumea stie ca pentru munca necalificata se plateste cel putin salariul minim, care in prezent este 6,31 lire sterline pe ora (conform datelor din 1 octombrie 2013). Intrucat serviciul Agentiei Nationale pentru Ocuparea fortei de Munca este finantat de catre stat, majoritatea firmelor care utilizeaza acest serviciu, sunt tentate de a economisi bani. Prin urmare, nu trebuie sa te astepti la un salariu mare. Cu toate acestea, daca esti in cautarea primului loc de munca in Marea Britanie si esti de acord sa lucrezi pentru salariul minim, „Jobcentre“ te poate ajuta. Cand o sa acumulezi experienta la locul de munca, o sa gasesti un alt loc de munca mult mai usor.

2. In Londra si in alte orase mari din Marea Britanie sunt multe agentii de recrutare a fortelor de munca. Este important „sa nu te pierzi“ printe ele si sa gasesti una, care este specializata in domeniul de munca de care esti interesat. Mai jos sunt cateva agentii specializate din Londra:

Domeniul constructiilor (in engl. building, property, construction)
- Anders Elite, Dashwood House, 69 Old Broad Street, London EC2M 1NQ (statie – „Liverpool street“);
- Daulton Construction Personnel, 2 Greycoat Place, London SW1P 1SB (statie – „St. James Park“);
- Workstream Ltd, Docklands Business Centre, Tiller Ct, 16 Tiller Road, London E14 8PX (statie– „Canary Wharf“).

Ingrijirea copilului, servicii de menaj (in engl. childcare, housekeeping, domestic):
- Aunt Jessica Cares, Abford House, 15 Wilton Road, London SW1V 1LT (statie – „Victoria“);
- London Care Plc, 291-299 Borough High Street, London SE1 1JG (statie – „London Bridge“);
- SLM Recruitment, 10 Lower Belgrave Street, London SW1W 0LJ (statie – „Victoria“).

Lucru in structurile de primire turistica (hoteluri, etc.), gastronomie si de agrement (in engl. hospitality, catering and leisure):
- Admiral Catering, 72 Wells street, London W1P 3RD (statie – „Oxford Circus“);
- Blue Arrow Catering, 69 Buckingham Palace Road, London SW1W 0QU (statie – „Victoria“);
- Keystone Employment Group – Catering and Hospitality, 219 Oxford Street, London W1D 2LM (statie – „Oxford Circus“).

3. Un mod foarte eficient de a cauta un loc de munca - sa spui despre asta prietenilor, cunoscutilor si rudelor. Angajatorilor de multe ori le place sa aiba recomandari din partea angajatilor deja „cunoscuti“ cu privire la prietenii sau rudele lor. Astfel, angajand persoane care se cunosc, asigura o atmosfera placuta in echipa, care poate sa ajute la eficienta in lucru. Deci, in aceasta situatie castiga toti – angajatorul, tu si cei dragi, care ‚iti devin colegi. Este adevarat ca, uneori, din pacate, relatia de lucru dauneaza relatiei personale. Asa ca, inainte de a lua aceasta hotarare, ia in considerare situatia ta.

4. In publicatii destinate romanilor din Marea Britanie si, in general, persoanelor din est-europa, vei gasi multe anunturi diferite cu privire la ofertele de munca. De asemenea, poti sa gasesti multe informatii si pe internet, de exemplu, pe site-ul http://www.angliamea.ro, etc.Trebuie sa citesti atent anunturile si discutand trebuie sa intelegi, daca se ofera cel putin un salariu minim legal.

5. Daca esti in cautarea unui loc de munca sezonier in agricultura, este bine sa-l gasesti inainte de a pleca din Romania. Cu angajatorul poti sa ti legatura on-line. Cu toate acestea, daca esti deja in Marea Britanie, poti sa iei legatura cu oricare dintre agentiile care ofera locuri de munca sezoniere sau poti sa contactezi direct agricultorii. In limba engleza, acest tip de munca este numit „Seasonal Agricultural Work“. Asta inseamana - culegerea fructelor, colectarea fructelor de padure, recoltarea produselor agricole cultivate, ajutor la animalele de la ferma, etc. Unele dintre agentii care ofera acest tip de lucru sunt urmatoarele:
- Concordia Limited (Ltd), Heversham House, 20-22 Boundary Road, Hove, Sussex BN3 4ET;
- Friday Bridge International Farm Camp, March Road, Friday Bridge, Wisbech, Cambridgeshire PE14 0LR;
- International Farm Camp, Hall Road, Tiptree, Colchester, Essex CO5 5TZ.

6. In afara agentiilor de recrutare mai sus mentionate, poti cauta de lucru in baruri, restaurante, hoteluri, case de ingrijire medicala si poti merge direct acolo (aceasta metoda de cautarea unui loc de munca este foarte populara). Trebuie sa intrebi daca exista locuri disponibile (in engl. vacancies). De obicei, iti se va cere sa completezi „application form“ – un formular, care are o forma similara cu CV-ul si detine toate cele mai importante date personale. Daca ai deja un CV cu datele de contact, poto sa-l lasi la Depatamentul de Resurse Umane (in engl. Personnel arba Human Resources), iar in cazul in care nu exista un astfel de departament – la personalul de la receptie (in engl. Reception).

7. In Marea Britanie exista aproximativ 55 de centre care se ocupa de cercetare medicala, ele recompenseaza voluntarii care iau parte la cercetarea de noi tratamente, medicamente, etc. Se poate castiga pana la 100 de lire sterline pe zi. Cu toate acestea, trebuie sa fi foarte atent inainte de semnarea acordului de a participa la un astfel de „test“. Ar trebui sa te asiguri ca, in orice moment, daca te simti rau, poti sa iei hotararea de a anula contractul – nu are sens sa-ti risti sanatatea ...
Cateva contacte:
- Glaxo Wellcome Pharmacology Unit, Level 7, Norwich Park Hospital, tel.: 020-8864-332;
- Hammersmith Medicines Research, Central Middlesex Hospital, Park Royal, Acton, London NW10 7NS, tel.: 020-8963-4531;
- International Clinical Trials, 99 New Cavendish Street, London W1M 7FQ, tel.: 0808-100-177.


Conform Susan Griffith „Work Your Way Around the World“, Tim Gough and Shamus Fitzsimons „The London Jobhunter‘s Guide“, agentiile de ocuparea fortei de munca si alte informatii.

Ai cautat vreodata un loc de munca necalificat? Poveste-ne experienta ta, ne intereseaza avantajele si dezavantajele unui astfel de job. A fost greu sa gasesti un loc de munca necalificat in Marea Britanie?


   

Tags: Agentie de ocuparea fortei de munca, Agentii de recrutare, Munca in agriculture in Marea Britanie, Munca necalificata in Anglia, Oferte de munca necalificata

Companii asemanatoare

AngliaMea.ro, unul din cele mai populare site-uri romanesti in UK imparte cateva sfaturi pentru a nu deveni victima impostorilor cautand un loc de munca in UK si pentru a sti ce sa faci daca ai...