Locuri de munca in Marea Britanie: stii la cate zile de concediu de odihna ai dreptul? (2015-03-10)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Ultima actualizare: martie 2018. Stii la cate zile de concediu de odihna ai dreptul si suma pe care trebuie sa o primesti? Angliamea.ro s-a informat despre sistemul de concedii de odihna platite care se aplica angajatilor in Marea Britanie.

Concediul si orele suplimentare

Sistemul de concedii in Marea Britanie s-a schimbat dupa ce in luna noiembrie a anului 2014, judecatorii Tribunalului Muncii au decis ca indemnizatia de concediu (in engl. "holiday pay") trebuie sa fie calculata pentru toate orele lucrate, inclusiv orele suplimentare. Pana atunci, aceasta regula nu a existat, iar angajatorii trebuiau sa calculeze indemnizatia de concediu doar pentru orele de baza lucrate.

De exemplu, daca din contractul de munca rezulta ca angajatul lucreaza cel putin 20 ore pe saptamana, concediile platite ar putea fi calculate doar din cele 20 de ore, in ciuda faptului ca a lucrat ore suplimentare. Un alt caz este acela in care angajatul primeste un salariu de baza si comisioane, de exemplu, pentru vanzari - in conformitate cu cele mai recente reguli, plata concediului de odihna se calculeaza nu numai din salariul de baza dar si din comisioanele obtinute.

Aceasta regula modificata permite angajatilor sa ceara angajatorului sa plateasca "diferenta" pentru concediile neplatite anterior. Acestia sunt sfatuiti sa depuna cererile cat mai repede posibil, adica in termen de trei luni de la data la care salariatul a primit indemnizatia de concediu "gresita". Daca concediu de odihna nu a fost platit integral, ar trebui sa te consulti cu profesionisti, cum ar fi biroul de consultanta gratuita ACAS.

Cum se calculeaza indemnizatia de concediu de odihna?

Un angajat are dreptul la remuneratia ce i se cuvine pentru fiecare saptamana de concediu . Modul de calcul al acestei sume depinde de cum se calculeaza salariul. In cazul in care un angajat lucreaza numarul de ore stabilit si primeste un salariu fix (in engl. „fixed hours“ sau „fixed pay“) pentru program de lucru full-time sau part-time, indemnizatia de concediu de odihna este proportionala cu salariul.

In cazul in care numarul fix de ore de lucru nu este stabilit, indemnizatia de concediu de odihna ar trebui sa fie calculata pe baza salariului mediu care a fost platit angajatului in ultimele douasprezece saptamani.

Daca lucrezi in schimburi decalate cu un numar de ore stabilit, indemnizatia de concediu de odihna ar trebui sa fie calculata pe baza salariului mediu saptamanal in ultimele douasprezece saptamani.

Ce trebuie sa faci daca crezi ca indemnizatia de concediu de odihna a fost calculata incorect? In primul rand, trebuie sa spui acest lucru angajatorului. Pune-i la dispozitie datele cu concediile de odihna avute, sumele primite pentru concediile de odihna si ce suma, dupa parerea ta, ar trebui sa fi fost platita.

Daca in modul acesta situatia nu se rezolva, atunci ar trebui sa depuni o plangere oficiala. Daca nici acest lucru nu functioneaza, ultima solutie este sa te adresezi Tribunalului ocuparii fortei de munca (in engl. "employment tribunal"). Mai multe informatii cu privire la modul de depunere a cererii la Tribunalul ocuparii fortei de munca vei gasi aici: https://www.gov.uk/employment-tribunals/overview.

28 de zile de concediu de odihna

Toti lucratorii din Marea Britanie, inclusiv cei care lucreaza prin intermediul unor agentii sau cei care au "contract de zero ore", au dreptul la 5,6 saptamani de concediu de odihna platite pe an. Numarul de zile de concediu de odihna platite sunt calculate in functie de numarul de zile pe saptamana de munca. De exemplu, un angajat cu norma intreaga, adica cel care lucreaza 5 zile pe saptamana (sau corespunzator cu 40 ore), are dreptul la 28 de zile de concediu de odihna platite pe an.

Daca lucrezi mai putine zile pe saptamana, acestea trebuie sa fie inmultite cu 5,6. Dupa introducerea informatiilor cu privire la programul de lucru aici https://www.gov.uk/calculate-your-holiday-entitlement, vei afla la cate zile de concediu de odihna ai dreptul.

In concediu de odihna de 28 de zile sunt incluse sarbatori legale si asa-numitele "concedii bancare" (in engl. "bank holidays") care, in Marea Britanie, in total sunt opt. Lista de sarbatori legale din Marea Britanie o poti gasi aici: https://www.gov.uk/bank-holidays.

Alte drepturi legate de concediu de odihna platit este faptul ca sarbatorile pot fi acumulate, in cazul in care esti in maternitate sau paternitate sau daca nu lucrezi din cauza unei boli. Lucratorilor ar trebui sa li se permita s-a "mute" concediu de odihna acumulat in anul urmator. In cazul in care, din motive de boala, maternitate sau paternitate, angajatul nu a putut folosi concediul platit, el ar trebui sa aiba dreptul de a transfera un maxim de 20 de zile din totalul de 28 de zile de concediu de odihna in anul urmator (viitor).

In alte cazuri, angajatul ar trebui sa poata "muta" opt zile din totalul de 28 de zile de concediu de odihna pentru anul urmator. Conditiile de "mutare" a concediului ar trebui sa fie stabilite in contractul de munca.

Sunt in vigoare anumite reguli privind notificarea de concediu de odihna. Evidenta acestora ar trebui sa o tina atat angajatul, cat si angajatorul, in scopul de a evita neintelegerile. De obicei, cu privire la concediu de odihna platit ar trebui sa notifici cu ceva timp inainte, adica cu o perioada care este egala cu numarul de zile de concediu cerut inmultit cu doi. De exemplu, daca doresti cinci zile de concediu de odihna, trebuie sa anunti angajatorul cu zece zile inainte, cu exceptia cazului in care in contractul de munca este stabilit altfel.

Pentru consiliere gratuita cu privire la probleme la locul de munca si concedii te poti adresa la ACAS apeland numarul de telefon 0300 123 1100. Pentru mai multe informatii viziteaza site-ul: http://www.acas.org.uk/index.aspx?articleid=1339.

Primesti concedii de odihna platite? Ai avut vreodata probleme legate de plata concediilor de odihna sau cu privire la zilele libere si le-ai rezolvat cu succes?

   

Tags: Concedii platite in Anglia, Concediu de odihna, Concediu platit UK, Contractul de munca, Holiday pay, Indemnizatia de concediu, Lucratorii in Marea Britanie, Ore suplimentare, Program de lucru, Tribunalul pentru ocuparea fortei de munca

Companii asemanatoare

AngliaMea.ro, unul din cele mai populare site-uri romanesti in UK imparte cateva sfaturi pentru a nu deveni victima impostorilor cautand un loc de munca in UK si pentru a sti ce sa faci daca ai...