Locuri de munca pentru minori: restrictii si limitari (2014-04-02)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Ultima actualizare: aprilie 2018. Un numar semnificativ de elevi si studenti care studiaza in Anglia, in perioada vacantei sunt in cautarea unui loc de munca. Altii, dupa ce au implinit saisprezece ani si au terminat invatamantul obligatoriu, decid sa inceapa lucrul. Angliamea.ro afla si dezvaluie ce restrictii sunt in vigoare privind munca minorilor si la ce facilitati fiscale pot sa se astepte studentii care lucreaza doar cateva luni pe an.

Dupa scoala – esti pregatit sa lucrezi?

Tinerii de saisprezece ani care absolv scoli, aleg cai diferite. Unii aleg sa continue studiile in colegii, iar altii aleg sa caute un job. In conformitate cu legislatia in vigoare in Marea Britanie, tinerii termina scoala in ultima vineri a lunii iunie, atunci cand acestia au impliniti 16 ani. Aceasta lege poate fi modificata in urmatorii ani de catre Departamentului de Educatie din Marea Britanie (in engl. „Department for Education and Skills“). Si economistii sunt preocupati de somajul din randul tinerilor. "Mai bine la scoala decat pe strada" – a declarat acum cativa ani profesorul de economie David Blanchflower mass-mediei britanice.

Pentru angajarea tinerilor la o varsta atat de frageda, exista cerinte speciale care protejeaza drepturile lor, si anume: cerinte suplimentare de siguranta si sanatate; si este stabilit timpul de lucru si unde ei pot lucra. Aceste cerinte sunt stricte si nerespectarea lor de catre angajator poate face obiectul urmaririi penale.

In conformitate cu legislatia Regatului Unit, un tanar lucrator este o persoana cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani. Aceste persoane nu pot fi angajate in locuri unde trebuie sa lucreze cu substante chimice, toxice sau exista un risc mare la locul de munca. Angajatorii ar trebui sa ia in considerare faptul ca daca o persoana tanara este apta din punct de vedere fizic si mental, si daca este pregatita pentru indeplinirea sarcinilor care ii sunt incredintate - cu alte cuvinte, la varsta atat de frageda nu ar trebui sa impuna o responsabilitate prea mare, in cazul in care tanarul nu este pregatit.

Cu toate acestea, exista si exceptii. O persoana tanara poate face o astfel de activitate, daca este supravegheata, de asemenea, poate sa exercite o astfel de activitate si in cazul in care acesta este o afacere de familie.

De asemenea, trebuie remarcat faptul ca in Marea Britanie nu este legal de a recruta tineri pana la 18 ani la bar, unde se vand bauturi alcoolice. Aceasta regula nu se aplica in cazul in care tanarul cu varsta de peste 16 ani lucreaza in conformitate cu un program de formare aprobat (in engl. „training scheme“).

Pana la 16 ani - restrictii stricte

Cerinte mult mai stricte se aplica la copiii de varsta scolara care lucreaza. Copiii cu varsta sub 16 ani pot lucra la locuri de munca care sunt descrise ca fiind “munca usoara”. Este interzis sa lucreze copiii in locuri unde le poate fi afectata sanatatea, dezvoltarea copilului si in conditii in care munca se interfereaza cu frecventarea scolii. Acestor copii nu le este permis sa lucreze in fabrici, mine, vehicule, constructii si nave comerciale.

Angajatorii care doresc sa angajeze un copil sub varsta de 16 ani, trebuie sa obtina un permis de la primarie, care trebuie sa fie semnat de catre angajator si de unul dintre parinti. Pentru tinerii cu varsta sub 16 de ani salariul minim nu este stabilit.

Mult mai multe restrictii se aplica la copii sub 14 ani care lucreaza. Cu cateva exceptii, copiilor sub 14 ani le este interzis sa lucreze (Varsta minima este de 13 ani). Cei care apartin acestui grup de varsta sunt autorizati sa lucreze in domeniul de divertisment, de exemplu, de a participa la evenimente sportive, publicitate, film, teatru, televiziune si de a primi o recompensa. De asemenea, copiii pot face lucrari la cererea parintilor, vecinilor, rudelor, de exemplu, sa curete camera, sa taie iarba, etc. La varsta de 13 ani deja pot sa ajute parintii la munca de teren sau in gradina.

Prin lege, copiii contra recompensa sau fara ea pot sa aiba grija de alti copii (in engl. „babysit“), dar nu este specificata varsta copilului de la care pot face acest lucru. Parintii trebuie sa decida si sa se bazeze pe bunul simt, daca copilul este suficient de responsabil pentru a avea grija de un copil mai mic decat el. Este important de stiut ca copiii cu varsta sub 16 nu sunt responsabili legali pentru neglijenta la supravegherea copilului.

Fiecare primarie poate sa aplice unele restrictii usor diferite cu privire la munca copilului. Despre acest lucru trebuie sa se informeze atat parintii, cat si angajatorii. Cu toate acestea , peste tot se aplica aceleasi reguli cu privire la numarul de ore in care poate sa luceze un copil sau un tanar. Un numar definit de ore si limitele de varsta pot fi modificate si depinde doar de domeniul in care lucreaza copilul. In perioada de vacanta, copiii cu varsta pana la 15 ani pot sa lucreze pana la 25 de ore pe saptamana, iar tinerii cu varsta de 15-16 ani - pana la 35 de ore pe saptamana. Este interzis sa lucreze copiii in perioada zilei, in care ei ar trebui sa fie la scoala, precum si mai devreme de ora 7 dimineata sau dupa ora 19, in cursul anului scolar. Copilul nu poate lucra mai mult de 2 ore pe zi si 12 ore pe saptamana in timpul anului scolar, si nu mai mult de doua ore in zilele de duminica.

Studentii - scutiti de impozit

Pentru angajarea studentiilor sub 18 ani se aplica aceleasi restrictii ca si pentru tineri de 16-18 ani. Studentilor mai mari nu se aplica restrictii de lucru, cu exceptia cazului in care primesc o subventie de stat si frecventeaza cursuri la zi, atunci ar putea exista o limitate la numarul de ore in care ar putea sa lucreze.

Studentii care lucreaza doar in timpul vacantelor, sunt scutiti de plata impozitelor. Singurul lucru ce trebuie sa faci pentru a profita de aceasta clauza – sa complectezi formularul P38(S) (disponibil pe site-ul Inspectoratului fiscal la adresa http://www.hmrc.gov.uk/forms/p38s.pdf). De asemenea, trebuie sa fi inscris la cursuri de zi (in engl. „full time“), sa lucrezi numai in perioada vacantelor de vara, de iarna si de primavara, precum si castigul trebuie sa fie mai mic decat suma neimpozabila (in engl. „Personal Allowance“) in anul respectiv. Aici poti sa verifici care este aceasta suma in anul acesta: http://www.hmrc.gov.uk/incometax/personal-allow.htm.

Desi s-ar parea ca orice angajat, care nu castiga mai mult decat suma neimpozabila, nu plateste taxe, dar in realitate taxele sunt calculate in baza codului fiscal (in engl. „tax code“), si pentru cei care nu lucreaza tot anul, aceasta ar putea insemna taxele platite in plus. Un student care a completat formularul P38 (S) si nu castiga in cursul anului mai mult decat suma indicata mai sus, poate sa evite aceasta confuzie si sa nu plateasca taxele deloc.

Chiar si daca studentii nu platesc taxele, ar putea fi nevoiti sa plateasca contributii de asigurari sociale (in engl. „National insurance contributions“). Aceste taxe vor fi retrase din salariul daca castigi mai mult de £162 pe saptamana sau £702 pe luna. Gasiti mai multe detalii aici: https://www.taxguideforstudents.org.uk/working/employed/what-national-insurance-do-i-pay-as-an-employee

• Informatii despre locuri de munca gasesti aici: https://www.citizensadvice.org.uk/work/
• Munca pentru copii: https://www.gov.uk/child-employment/minimum-ages-children-can-work
• Tabelul salariului minim: https://www.gov.uk/national-minimum-wage-rates.


   

Tags: Cerinte lucru studenti, Cerinte munca copii, Job studenti, Limitari munca tineri, Lucru pentru studenti, Munca pentru minori in Anglia, Munca pentru tineri in Anglia, Restrictii munca studenti

Companii asemanatoare

AngliaMea.ro, unul din cele mai populare site-uri romanesti in UK imparte cateva sfaturi pentru a nu deveni victima impostorilor cautand un loc de munca in UK si pentru a sti ce sa faci daca ai...