Mame, trebuie sa stiti care va sunt drepturile! (2014-04-02)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Ultima actualizare: iulie 2018. Mamele se confrunta adesea cu discriminarea la locul de munca. De aceea, ar fi bine sa fii pregatita si sa stii ca legea este de partea ta.

Studiile Comisiei de egalitatea sanselor (EOC) arata ca in fiecare an 30 de mii de femei pierd locurile de munca pur si simplu doar pentru ca raman insarcinate. Purtatoarea de cuvant a EOC, Jenny Watson, a spus: "Majoritatea persoanelor nu vorbesc despre acest lucru, dar daca stii drepturile tale, acesta este deja un pas mare".

De obicei, toate angajatele au dreptul la un concediu de maternitate de 52 de saptamani. Primele 26 de saptamani se numesc "concediu de maternitate obisnuit",iar ultimele 26 de saptamani se numesc "concediu de maternitate suplimentar".

Nu conteaza de cand lucrezi in companie, cate ore lucrate ai acumulat sau ce salariu ai. Beneficiezi de dreptul la concediu de maternitate. Nu esti obligata sa iei concediu pentru tot acest timp, dar legea prevede ca trebuie sa ai cel putin doua saptamani de concediu de maternitate, sau patru, daca lucrezi la o fabrica.

In primele 39 de saptamani, ai dreptul la o indemnizatie statutara de maternitate (in eng. Statutory Maternity Pay, SMP). In primele 6 saptamani aceasta reprezinta 90% din salariul saptamanal mediu si trebuie platit de catre angajator. Pentru restul perioadei vei percepe o indemnizatie SMP, care este, de obicei, aproximativ 145 de lire sterline. Pentru mai multe informatii viziteaza Biroul local de asistenta sociala sau Agentia nationala pentru ocuparea fortei de munca (in engl. Job Centre Plus). De asemenea gasiti mai multe informatii aici: https://www.gov.uk/employers-maternity-pay-leave

Cu cincisprezece saptamani inainte de data estimata a nasterii (cel mai tarziu), trebuie sa notifici angajatorul ca esti insarcinata si sa-i spui cand vrei sa incepi concediul de maternitate. Cand raman numai unsprezece saptamani pana la data nasterii, poti sa iti iei concediu oricand.

Cand te intorci la locul de munca, ai dreptul la vechiul post de munca si plata salariala in aceleasi conditii, cum ai avut si inainte de a pleca in concediul de maternitate. Orice discriminare bazata pe sarcina sau concediu de maternitate este impotriva legii. Aceasta include si pierderea oportunitatilor de promovare la locul de munca sau cresterea salariala.

Daca esti o mama cu un copil sub varsta de sase ani, sau cresti un copil cu handicap cu varsta sub 18 ani, ai dreptul la un program flexibil la locul de munca. Acelasi lucru se poate spune nu numai despre mame, dar si despre tati. Flexibilitatea poate insemna multe lucruri, de exemplu, munca la domiciliu, zile libere in timpul vacantelor scolare sau impartirea muncii (in engl. job-sharing).

Ai dreptul de a solicita program flexibil la angajatorul tau. Cu toate acestea, angajatorul poate refuza solicitarea, daca se dovedeste ca acest program este nefavorabil pentru afaceri. Deci, daca nimeni nu te poate inlocui cand nu esti la locul de munca, sau in cazul in care societatea nu isi poate permite sa angajeze personal suplimentar, cererea ta poate fi refuzata.

De a trata o angajata incorect doar pentru ca a cerut un program de lucru flexibil, este ilegal. Ai dreptul sa ai acelasi salariu si aceleasi beneficii ca si in trecut, de exemplu, asigurari de sanatate.

Jenny Watson sfatuieste mamele care doresc sa adapteze programul de lucru la probleme de familie, sa nu le fie frica sa ceara acest lucru. „Intotdeuna merita sa intrebi” - spune ea – „Numai asa poti sa fi sigura ca angajatorul poate sa se adapteze la programul tau”.

Un job part-time de multe ori este singura optiune pentru mamele care vor sa combine munca si cresterea copiilor. Mai mult de trei sferturi din lucratori part-time in Marea Britanie sunt femei. Discriminarea impotriva lor este ilegala. Acest lucru inseamna ca ai dreptul la acelasi salariu ca si la un job full-time intr-un post similar, in plus si la remuneratia extra pentru orele suplimentare. Anumite beneficii nu pot fi refuzate (de exemplu, propuneri de pensii sau dreptul la educatie). De asemenea, ai dreptul la acelasi concediu de maternitate si remuneratie. In cazul in care angajatorul a redus plata la ora cand ai inceput sa lucrezi part-time, el a incalcat legea. Daca ai nevoie de o consiliere cu privire la aceasta problema, te invitam sa contactezi EOC (Comisia de egalitate de sanse) la telefon: 0845 601 5901.

   

Tags: Comisia de egalitate de sanse, Concediu de maternitate, Copil si program de lucru, EOC, Indemnizatie statutara de maternitate, Maternitate in Anglia, Program de lucru flexibil, Sarcina si loc de munca, Statutory Maternity Pay

Companii asemanatoare

AngliaMea.ro, unul din cele mai populare site-uri romanesti in UK imparte cateva sfaturi pentru a nu deveni victima impostorilor cautand un loc de munca in UK si pentru a sti ce sa faci daca ai...