Salariile minime si maxime: in ce domeniu iti convine sa lucrezi in Marea Britanie? (2014-12-02)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Cauti un loc de munca in Anglia? Lucrezi deja, dar nu esti multumit de salariu? Atunci, acest articol va fi foarte util pentru tine: vom prezenta specializarile care sunt cautate si profesiile cel mai bine platite in Marea Britanie.

Cine castiga cel mai mult?
La sosirea in Marea Britanie, rar primul loc de munca este cel visat, dar si mai rar se intampla sa fie si bine platit. Cu toate acestea, dupa ceva timp, oamenii incep sa caute alte optiuni, cum ar fi un loc de munca in conformitate cu profesia dobandita in tara de origine sau sunt in cautarea unor cursuri dupa absolvirea carora ar putea sa obtina un loc de munca mai bun si o remuneratie mai mare. Din acest motiv este important sa stii pentru ce profesii este mai mare cererea in Marea Britanie si in ce domeniu sunt cel mai bine platiti lucratori. Putem afla acest lucru uitandu-ne la statisticile privind salariile medii ale multor profesii.

Conform celor mai recente statistici oferite de Oficiul National de Statistica din Marea Britanie (in engl. „Office for National Statistics“) privind datele pentru anul financiar precedent, incheiat in data de 5 aprilie 2014, salariul mediu din tara este de 22.044 £, inclusiv al celor care lucreaza full-time si part-time. Salariul mediu al angajatilor care lucreaza cu norma intreaga este de 27.200 £.

Cel mai bine platiti sunt mangerii si directorii din diferite domenii. Salariul lor mediu variaza de la 70.000 la 80.000 £ pe an. Mecanicii de locomotiva castiga, in Anglia, in medie 47.956 £, avocatii – 41.178 £, programatorii si dezvoltatorii – 40.007 £.

Profesorii institutiilor de invatamant secundar din Marea Britanie castiga in medie 36.987 £, asistentii sociali – 32.252 £. Salariul asistentilor medicali – 31.641 £, iar al secretarilor care lucreaza in domeniul medical – 21.388 £. Personalul de administratie municipala castiga 23.647 £, iar salariul mediu anual al asistentilor si al secretarilor este de 24.508 £. Salariul mediu al personalului de securitate este de 21.438 £, iar mecanicii auto si electricienii primesc 24.783 £.

Unele dintre profesiile cu venituri mai mici din Regatul Unit sunt: chelner (in medie 12.507 £ pe an), personal bar (12.948 £), personal de ajutor in bucatarie (13.396 £), casier (13.911 £) si frizier. Conform Oficiului National de Statistica, salariul mediu al celor din urma este de 13.373 £. Cu toate acestea, proprietarii si administratorii saloanelor de infrumusetare castiga mult mai mult decat angajatii acestora, adica salariul mediu anual este de 25.005 £.

Pentru a compara salariile in Marea Britanie, in functie de profesie, poti accesa pagina web: http://www.neighbourhood.statistics.gov.uk/HTMLDocs/dvc205/index.html

Constructorii sunt pe locul al cincilea
Potrivit site-ului de recrutare "Reed.co.uk", cea mai bine platita profesie in anul 2014 este din domeniul financiar – primele patru locuri sunt ocupate de specialistii de planificare strategica, contabilitate, serviciile financiare si bancare. Locul al cincilea este alocat domeniului constructiilor, foarte popular printre imigranti. Salariul mediu anual in acest domeniu este de 42.966 £. Comparativ cu anul trecut, acesta a crescut cu 453 £.

Cele mai mari salarii medii din acest domeniu le primesc liderii de planificare si comert – 76.891 £ si respectiv 63.333 £. Alte profesii intalnite in santierul de constructii, cum ar fi managerii de securitate (in engl. „health and safety manager“) sunt platite anual cu 41.744 £, supraveghetorii (in engl. "foreman") – 37.355 £. Salariul mediu al celor din urma, comparativ cu 2013, a crescut cu 1.731 £.

Salariul mediu anual al muncitorilor calificati din domeniul constructiilor, al muncitorilor auxiliari si al celor care se ocupa cu lucrari de demolare este de aproximativ 30.000 £*. Muncitorii in constructii sunt foarte solicitati - doar intr-o pagina "Reed" au fost publicate mai multe de 2000 de anunturi cu locuri de munca pentru muncitorii din constructii, calificati si necalificati, aproape de doua ori mai mult decat anul trecut. Potrivit statisticilor „Reed”, anul acesta, au fost cautati in total 6.783 lucratori in constructii.

Potrivit datelor din data de 19 noiembrie oferite de Oficiul National de Statistica, muncitorii in constructii castiga anual, in medie, dupa cum urmeaza: zugravi si designeri – 21.948 £ , tencuitori – 22.672 £, zidari 24.806 £, dulgheri – 25.218 £. Instalatorii si specialistii sistemelor de incalzire si ventilatie primesc in medie 28.253 £, inainte de impozitare.

Factorii de care depinde marimea salariului
Salariul in Marea Britanie depinde nu numai de profesie, ci si de alte lucruri. De exemplu, depinde si de regiunea in care lucrezi. Cel mai mare salariu mediu platit este in Londra - 660 £ pe saptamana (inainte de impozitare), usor difera in sud-estul Angliei (518 £ pe saptamana) si in Scotia (505 £ pe saptamana). Cel mai mic salariu mediu saptamanal este platit in Irlanda de Nord (460 £).

Salariul depinde si de sex. Desi diferenta dintre salariile celor de sex masculin si feminin a scazut usor in acest an, reprezentantii sexului masculin castiga totusi mai mult. Oficiul National de Statistica estimeaza ca un barbat care lucreaza full-time primeste in medie 29.441 £ pe an, iar o femeie care lucreaza full-time castiga 23.889 £.

Marimea salariului depinde nu numai de sex, dar si de varsta. Cel mai mult castiga barbatii cu varsta cuprinsa intre 40 si 49 de ani, iar femeile primesc cel mai mare salariu atunci cand au 30-39 de ani.

Cautand locul de munca sau schimband profesia este important sa iei in considerare daca exista cerere în domeniul respectiv. De exemplu, potrivit datelor „Reed”, in prezent, cei mai cautati sunt lucratorii din domeniul vanzarilor (17465 anunturi pe an), educatorii (14487 anunturi), profesionistii in domeniul tehnologiei informatiei (14058 anunturi), personal contabil (12109 anunturi) si administrativ (10582 oferte de munca).

- Sfaturi despre modalitati de cautare a unui loc de munca poti gasi aici: http://www.angliamea.ro/despre_anglia/munca_in_anglia/

- Sfaturi privind aspecte de cariera pot fi gasite aici: https://nationalcareersservice.direct.gov.uk/tools/skillshealthcheck/assessments

- La schimbarea sau alegerea carierei pot fi utile informatii din urmatoarea pagina: https://nationalcareersservice.direct.gov.uk/advice/planning/Pages/chooseacareer.aspx

- Salariile medii, potrivit paginii „Reed”, cu anunturi pentru locuri de munca: http://www.reed.co.uk/average-salary#

COMPLETARE:
* Explicarea oferita cititorilor cu privire la remuneratiile lucratorilor auxiliari:
conform statisticilor „Reed”, in grupul de profesii din domeniul constructiilor, care include artizani calificati, lucratori auxiliari si lucratori care se ocupa de lucrari de demolare, salariul mediu anual este de 30.000 £ pe an. Acest lucru nu inseamna ca muncitorii castiga 30.000 £ :) Apoi, potrivit datelor Oficiului de Statistica, se diferentiaza salariile lucratorilor calificati, dar nu sunt publicate salariile medii ale lucratorilor auxiliari. Mai multe informatii despre salariile medii in diferite domenii pot fi gasite aici:
http://www.neighbourhood.statistics.gov.uk/HTMLDocs/dvc205/index.html

Serviciul pe care il ai si salariul castigat sunt in conformitate cu asteptarile tale? Cat castigi comparativ cu salariul mediu (27200 £) - mai mult sau mai putin?

   

Tags: Cautare loc de munca UK, Cel mai bine platite profesii in UK, Domeniul constructiilor, Domeniul financiar, Loc de munca in Anglia, Marimea salariului, Muncitorii auxiliari, Office for National Statistics, Oficiul National de Statistica in Anglia, Primul loc de munca in Anglia, Salarii medii in Anglia, Salariul mediu anual, Statisticile privind salariile medii

Companii asemanatoare

AngliaMea.ro, unul din cele mai populare site-uri romanesti in UK imparte cateva sfaturi pentru a nu deveni victima impostorilor cautand un loc de munca in UK si pentru a sti ce sa faci daca ai...