Sindicatele si avantajele lor (2014-09-23)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Cei mai multi dintre romani, la propunerea de a adera la un sindicat, raspund: "Sunt bine si asa, iar voi nu puteti face nimic sa ma ajutati, vreti doar banii mei."

Pentru multi, cele zece lire sterline platite lunar conteaza mult, chiar daca valoarea lor este de doua pachete de tigari sau o sticla de bautura alcoolica. Multi cheltuie aceasta suma pentru vicii, deoarece considera ca cine munceste cu greu are nevoie si de relaxare. Cu toate acestea, dupa cateva saptamani sau luni, romanii (si nu numai) singuri vin sa ceara ajutor, deoarece angajatorul i-a concediat fara motiv. Nu conteaza cat de mult iti doresti sa ajuti o persoana care are probleme. Acest lucru nu este posibil daca angajatorul nu face parte dintr-un sindicat. Aceasta situatie poate fi comparata cu un accident de masina, chiar daca comparatia cu aceasta nu este tocmai corecta. Ganditi-va, cum puteti fi ajutat, daca ati avut un accident ieri, dar polita de asigurare v-ati gandit sa o incheiati doar astazi.

Dupa cativa ani petrecuti in Anglia, multi inteleg singuri ca sindicatele sunt de fapt foarte utile pentru fiecare dintre noi.

Legislatia muncii in aceasta tara nu ii avantajeaza pe lucratori, iar sindicatele se asigura ca drepturile lor sa fie protejate, lupta pentru conditii de munca si salarii mai bune.

Va prezentam un exemplu. O femeie a fost concediata pentru ca a mancat la locul de munca. Oricine lucreaza in industria alimentara stie ca in timpul serviciului nu se poate manca. Dar aceasta femeie a fost concediata nu din cauza hranei, ci din cauza faptului ca deranja conducerea fabricii pentru ca intotdeuna sustinea drepturile ei, iar daca vedea un coleg nedreptatit, il apara, scria plangeri, ii incuraja pe altii sa se alature unui sindicat. Astfel, autoritatile din fabrica au decis „sa scape” de ea, deoarece, conform spuselor lor, imigrantii s-au obisnuit sa isi ceara drepturile, pauze, plata pentru ore suplimentare lucrate si diverse alte lucruri, care pentru lucratorii locali sunt comune si normale. Imigrantii trebuie sa fie linistiti si sa se simta recunoscatori ca au primit un loc de munca. Femeia mai sus mentionata a fost chemata la audierea disciplinara, aceasta fiind organizata cu scopul de a asculta ambele parti, de a trage concluzii si, daca este necesar, de a acorda o pedeapsa corespunzatoare. In timpul intalnirii, din pacate, nimeni nu a intrebat ce pareri au ceilalti si nimeni nu a ascultat nimic. Procedura a fost efectuata doar pentru faptul ca, in conformitate cu legea, o persoana nu poate fi concediata fara audierea disciplinara. Timp de doi ani femeia a lucrat in aceasta fabrica si pana acum nu a avut nici o abatere sau vreun avertisment, in nici o clipa nu s-a gandit ca poate fi concediata. Sindicatele din partea angajatului au formulat recurs impotriva deciziei nedrepte. O saptamana mai tarziu, ea a fost acceptata din nou la locul de munca. Daca aceasta femeie nu ar fi fost inscrisa la un sindicat, aceasta si-ar fi pierdut locul de munca.

Cei mai multi angajatori se folosesc de faptul ca imigrantii nu isi cunosc drepturile, nu vorbesc engleza, se tem de tot si nu se adreseaza nicaieri. Pentru ei este foarte convenabil sa aiba o forta de munca ieftina si fara pretentii.

Deci, pe scurt va prezentam sindicatele si beneficiile lor. Deja toti au uitat ca sindicatele au imbunatatit securitatea la locurile de munca, au redus programul de lucru si au contribuit la cresterea salarilor. Si astazi, sindicatele apara drepturile lucratorilor si reamintesc faptul ca, lucrand in Marea Britanie, aveti multe drepturi. Aceste drepturi se bazeaza pe legislatia in vigoare si nu conteaza ce functie aveti sau unde lucrati. Sindicatul GMB garanteaza aceste drepturi la locul de munca.

Important
• Trebuie sa primiti cel putin salariul minim. Mai multe informatii gasiti aici: https://www.gov.uk/national-minimum-wage-rates.
• Aveti dreptul la cel putin 20 de zile (patru saptamani) de concediu platit pe an.
• Aveti dreptul la o pauza de 20 de minute la fiecare 6 ore lucrate si 11 ore de pauza intre schimburi.
• Nu puteti fi obligat sa lucrati mai mult de 48 de ore pe saptamana, daca nu doriti acest lucru.
• Trebuie sa aveti un contract de munca in scris, din care sa rezulte urmatoarele: functia la locul de munca, orele de lucru, salariu si concediu.
• Aveti dreptul la un loc de munca sigur si sanatos.
• Aveti dreptul sa primiti salariul meritat.
• Angajatorul nu are dreptul sa va concedieze fara un motiv. Daca ati fost concediat ilegal, angajatorul poate fi obligat sa va plateasca pana la 50 000 lire sterline.
• Membrii unui sindicat sunt concediati de doua ori mai rar decat cei care nu sunt inscrisi la un sindicat.
• Aveti dreptul de a adera la un sindicat care sa va reprezinte si sa negocieze in numele dumneavoastra.
• Aveti dreptul sa fiti reprezentat la locul de munca de un sindicat care sa negocieze in numele dumneavoastra.
• Aveti dreptul sa fiti reprezentat la audierea sindicala disciplinara la locul de munca, chiar daca angajatorul nu este de acord cu sindicatele.
• Aveti dreptul sa nu fiti urmarit din cauza aderarii la un sindicat. Concedierea dumneavoastra din cauza faptului ca sunteti un membrul unui sindicat sau ca v-ati adresat unui sindicat este impotriva legii.
• Aveti dreptul sa cereti ca sindicatul la care sunteti aderat sa fie recunoscut la locul de munca, cu acordul majoritatii angajatilor. La locurile de munca in care sindicatele sunt recunoscute, conditiile de munca sunt, in general, mult mai bune decat acelea in care nu exista nici un sindicat.
Este mult mai probabil ca veti putea exercita aceste drepturi daca apartineti unui sindicat GMB. Membrii acestuia lucreaza in mai multe industrii, inclusiv inginerie, constructii si reparatii de nave, constructii, sanatate, industria alimentara si administratia locala.

Aderarea la un sindicat este utila pentru fiecare dintre noi. Sindicatul GMB se angajeaza sa asigure securitatea si bunastarea la locul de munca. Nu conteaza cine sunteti si cu ce va ocupati, sa va alaturati uniunii GMB este intotdeauna decizia corecta. Fiind un membru de sindicat va simtiti mult mai sigur la locul de munca intrucat apartineti unui sindicat care are mai mult de 700 de mii de membrii. In fiecare zi, GMB rezolva problemele membrilor, ofera sfaturi profesionale pe o gama larga de probleme legate de locul de munca si nu numai. GMB are mai mult de 25 de mii de reprezentanti care s-au oferit sa-i ajute pe colegii lor. Exista, de asemenea, o retea bine dezvoltata a lucratorilor GMB si a profesionistilor care negociaza pentru salarii mai mari si conditii la locul de munca mai bune, care sfatuiesc si reprezinta membrii uniunii GMB.


   

Tags: Angajator, Concediere, Dreprurile muncitorilor, Drepturile angajatilor, GMB, Imigrantii, Legislatia muncii, Legislatia UK, Loc de munca, Lucratori, Muncitori, Ore suplimentare, Salariul, Sindicat, Sindicatul GMB

Companii asemanatoare

AngliaMea.ro, unul din cele mai populare site-uri romanesti in UK imparte cateva sfaturi pentru a nu deveni victima impostorilor cautand un loc de munca in UK si pentru a sti ce sa faci daca ai...