Tot ce trebuie sa stiti despre contractul de munca (2016-05-19)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Ultima actualizare: ianuarie 2018. Legislatia muncii din Marea Britanie nu este in favoarea angajatului, iar sindicatele au ca scop obtinerea celor mai bune conditii de munca posibile pentru persoanele care lucreaza.

Niciodata sa nu semnati contractul de munca fara sa-l cititi. Este recomandat sa consultati si dictionarul, daca trebuie. Veti obtine beneficiul dublu pentru ca veti afla nu numai sarcinile si obligatiile angajatorului si conditiile de munca, dar, de asemenea, veti imbunatati cunostintele de limba engleza. De multe ori, angajatul se intreaba daca angajatorul poate sa se comporte intr-un fel sau altul. Prima intrebare ar fi: ce scrie in contract? Raspunsul este de obicei acelasi: nu stiu sau nu am nici un contract.

Intre dumneavoastra si angajator trebuie sa fie incheiat un contract. Daca ati fost angajat pe o perioada mai mare de o luna, trebuia sa primiti termenii si conditiile la locul de munca din partea angajatorului in scris. Contractul de munca ar trebui sa fie pus la dispozitia dumneavoastra in termen de doua luni de la data inceperii serviciului.

In conformitate cu legislatia britanica, angajatul trebuie sa aiba un contract de munca de la prima zi de lucru, chiar daca angajatorul nu i-a furnizat termenii si conditiile la locul de munca in scris, asa cum este stabilit in legislatia in vigoare.

Daca la data inceperii serviciului nu exista nici un acord scris, inseamna ca angajatul a fost de acord sa lucreze conform termenilor si conditiilor oferite de angajator. Aceste conditii pot fi stabilite in scris, oral sau sa fie intelese de la sine ca fiind conditii evidente (implicite). Conditii implicite sau evidente sunt: angajatul trebuie sa se comporte pe baza instructiunilor sau cerintelor angajatorului, acestea fiind comune in industria sau compania in care lucrati.

Contractul de munca trebuie sa contina urmatoarele informatii:
- Numele dumneavoastra si al angajatorului;
- Denumirea functiei la locul de munca;
- Data inceperii serviciului;
- Locul de munca;
- Salariul si frecventa de plata (saptamanal sau lunar);
- Ore de lucru;
- Dreptul la concediu;
- Dreptul la indemnizatie de boala;
- Fisa postului;
- Punctaje, procedurile de concediere si depunerea reclamatiilor;
- Datele privind contractul colectiv existent;
- Notificare, pe care trebuie sa o prezentati inainte de a parasi locul de munca sau pentru a obtine concedierea.

Angajatorul poate sa modifice termenii contractuali fara acordul dumneavoastra numai in anumite circumstante.

Notificarea de concediere sau incetarea raportului de munca
In Regatul Unit, angajatul trebuie sa instiinteze angajatorul cu cel putin o saptamana inainte, in cazul in care acesta este in calitate de angajat de la o luna pana la doi ani.

Cu privire la rezilierea contractului de munca din initiativa angajatorului pentru motive importante, angajatul trebuie sa fie notificat in scris cu doua luni inainte. Motive importante pot fi recunoscute ca atare doar acelea care sunt legate de calificarea angajatului, competentele profesionale si comportamentul la locul de munca. Contractul de munca, in cazurile din urma, poate fi reziliat pentru circumstantele economice si tehnologice, restructurarea locurilor de munca etc.

In Regatul Unit, angajatorul trebuie sa notifice angajatul cu cel putin o saptamana inainte, in cazul in care salariatul a lucrat de la o luna pana la doi ani. Daca a lucrat mai mult de doi ani, dar mai putin de doisprezece – cu o saptamana in plus pentru fiecare an de serviciu incheiat. Uneori, angajatorul, in loc de preaviz poate sa se ofere sa plateasca pentru o saptamana sau mai multe saptamani, in functie de vechimea la locul munca. Acest lucru inseamna ca puteti fi concediat in orice moment, dar veti fi platit pentru perioada pe care ar trebui sa lucrati.

Compensatia
Daca sunteti concediat in Marea Britanie din motive intemeiate si aveti cel putin doi ani de serviciu continuu in cadrul intreprinderii (cu exceptia cazului cand, in contractul de munca sunt mentionate alte conditii, dar acestea nu pot fi mai „rele” decat cele mentionate mai sus), aveti dreptul sa primiti o compensatie (Redundancy pay in engl.), suma care depinde de durata serviciului continuu la acelasi angajator, varsta dumneavoastra, salariul saptamanal:
1. Daca aveti mai putin de 22 ani, veti obtine salariul de jumatate de saptamana pentru fiecare an lucrat;
2. Daca aveti intre 22-41 de ani, veti primi o saptamana de salariu pentru fiecare an lucrat;
3. Daca aveti peste 41 de ani, veti primi o saptamana si jumatate de salariu pentru fiecare an de serviciu incheiat.

La locurile de munca unde exista un sindicat recunoscut (mai mult de jumatate din lucratori apartin unui sindicat), conditiile angajatiilor la locul de munca sunt mult mai bune decat cele unde nu exista sindicate. Un sindicat are dreptul prin lege sa negocieze cu angajatorul pentru conditiile de munca ale membrilor sai, termenii si salariul.

   

Tags: Calificarea angajatului, Competente profesionale, Contract de munca, Contract of employment, Contractul colectiv de munca, Functie la locul de munca, Loc de munca, Rezilierea contractului de munca, Sindicatul la munca

Companii asemanatoare

AngliaMea.ro, unul din cele mai populare site-uri romanesti in UK imparte cateva sfaturi pentru a nu deveni victima impostorilor cautand un loc de munca in UK si pentru a sti ce sa faci daca ai...