Permis de conducere: englezesc sau romanesc?  (2015-06-30)

Ultima actualizare: august 2017

Multi romani, chiar daca locuiesc deja de cativa ani in Anglia, folosesc permise de conducere eliberate in Romania. Esti unul dintre ei? Afla cat timp poti utiliza permisul de conducere romanesc in mod legal, cum sa-l schimbi in unul englezesc si care sunt avantajele.

Este mai usor sa-ti gasesti un loc de munca

Cand ajungi in Regatul Unit, nu este o prioritate sa-ti schimbi permisul de conducere romanesc in cel englezesc. Acest document este "umbrit" de alte documente, mai importante si mai necesare pentru a obtine un loc de munca. Cu toate acestea, daca intentionezi sa ramai in Anglia pe o perioada mai lunga de timp, permisul de conducere englezesc este o necesitate.

De exemplu, Paul, care de cativa ani locuieste in Marea Britanie, folosea permisul de conducere emis in Romania, iar motivatia pentru a schimba permisul de conducere in unul englezesc a fost aceea ca asigurarea autoturismului a fost mult mai ieftina. Alt cuplu roman, Cristina si Robert, desi nu conduc momentan in Anglia, si-au schimbat permisul de conducere datorita faptului ca permisul englezesc este recunoscut peste tot ca dovada de domiciliu. Acest lucru este la indemana atunci cand gestionam orice documente legate de afaceri, dar si la banca.

Inca un avantaj important daca detii un permis de conducere emis in Marea Britanie este acela ca sunt mai multe oportunitati de locuri de munca. Foarte des in anunturile cu locuri de munca se mentioneaza faptul ca, pentru angajare, este necesara detinerea permisului de conducere englezesc (in engl. full UK driving licence), iar permisele de conducere emise in tari ale Uniunii Europene nu sunt agreate.

Termen de valabilitate

Dar nu numai beneficiile ii incurajeaza pe cetatenii Uniunii Europene care locuiesc in Anglia sa-si schimbe permisul de conducere. Legislatia Marii Britanii prevede ca rezidentii permanenti (in engl. residents) pot utiliza doar o perioada limitata de timp permisul de conducere emis in alte tari ale Uniunii Europene. Exista cazuri cand romanii care traiesc in Marea Britanie de mult timp, s-au confruntat cu politia rutiera si nu au inteles de ce au fost acuzati ca au condus fara drept de conducere. La urma urmei, am permis de conducere! Dar oficialii sustin ca acesta nu este valabil. De ce?

Agentia de Licentiere a Soferilor si Vehiculelor (in engl. Drivers and Vehicles Licencing Agency sau DVLA) prevede ca o persoana rezidenta in Regatul Unit, trebuie sa-si schimbe permisul de conducere emis intr-o tara a Uniunii Europene in unul englezesc in termen de trei ani. De multe ori, depinde de ofiteri daca acestia acorda atentie la data sosirii in Anglia. Acest regulament se aplica persoanelor care detin permise de conducere pentru categoriile A si B.

Permisele de conducere pentru categoriile C, D si altele, permit manipularea vehiculelor de transport de marfa sau de calatori, cu mai mult de opt locuri pe scaune, in Anglia, pe o perioada de cel mult cinci ani. In plus, acesti conducatori auto trebuie sa se inregistreze la DVLA.

Este simplu sa-ti schimbi permisul de conducere

Daca nu doresti sa primesti o amenda sau sa-ti pierzi vehiculul, merita sa-ti schimbi permisul de conducere. Cei care au facut acest lucru spun ca este usor si nu sunt necesare cunostinte speciale.

Acest serviciu care a costat 50 de lire sterline, incepand cu 31 octombrie 2014 s-a ieftinit, iar acum costa doar 43 de lire sterline. Daca iti schimbi locuinta, trebuie sa-ti schimbi si adresa, care este mentionata pe permisul de conducere, iar acest serviciu este gratuit.

Mai intai de toate, pentru a obtine un permis de conducere in Marea Britanie, trebuie sa completezi formularul D1. Acest formular poate fi obtinut de la orice oficiu postal sau comandat de pe site-ul DVLA: https://www.gov.uk/dvlaforms. In acest caz, formularul poate fi trimis direct la tine acasa prin posta.

Trebuie sa completezi acest formular corect, sa atasezi permisul de conducere (care va fi returnat in Romania) si taxa de 43 de lire sterline. Poti plati prin card sau ordin de plata. De asemenea, este necesar sa confirmi adresa de domiciliu - ajunge sa prezinti factura de utilitati, in timp ce pentru nou-veniti este suficient sa furnizeze detalii cu privire la persoana care poate confirma ca intr-adevar locuiesc impreuna. Toate aceste documente trebuie sa fie trimise la departamentul DVLA, la urmatoarea adresa: Swansea, SA99 1AD. Aici se termina tot - in cateva saptamani vei avea noul permis de conducere.

Alte reguli pentru soferi

Cand sosesti in Regatul Unit si incepi sa conduci aici, trebuie sa tii cont si de alte cerinte relevante, care difera de la normele trasporturilor rutiere romanesti.

Mai intai de toate, ca si peste tot, aici este interzis sa conduci daca ai consumat bauturi alcoolice. Limita de alcool in Marea Britanie pentru soferi este 0,8 g de alcool la litru de sange, sau alcoolemie in aerul expirat de 0,35 g. In majoritatea tarilor europene, limita este mai mica, in general 0,5 g, iar in Romania - 0,0 g.

Limita de viteza in zonele urbane este de 30 de mile (48 km) pe ora, suburbane - 40 mile (64 km) pe ora, iar pe autostrazi - 70 mile (112 km) pe ora. Cu toate acestea, nu uita sa acorzi atentie la semnele de circulatie care arata limita de viteza. Centurile de siguranta trebuie sa fie folosite atat stand in fata, cat si pe bancheta din spate a autoturismului. De asemenea, la volan este interzisa utilizarea telefonului mobil fara un echipament hands-free.

Este normal sa vezi automobile cu numere romanesti pe drumurile britanice. Romanii nu inmatriculeaza masini in Marea Britanie din motive economice - nu trebuie platita asigurare si se evita alte taxe obligatorii in Anglia. Dar nu in zadar se spune ca zgarcitul plateste de doua ori - daca vei fi implicat intr-un accident, nu vei fi despagubit de nici o asigurare. Cu un vehicul inmatriculat in Romania poti conduce in Marea Britanie doar temporar, adica sase luni pe an.

Se afirma ca soferul insusi trebuie sa dovedeasca de cat timp se deplaseaza cu vehicululul in aceasta tara, de exemplu, prin furnizarea biletelor de feribot sau tren Eurostar. In plus, oficialii pot verifica daca vehiculul a trecut granita prin contactarea UK Border Agency. Prin urmare, pentru a evita problemele, este mai bine sa inmatriculezi automobilul in Marea Britanie.

De retinut conducatorilor auto:

• Schimba permisul de conducere romanesc in cel englezesc in termen de 3 ani;
• Soferii de autobuze si camioane pot folosi permisul de conducere romanesc in Anglia pe o perioada de 5 ani;
• Cu automobilul inmatriculat in Romania poti conduce in Anglia doar 6 luni pe an.

Contacte si link-uri utile

• Driver and Vehicle Licensing Agency (D.V.L.A.) - 0870 240 0009
https://www.gov.uk/government/organisations/driver-and-vehicle-licensing-agency
• Regulile de circulatie rutiera in Marea Britanie: https://www.gov.uk/browse/driving/highway-code

   

Tags: Amenda, DVLA, Full UK drivind licence, Masina in Anglia, Permis de conducere, Permis de conducere englezesc, Permis de conducere romanesc, Rezidenta in UK, Soferi in Anglia