Restituirea taxelor si impozitelor platite in plus (2016-05-30)

Anul financiar in Marea Britanie incepe pe 6 aprilie si se incheie pe 5 aprilie anul urmator. Deci, anul financiar 2014-2015 s-a incheiat pe data de 5 aprilie 2015.

Asadar, cum se procedeaza cu taxele in Marea Britanie? Intr-adevar, este o tara de vis, dar daca lucrezi aici si platesti taxele si impozitele, poti sa le recuperezi cu usurinta?
Raspunsul este ca nu totul este asa de simplu cum foarte des ne povestesc prietenii.

Restituirea taxelor si impozitelor in Marea Britanie este ca o legenda - oamenii nu mai inteleg de mult daca vorbele despre restituirea taxelor si impozitelor sunt adevarate sau sunt doar un mit.

Nu trebuie sa fii contabil ca sa te intrebi de ce trebuie sa platim taxele si impozitele daca acestea se pot recupera ulterior? Din ce intretine statul scoli si institutii de ingrijire a sanatatii? Din ce plateste alocatii si indemnizatii?

Cred ca un singur raspuns logic este ca taxele si impozitele se colecteaza pentru garantarea bunastarii cetatenilor.

Voi incerca in cateva puncte sa definesc intrebarile cel mai des puse.

Pot beneficia de restituirea taxelor si impozitelor, desi eu nu am de gand sa raman in Marea Britanie?

Raspunsul este - nu. Intrucat noi suntem membri ai Uniunii Europene, impozitul pe venituri si asigurari sociale se plateste in tara in care lucrezi. Pensia pentru anii lucrati va fi platita in tara in care vei ajunge la varsta de pensionare. Daca in fiecare an vei lucra intr-o alta tara a UE si vei plati contributii, pensia ta va fi calculata in diferite tari si va fi platita in una dintre ele.

Pot primi o amenda daca recuperez taxe si impozite platite in plus?

Oamenii gresesc gandind ca au luat o amenda, pentru ca "nu au recuperat taxele". De fapt, aceasta este amenda pentru nedepunerea declaratiilor (in engl. Tax Return).
Rezultatul completarii declaratiilor nu este restituirea taxelor si impozitelor, din contra, cel mai des trebuie sa mai platesti impozite.

Cine trebuie sa depuna declaratiile fiscale pe venit (in engl. Tax Return)?

Declaratiile trebuie sa fie completate de catre: lucratorii independenti (in engl. self employed), directorii de companii, persoanele care au venituri din contractul de inchiriere sau tranzactii imobiliare, primesc dobanzi din depozitele bancare, precum si genereaza venituri din alte tranzactii comerciale.
In alte cuvinte, daca ai venituri si din alte surse decat munca prestata la serviciu pentru care impozitele au fost deja platite, ele trebuie, de asemenea, sa fie declarate.

O persoana angajata (in engl. employed) si lucrator independent (in engl. self employed)

Lucratorii independenti platesc aceleasi impozite ca si persoana angajata.

Diferenta este ca persoana angajata plateste toate taxele (venit si asigurari sociale) in cursul anului, in timp ce persoana care desfasoara activitati independente plateste doar 20 % din totalul cifrei de afaceri realizata, dar la sfarsitul exercitiului financiar se calculeaza cat de mult datoreaza, intr-adevar, catre autoritatile fiscale (HMRC) sau poate trebuie sa recupereze taxele si impozitele platite in plus.

Deci, cum persoana care desfasoara activitate independenta reuseste sa recupereze taxe si impozite?

In teorie, acest lucru se poate explica, dar in realitate, din pacate, nu toate restituirile de impozite sunt justificate.

Autoritatile fiscale definesc activitatea lucratorilor independenti ca o afacere (in engl. business). Fiecare afacere genereaza venituri si cheltuieli. Intr-o afacere este impozitat profitul si nu veniturile (venituri - cheltuieli = profit). Apoi, din profit se calculeaza impozitul pe venit si taxa de securitate sociala. Persoana care lucreaza in sectorul constructiilor (CIS) este impozitata cu 20 % din cifra de afaceri totala. Deci, daca o persoana a avut multe cheltuieli legate de munca / afaceri, acestea vor reduce profiturile. Cu cat cheltuielile sunt mai mari, cu atat profitul este mai mic. Taxele se platesc din venituri / cifra de afaceri. Deci, automat reiese o plata excedentara.

Persoanele angajate nu au astfel de privilegii (daca se pot numi asa). Ele lucreaza pentru un angajator, nu exista cheltuieli legate de munca (exista si exceptii). Taxele se calculeaza o data pe saptamana sau o data pe luna, pe baza sistemului PAYE. Daca o persoana nu schimba locul de munca si lucreaza fara intrerupere pe toata perioada unui exercitiu financiar, nu exista posibilitate pentru a recupera taxe sau impozite.

Ce cheltuieli pot fi atribuite afacerilor?

Cheltuieli direct legate de afacerea ta. Acestea depind de natura afacerii. In sectorul constructiilor pot fi urmatoarele cheltuieli: instrumente / echipamente, transport, telefon, asigurare etc.
Cheltuieli legate de activitatea de coafor - produse de ingrijire a parului, vopsele, foarfece, transport (in cazul in care te deplasezi la domiciliul clientilor), apeluri telefonice.
Nu este importanta categoria cheltuielilor, doar daca acestea au legatura cu munca pe care o desfasori.

Cel mai important lucru este ca toate cheltuielile trebuie sa fie sustinute de dovezi. Daca nu exista nici o dovada in acest sens, inseamna ca aceste cheltuieli nu au existat. Dovada este chitanta / bonul fiscal pentru achizitionarea marfurilor.

Toate documentele legate de afaceri trebuie sa fie pastrare, prin lege, pe o perioada de 6 ani.

De ce este atat de atractiv sistemul din Marea Britanie?

In Romania, daca o persoana vrea sa obtina suma rambursabila, alocatie, indemnizatie sau alte beneficii sociale, trebuie sa depuna dovezi in acest sens si abia apoi primeste banii.
Intre timp, in Regatul Unit, lucrurile merg altfel - persoana depune o cerere (in acest caz, se completeaza declaratia fiscala), aceasta primeste banii, iar verificarile si dovezile se solicita ulterior.
Acest lucru ii incurca pe nou-veniti, pentru ca nu sunt obisnuiti cu un astfel de sistem.
Deci, pentru a obtine rambursarea impozitului, in declaratia fiscala trebuie doar sa cresti cheltuielile in mod semnificativ, iar rezultatul va fi - restituirea de impozite si taxe.

Autoritatile fiscale, dupa ce au primit o declaratie fiscala, nu fac verificarile amanuntite ale cheltuielilor generate, fiind restituite doar taxele si impozitele platite in plus (de obicei, acest lucru se face in mod automat).

Dar trebuie sa fii constient de faptul ca autoritatile fiscale, in orice moment, pot verifica declaratia ta si pot cere dovezi ale cheltuielilor declarate. Aceasta se numeste verificarea sau investigatia (in engl. enquiry into a tax return).

Verificarea cheltuielilor (in engl. enquiry arba tax investigation)

Inspectorul fiscal poate in orice moment (pana la 20 de ani in urma, daca exista suspiciuni ca a fost efectuata inselaciunea), sa ceara o dovada pentru cifrele mentionate in declaratia de venit. In cazul in care o persoana a recuperat suma substantiala de taxe si impozite, inspectorii fiscali sunt interesati de cheltuielile specificate in declaratii. La momentul acesta incep problemele daca cheltuielile, de fapt, nu exista, iar acestea au fost pur si simplu inventate.
In cazul in care cheltuielile nu sunt bazate pe dovezi, se corecteaza si declaratia, iar rezultatul - persoana este datoare autoritatilor fiscale.
Daca se gasesc discrepante mari, atunci persoana este verificata automat pentru unul sau mai multe exercitii financiare. Apoi, situatia poate sa devina trista.

Sanctiuni pentru declaratii false

In ultimii ani, autoritatile fiscale (HMRC) au inasprit sistemele de sanctiuni.
Daca dupa verificarea taxelor si impozitelor se gasesc nereguli, este posibil sa primesti o amenda de pana la 100 % din valoarea taxelor neplatite. Depinde de comportamentul contribuabilului, adica, de faptul daca declaratia a fost completata gresit accidental sau pentru a atrage beneficii. De exemplu, Radu a recuperat 2000 de lire sterline, dar dupa verificarea declaratiei s-a constatat ca suma a fost restituita ilegal, iar acesta nu a avut nici un fel de cheltuieli; in acest caz, el poate sa primeasca o amenda in valoarea de 2000 de lire sterline si, desigur, va trebui sa restituie suma de 2000 de lire sterline recuperata anterior. Ei bine, in cazul in care Radu a depus astfel de declaratii mai multi ani la rand, aceasta suma poate fi inmultita pur si simplu cu numarul de ani.

Sfatul

Inainte de a prezenta declaratia de venit, gandeste-te care cheltuieli ar trebui sa fie incluse in declaratia de venit si cel mai important lucru este sa ai dovezi necesare. Nu include niciodata cheltuielile personale, cum ar fi chiria sau cheltuielile pentru hrana.

Dovezile cheltuielilor trebuie sa le pastrezi pe o perioada de 6 ani, de asemenea, dovezile legate de veniturile generate (facturi, chitante, extrasele contului bancar etc.).

Audita Ltd.
http://www.audita.co.uk/en

   

Tags: Activitate independenta, An financiar uk, Autoritati fiscale, Cheltuieli legate de afacere, Cifra de afaceri, Declaratie pe venit, Declaratii fiscale, HMRC, Impozit pe venituri, Lucrator independent, Persoana angajata, Profit, Rambursare impozit, Returnarea taxelor, Tax return, Taxele Marea Britanie