Sunteti un lucrator independent? Declaratia fiscala o completati singur! (2014-08-26)

Sfarsitul anului financiar pentru lucratori independenti este momentul potrivit pentru a calcula "randamentul" financiar, adica venituri, cheltuieli si taxe platite in plus. Luati in considerare posibilitatea de a completa declaratia fiscala singur? Aici gasiti cateva recomandari.

Datele trebuie sa fie completate corect
Daca aveti putine cunostinte de contabilitate si stiti destul de bine limba engleza, declaratia fiscala o puteti completa si singur. De ce trebuie sa platiti pentru acest tip de serviciu daca va puteti descurca singur? Aceasta abordare, desigur, este bine venita. Cu toate acestea, declaratia fiscala trebuie completata cu mare atentie, deorece durata procesului depinde de corectitudinea datelor introduse. Prin urmare, daca nu intelegeti vreun punct din formularul „Tax return“, ar fi bine sa traduceti totul in limba romana sau sa va adresati biroului fiscal (tel. 0845 9000 444). Important este sa nu completati “asa cum vine”.

Completand declaratia fiscala pentru prima data prin intermediul sistemul de impozitare a veniturilor (in engl. Self Assessment), lucrurile ar putea parea un pic mai complicate deoarece trebuie sa va inregistrati prin completarea formularului de impozitare a veniturilor SA1. Nu stiti de unde sa incepeti, asa ca mereu va adresati unui contabil? Rasfoiti formularele necesare si uitati-va peste ele. Intelegeti totul si va puteti descurca singur? Angliamea.ro va ofera punctele cheie la ce trebuie sa acordati mare atentie completand declaratia fiscala.

Alegeti paginile necesare
Pentru unii este mai usor de completat formulare in scris. Daca sunteti o persoana care desfasoara activitate independenta, la sfarsitul fiecarui an financiar trebuie sa obtineti de la Inspectoratul Fiscal declaratia de impozit pe venit (in engl. Self-assessment Tax Return). Formularele pot fi descarcate de pe Internet. Daca nu aveti aceasta posibilitate, trebuie sa va adresati celui mai apropiat biroului fiscal (in engl. tax office) si cereti formulare de acolo.

De unde sa incepem? Mai intai de toate, alegeti formularele corecte. Pentru toate tipurile de impozit pe venit este necesar formularul SA100. Aceasta este o foaie principala, in care veti scrie informatiile de baza, adica adresa biroului fiscal unde trebuie sa trimiteti declaratia, adresa dumneavoastra, numarul de telefon, nume si prenume si sa mentionati motivul completarii declaratiei fiscale, de exemplu, sunteti lucrator independent, director de companie, obtineti venituri din chirii si investitii, etc. Sunt 7 pagini principale, asa-numitele „core pages“. Aici va trebui sa furnizati datele contului bancar personal, iar daca ati platit impozite in plus, banii vor fi transferati direct in contul dumnevoastra.

Paginile suplimentare (in engl. supplementary pages) sunt diferite pentru fiecare tip de declaratie de venit. Daca sunteti un lucrator independent, pagini suplimentare la declaratia “de baza” sunt la formularul SA103S daca cifra de afaceri anuala a fost mai mica de 79 000 £ sau trebuie completat formularul SA103F daca cifra de afaceri a fost mai mare de 79 000 £.

Scrieti cifra corecta
De obicei, este suficient sa completati formularul scurt SA103S. In acest raport trebuie sa prezentati veniturile si cheltuielile, iar pe baza acestor cifre HMRC va decide care este venitul impozabil. Este important sa introducti cifrele reale, fara sa cresteti cheltuieli. Daca inspectorul hotaraste ca cheltuielile ocazionate de dumneavoastra par a fi prea mari, el poate verifica raportul si poate solicita dovada cheltuielilor declarate. Pastrati toate documentele pentru cel putin cinci ani.

Daca nu aveti raportul de profit si pierderi, atunci pastrati toate chitantele pentru munca prestata. Sau poate lucrati in industria constructiilor in cadrul schemei de CSI si primiti statele de plata (in engl. payslips) regulat? Atunci veniturile si impozitul deja platit, il veti calcula pe baza acestor state de plata.

In cazul in care sunteti inregistrat ca o persoana care desfasoara activitate independenta, dar nu ati lucrat in cursul unui an, declaratia fiscala trebuie sa o prezentati oricum. In acest caz, declaratia va fi cu "zero". Doar introduceti peste tot "0" unde se cere sa introduceti venituri si prezentati aceasta declaratie Inspectoratului Fiscal.

Inca niste elemente la care trebuie sa aveti mare grija cand completati declaratia in scris: completati totul doar cu litere majuscule, cu cerneala neagra, iar campurile care nu au legatura cu domeniul de afacere al dumnevoastra, lasati-l gol – nu trageti linie, nu scrieti nimic acolo. Nu uitati sa mentionati data si sa aplicati semnatura.

Trimiteti formularul completat la biroul fiscal local, iar adresa biroului o veti afla introducand codul postal aici: http://search2.hmrc.gov.uk/kbroker/hmrc/locator/locator.jsp?type=3. Daca lucrati in domeniul constructiilor pe baza schemei CIS, taxele platite in exces le veti primit direct in contul dumneavoastra bancar pe care l-ati scris in formularul SA100 (formular principal).

Online este mai convenabil
Daca totusi nu reusiti sa completati declaratia fiscala in scris, exista un alt mod, chiar mai convenabil, de a completa declaratia on-line. Veti fi sigur de inexistenta erori de calcul.

Mai intai de toate, trebuie sa va inregistrati la adresa https://online.hmrc.gov.uk/registration. Selectand casuta "Individual" si marcand “Self assessment”, va trebui sa furnizati numele si prenumele. La momentul inregistrarii de la “Government Gateway” veti obtine un cod de identificare compus din 12 cifre. “Guvernul Gateway” este centrul de inregistrare pentru conectarea la toate institutiile guvernamentale. Codul de inregistrare primit trebuie notat , pentru ca il veti primi prin posta, dar dupa ceva timp.

La momentul inregistrarii “Self Assessment Online”, asigurati-va ca aveti la dumneavoastra numarul de contribuabil unic (UTR). Este un numar compus din 10 cifre care poate fi gasit intr-o scrisoare primita de la HMRC. Acesta pot fi numit si “tax reference”.

Dupa efectuarea inregistrarii, in termen de 7 zile lucratoare veti primi un cod de activare. La primirea acestui cod, contul dumneavoastra on-line poate fi activat in termen de 28 zile (perioada de valabiliatate a codului). Apoi, va trebui sa va “conectati” la declaratia fiscala on-line la adresa http://www.hmrc.gov.uk/sa/index.htm, introducand ID-ul si parola pe care ati introdus-o prin inregistrare. Completand declaratia on-line, veti avea nevoie doar sa alegeti care pagini suplimentare sunt legate de domeniul de afacere al dumneavoastra, apoi sa introduceti cifrele. Sistemul va calcula restul automat.

Puteti primi amenda daca mintiti
Fiti atent atunci cand completati raportul, intrucat amenda de la autoritatile fiscale o puteti primi nu numai pentru ca nu ati depus declaratia fiscala, dar si pentru existenta greselilor. HMRC are incredere in cifrele furnizate de dumneavoastra si nu cere nici o dovada (dar pe acestea trebuie sa le aveti, daca veti fi “supus” unei verificari). Daca veti fi verificat, iar cifrele nu corespund si nu detineti dovezi pentru cheltuieli ocazionate - veti primi o amenda. Aceasta depinde doar de inspector si daca el considera ca a fost doar o greseala sau ”eroare” intentionata. Daca “ati gresit” completand declaratia, va trebui sa platiti suplimentar de la 0% pana la 30% din valoarea taxelor pe care le datorati la HMRC. Daca ati mentionat in mod deliberat informatii false, amenda este de 20% - 100%. Acest lucru inseamna ca, daca incercati sa “trisati”, iar oficiul fiscal va verifica, va trebui sa platiti taxe duble. Amenzile pot fi reduse, iar acest lucru depinde de “buna cooperare” cu autoritatile fiscale.

Sanctiuni pentru declaratiile fiscale neonorate
- Prin netrimiterea declaratiei fiscale la timp (de exemplu, pana la 31 octombrie in versiunea de hartie, si pana la 31 ianuarie versiune on-line), veti primi o amenda in valoarea de 100 £.
- Daca nu ati depus declaratia inca 6 luni, veti primi inca o amenda in valoarea de 100 £.
- In cazul in care nu veti plati amenda pana la 28 februarie, la aceasta se va adauga o dobanda de 5%. Se adauga dobanzi si in cazul in care, pana la 31 iulie este neplatita a doua amenda.
- Prin completarea si trimiterea declaratiei, amenzile, de obicei, se anuleaza.

Link-uri utile:
- http://www.hmrc.gov.uk/sa/forms/net-09-10.htm#a - aici veti gasi toate formularele “tax return”
- https://online.hmrc.gov.uk/registration – aici puteti sa va inregistrati pentru “Self Assesment Online”

   

Tags: Amenda, An financiar in UK, CIS, Declaratia, Declaratia fiscala online, Declaratia online, Declaratie pe venit, Declaratii fiscale in Anglia, Formular SA100, Formular SA103S, HMRC, Payslips, Recuperare impozit platit, Sanctiuni, Self Assessment Online, Tax office, Tax return