Cunoaste-ti drepturile la locul de munca (2014-11-13)

Te intorci din vacanta relaxata si esti nerabdatoare sa-ti arati bronzul frumos. A doua zi, seful tau imparte statele de plata, dar tu nu-l primesti. El spune ca ai fost plecata sa te distrezi si sa nu te astepti sa fii platita pentru asta. Nu este corect, dar ce poti face? Daca iti stii drepturile la locul de munca, poti intelege problema si o poti rezolva imediat.

Probleme cu indemnizatia de concediu
Majoritatea angajatilor au dreptul la patru saptamani de concediu platit pe an. Chiar daca lucrezi part-time sau in acelasi loc de munca lucrezi de mai putin de un an, ai dreptul la concediu platit. Perioada de timp platita depinde de cate zile pe saptamana lucrezi. De exemplu, daca lucrezi doua zile, inseamna ca in decurs de patru saptamani lucrezi opt zile, deci ai dreptul la opt zile de concediu platite pe an.

Unele companii permit angajatilor sa aiba mai mult de patru saptamani de concediu platit. Deci, este important sa vezi ce scrie in contractul de munca. Cu toate acestea, nu ai dreptul sa ai concediu in perioada de “bank holiday” si de sarbatorile legale. Daca alegi sa iti iei zile libere in perioadele mentionate mai sus, angajatorul poate sa plateasca pentru acele zile si sa deduca din cele patru saptamani libere la care ai dreptul. Toate acestea trebuie sa se precizeze foarte clar in contractul de munca. Multi angajatori nu incheie contractul in scris, chiar daca legea o cere. Daca pana la sfarsitul celei de a doua luna de munca nu l-ai primit, adreseaza-te la „Citizens Advice Bureau“. Cel mai apropiat birou il poti gasi vizitand site-ul: http://www.adviceguide.org.uk.

Trebuie sa incheiem raportul de munca...
In general, trebuie sa parasesti locul de munca la inchiderea societatii sau unitatii sau in cazul in care angajatorul reduce posturile. Acest lucru inseamna ca pierzi locul de munca si angajatorul nu angajeaza pe nimeni in locul tau.

Daca raportul de munca se incheie din aceste motive, angajatorul este obligat sa-ti plateasca o compensatie, in cazul in care ai lucrat cel putin doi ani fara intrerupere si ai peste 18 ani. Suma depinde de varsta si perioada lucrata.

Este interzisa afisarea relatiei amoroase la locul de munca!
Multe companii au reguli cu privire la cum trebuie se te comporti daca ai o relatie amoroasa cu un coleg. Acest lucru, de obicei, este mentionat in “staff handbook”. De exemplu, in cazul in care ocupi pozitia superioara, nu poti da prioritate partenerului tau. Aceste norme trebuie sa se respecte atata timp cat nu sunt contrare legii privind discriminarea sau oricarei altei legi.

Orice persoana are dreptul la viata privata, chiar si in timpul orelor de lucru. Deci, daca o companie te obliga sa semnezi un acord care restrange relatia amoroasa pe care o ai, acest lucru poate fi considerat ca fiind o incalcare a drepturilor omului. Daca faci o cerere pentru un loc de munca in cadrul companiei in care lucreaza deja partenerul tau, acest lucru nu ar trebui sa afecteze relatiile tale cu angajatorul. Angajatorul este obligat sa ia in considerare cererea ta, bazandu-se doar pe abilitatile pe care le ai. Este ilegal sa te refuze doar din motivul ca partenerul tau lucreaza pentru aceeasi companie.

   

Tags: Bank holiday, Citizens Advice Bureau, Concediu platit, Contract de munca, Drepturi la locul de munca, Drepturile omului, Indemnizatia de concediu, Job, Loc de munca in UK, Munca in Anglia, Raport de munca, Relatie amoroasa, Sarbatori legale, Staff handbook