Desi nu eram conducatorul autoturismului cand am consumat alcool, dar am primit o amenda. Motivul? (2016-05-26)

Se instaleaza o stare de confuzie printre persoanele care au primit o amenda pentru ca se aflau in autoturism in stare de ebrietate, desi nu conduceau. AngliaMea.ro va informeaza despre subtilitatile legii in vigoare din Marea Britanie.

O persoana in stare de ebrietate in autoturism - contravenient?
In Romania primesti amenda daca conduci in stare de ebrietate. Pentru aceasta esti sanctionat si in Marea Britanie. Fara indoiala, acest lucru este cunoscut si de persoanele cu sau fara permis de conducere. Cu toate acestea, multi dintre conationalii sunt surprinsi de faptul ca in Anglia nu poti nici macar sa te afli in autoturism, daca ai consumat alcool.

Un exemplu tipic: o persoana in stare de ebrietate nu poate sa doarma in autoturism, daca acesta este in stare de fuctionare. La fel pot fi acuzati si cei care au intrat in autoturism sa asculte muzica sau doar sa se incalzeasca. Daca soseste politia si gaseste o persoana in autoturism a carei stare de ebrietate este mai mare de 0,35 ppt, aceasta cauza poate sa-i aduca acuzatii destul de grave.

Ce spune legea?
In conformitate cu Legea privind traficul rutier (in engl. „Road Traffic Act 1998“), punctul 4.2 si 5.1B, persoana care a depasit cantitatea permisa de alcool si este “resposabila pentru un autovehicul” (in engl. „drunk in charge of motor vehicle“), incalca legea. Acelasi lucru este valabil si pentru consumul de droguri. Oficialii, aplicand prevederile legii, acorda o mare atentie pentru a stabilii, daca persoana a avut ocazia de a conduce si, in general, daca autoturismul a fost condus recent.

Dar ce inseamna expresia “de a fi responsabil pentru un autovehicul”? In scopul de a stabilii “persoana responsabila”, se cauta orice legatura cu autoturismul. Daca esti proprietarul autovehiculului sau daca detii cheile masinii, esti asezat in scaunul soferului sau chiar ai condus autoturismul - inseamna ca esti responsabil pentru vehicul.

Adesea este dificil de a determina daca in acel moment tu esti responsabil pentru autovehicul. De exemplu, in cazul in care sunt mai multe persoane in masina in stare de ebrietate, iar la sosirea politiei, prima persoana care este supusa verificarii este aceea care sta in scaunul soferului si are cheile. Ofiterii de politie in astfel de situatii verifica si motorul, iar daca acesta este cald - se constata ca autoturismul a fost condus recent. Atunci poti sustine ca nu ai condus tu, dar in acest caz va trebui sa indici persoana, care a condus autoturismul. Refuzul de a indica conducatorul este, de asemenea, pedepsit – de la 6 puncte de penalizare pana la o amenda in valoare de 1.000 £ sau chiar retragerea permisului de la conducere.

Poti fi acuzat de aceasta infractiune numai daca ai parcat vehiculul intr-un loc public sau intr-o portiune de drum, care in Regulamentul circulatiei rutiere (in engl. „Road Traffic Regulation Act 1984“), art. 142 este definit ca fiind “accesibila publicului”. Acest lucru inseamna ca si parcarea langa casa este “accesibila publicului”. Nu ar fi accesibila doar curtea casei .

Ofiterii de politie verifica de multe ori soferii de langa pub-uri sau in alte locuri unde persoanele se intalnesc pentru a se distra. In acest caz, daca exagerezi cu bautura alcoolica si te afli intr-un autoturism, este dificil sa dovedesti ca nu intentionezi sa-l conduci.

Sanctiuni destul de mari
Pedeapsa pentru acest tip de abatere poate varia de la10 puncte de penalizare (cu 12 puncte de penalizare pierzi dreptul de a conduce) pana la retragerea permisului de conducere pentru o perioada de 12-36 luni, amenzi pana la 2.500 de lire sterline sau chiar inchisoare de pana la trei luni. Pedeapsa maxima - inchisoarea, pentru cei care sunt sanctionati repetat sau in cazul circumstantelor grave.

Daca se dovedeste, sau recunosti ca ai fost responsabil de autoturism in stare de ebrietate, nu intotdeauna pierzi dreptul de a conduce. Magistratii au libertatea de a decide pentru a ridica dreptul de a conduce sau nu. In cazul in care o persoana a condus in stare de ebrietate - va fi privata de dreptul de a conduce pe o perioada de 12 luni. Cu toate acestea, daca persoana sub influenta alcoolului a fost responsabila pentru autoturism, iar politia nu poate sa-l acuze de conducere in stare de ebrietate, este posibil sa “scape” doar cu cateva puncte de penalizare sau cu o amenda.

In cazul in care judecatorul decide sa ridice dreptul de a conduce, in functie de circumstante, este posibil sa ceri o analiza pentru “motive speciale” (in engl. „special reasons“). Instanta trebuie sa ia in considerare astfel de cereri, daca se poate dovedii ca permisul de conducere este foarte important in activitatea ta.

Cum sa te aperi?
Pentru a fi condamnat pentru aceasta infractiune, nu trebuie neaparat sa fi condus autoturismul. Este suficient sa fi avut posibilitatea de a conduce, adica, sa fi avut cheile si autoturismul la dispozitie. Este ceva asemanator cu un drive test (in engl. „attempt to drive“).

In primul rand, apararea incepe in momentul intalnirii cu politia. Poti sa incerci sa explici politicos ca nu stiai despre o astfel de lege in vigoare in Marea Britanie, care interzice sa te afli intr-un vehicul, daca ai consumat alcool. In cazul in care ofiterul va fi intelegator – “scapi” nepedepsit.

AngliaMea.ro a discutat cu un cuplu care acum cativa ani s-au intalnit cu o astfel de situatie. Ei au reusit sa explice oficialilor ca nu au condus, nu au avut nici o intentie de a conduce autovehiculul si nu au avut nici o idee despre o astfel de lege in vigoare in Marea Britanie. Ei s-au ascuns in autoturism de ploaie si consumau o bere. Oficialii au verificat toate documentele masinii, pneurile - acestea erau uscate, iar oficialii au decis ca autoturismul nu a fost condus. Ei au scapat fara nici o amenda dar, cu toate acestea, au declarat ca isi vor aduce aminte faptul ca nu este bine sa stai intr-un autoturism daca esti sub influenta alcoolului.

Cu toate acestea, in cazul in care oficialii te-au invinuit si au stabilit data instantei, poti sa castigi doar daca aduci dovezi ca in acel moment nu ai avut posibilitatea de a conduce. Daca ofiterii nu au gasit cheile de la masina, este mult mai usor sa dovedesti ca nu ai avut intentia sa conduci. Iar daca autoturismul a fost pornit in momentul in care a sosit politia, judecatorii pot sa nu te creada ca nu ai avut nici o intentie sa conduci.

Adesea, in acest tip de cazuri, inculpatii recunosc ca au fost responsabili pentru autoturism, au depasit limita legala a alcoolului si cer magistratilor mila si atenuarea pedeapsei. Judecatorii iau in considerare aspecte, cum ar fi, o potentiala amenintare pentru viata celorlalti participanti la trafic - in cazul in care autoturismul a fost parcat langa un drum unde traficul este redus si sunt putin trecatori, pedeapsa poate fi mai mica.

Daca esti in imposibilitatea de a dovedi aceste fapte, exista o solutie pentru a reduce perioada retragerii carnetului de conducere si de a micsora costurile de asigurare auto, care cresc daca conducatorul auto este condamnat pentru incalcare a legislatiei rutiere. Judecatorii foarte des recomanda persoanei vinovate sa participe la cursuri de reabilitare (in engl. „Drink-Drive Rehabilitation Scheme“). Dupa cateva saptamani de cursuri incheiate cu succes, perioada retragerii carnetului de conducere se reduce cu 25 la suta.

Ma intreb daca multi concetateni, stiind sau nestiind de aceste prevederi legale, au incalcat legea. Cum a confirmat un angajat al „London Metropolitan Police“, Politia Britania nu tine statistici privind infractiunile savarsite in functie de etnie, deci este imposibil de a verifica numarul romanilor condamnati pentru astfel de infractiuni. Poate ca cineva dintre cititori sau vreun cunoscut au “intrat” in capcana acestei legi? Impartaseste experienta ta prin comentarii.

Atentie! Nu depasi limitele de alcool cand ai intentia sa conduci autoturismul!
• pana la 0,35ppm, la testarea alcoolemiei cu testerul
• 0,8 ppm la 100 ml de sange
• 1,07 ppm la 100 ml de urina

Link-uri utile pentru soferi:
• Totul despre conducere in Marea Britanie: http://www.direct.gov.uk/en/TravelAndTransport/index.htm
• Cod rutier: http://www.direct.gov.uk/en/TravelAndTransport/Highwaycode/index.htm
• Legea privind circulatia rutiera in Marea Britanie: http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1988/52/contents#pt1-pb2-l1g11
• Gandeste-te! Campanie privind siguranta rutiera: http://think.direct.gov.uk/?whoareyou_id=&page=Overview

Ai nevoie de un avocat?
• Daca esti arestat pentru orice infractiune, ai dreptul la un avocat gratuit si la un interpret la sectia de politie.
• Comisia juridica (in engl. „Legal Aid“) servicii de asistenta juridica pentru infractiuni minore de conducere, de obicei, nu se acorda, asa ca avocatul ar trebui sa-l platesti tu.
• La sosirea in fata curtii magistratilor, poti solicita ajutorul unui avocat de serviciu (in engl. „duty solicitor“) ajutor .
• Registrul cabinetelor avocatilor: http://www.lawsociety.co.uk


   

Tags: Conducere in stare de ebrietate si sanctiuni, Conducere si alcool in Anglia, Conducere sub influenta alcoolului, Legea privind traficul rutier, Regulamentul circulatiei rutiere, Responsabilitate pentru autoturism, Retragere permisului