Plombe dentare estetice - un miracol care infrumuseteaza zambetul (2015-01-08)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

In acest articol vom face cunostinta cu o ramura din estetica dentara – plombele dentare estetice. Plombarea estetica este numita adesea restaurare estetica.

In ultimele decenii, realizarile stiintifice dentare au deschis o noua optiune in stomatologie, una de calitate, care a permis o trecere de la tratamentul de la un singur dinte pana la tratamentul stomatologic complet, dar in acelasi timp durabil, estetic. In acest timp, stomatologia a evoluat semnificativ in tratamentul de canal, restaurari estetice directe sau plombe dentare estetice (compozite). Stiinta dentara a evoluat si in domeniul ortodontiei, parodontologiei, implantologiei si chirurgiei dentare.

Acest lucru a condus clientii catre o abordare noua in stomatologie. Aceasta ramura din medicina a devenit o ramura a artei și a frumusetii, iar clientii au inceput sa realizeze ca nu numai sanatatea, ci si estetica este importanta pentru calitatea vietii. A suflat un vant cu totul nou in comunitatea de medici stomatologi care au inceput sa aplice noile tehnologii cu ingeniozitate si bucuria caracteristica artistilor. Procedurile dentare au devenit nedureroase, confortabile si igienice. Ele nu se mai identifica cu senzatii neplacute sau teribile. Societatea a fost atrasa de moduri noi de a crea un zambet impecabil.

Studiul stiintific realizat in Statele Unite a aratat ca o persoana cu un zambet frumos nu este doar atractiva, dar pare sanatoasa, mai inteligenta, mai interesanta, are mai mult succes atat pe plan personal, cat si pe cel profesional. In urma acestui studiu, 99,7 % dintre intervievati au declarat ca zambetul este o valoare sociala, 96 % au spus ca un zambet frumos atrage persoanele de sex opus, 74 % au afirmat ca un zambet neatractiv reduce posibilitatile de cariera.

Mai jos sunt raspunsurile respondentilor la intrebarea:
"Ce observi mai intai intr-un zambet?"
- Pozitia dintilor;
- Culoarea;
- Claritatea;
- Zambetul sincer;
- Lipsa dintilor;
- "Stralucirea" zambetului.

Ca raspuns la intrebarea "Ce face un zambet neatractiv?" ei au afirmat:
- Dintii galbeni, inchisi la culoare;
- Lipsa dintilor;
- Dintii stricati;
- Dintii deteriorati de carii, cu „gauri”;
- Spatii intre dinti;
- Dintii patati.

In cele din urma, la intrebarea "Cum ati dori sa infrumusetati zambetul dumneavoastra?", cel mai frecvent raspuns a fost:
- As dori dinti albi, mai luminosi.

In alt sondaj din SUA, respondentii la intrebarea: "Care a fost ultima procedura dentara facuta in luna anterioara?" au raspuns dupa cum urmeaza: 86 % - restaurare estetica, 78 % - albirea dintilor la domiciliu, 55 % - acoperirea dintilor cu portelan (restaurare estetica), 50 % au efectuat albirea dintilor la cabinetul stomatologului, 25 % - remodelare gingivala.

Prin urmare, cifrele arata ca restaurarea estetica este procedura cea mai comuna din SUA. Acest lucru il spun si pionierii stomatologiei estetice: "Fara indoiala, cea mai des folosita procedura dentara este restaurarea directa." (Sursa: Gordon J. Christensen, DDS, MSD, Ph. D. The Journal of Cosmetic Dentistry, 2003, Vol 19 (SUA)).

Autoritatile comunitatii dentare din Vest spun ca astazi este necesara invazia minima: "Scopul nostru ar trebui sa fie sa pastram in mod constant ceea ce ramane si nu sa restauram meticulos ceea ce lipseste. Deci, cea mai buna stomatologie este cea mai mica stomatologie"(Sursa: Journal of Esthetic and restorative dentistry 2008, Vol 20, N6). Plombarea dentara estetica este deocamdata cea mai sensibila metoda de restaurare dentara. Materialul folosit pentru plombarea dentara estetica sau restaurarea estetica directa este numit compozit sau popular - "plomba estetica”. Cu acesta se restabileste lipsa de dentina si smalt. Compozitul are puterea egala cu plombele de argint, este rezistent la uzura, elibereaza fluorura care poate preveni formarea cariilor viitoare.

Exista mai multe tipuri de materiale pentru obturatii (plombe), de exemplu difera culoarea, coeficientul de reflectie, modul de elasticitate, adica are capacitatea de a se deforma axial etc. Prin urmare, medicul stomatolog va gasi cea mai buna metoda de reconstructie a dintelui afectat.

Materialele de obturatii compozite sunt cele mai utilizate in prezent. Datorita culorii asemanatoare cu a dintilor, se poate gasi o culoare care sa fie aproape identica cu cea a dintelui natural, ceea ce o face sa fie mult mai estetica, in special in zona dintilor frontali sau in zonele mai vizibile. Dintii nu se slefuiesc, prin urmare, ei raman viabili. Gingia nu este deteriorata. Dupa procedura, dintii arata foarte natural, chiar si profesionistii, de multe ori, nu observa dintele restaurat.

Dupa afectarea smaltului, se deschide un tesut de aproximativ cinci ori mai moale a dintelui – dentina, iar de aici stricarea dintilor se accelereaza. In gurile oamenilor in varsta se poate observa ca, din cauza uzurii considerabile, dintii arata ca taiati. Cu materiale compozite este posibila si chiar necesara restabilirea marginilor uzate a dintilor. Asa este mai sanatos, mai functional si mai estetic.

Daca osul care sprijina dintele s-a topit, pe langa gingie apare "triunghiul negru". Plombarea estetica profesionala in acest loc, de asemenea, ajuta foarte mult, deoarece gingiile sunt sigilate si nu vor exista spatii transparente negre. In cazul pozitiei neregulate a dintilor este recomandat un tratament medical mai corect ortodontic, aparate dentare etc, pentru ca asa dintii naturali proprii sunt complet conservati.

Cu toate acestea, unii clienti refuza un astfel de tratament ortodontic, intrucat necesita mult timp (de ex., din cauza profesiei, calatoriei intr-o alta tara, nunta viitoare etc). In aceste cazuri, plombele estetice pot chiar "indrepta" dintele care este amplasat incorect.

Imitand o anumita structura dentara specifica fiecarui om, culoarea materialului de restaurare se alege in asa fel incat sa fie cat se poate de identica cu ceilalti dinți. Deja in timpul unei vizite de durata a 4-6 ore se pot restaura patru dinti, de exemplu, sunt umplute golurile dintre dintii din fata. Dintii plombati se potrivesc cu dintii alaturati. Si simetria este creata tinand cont de acelasi dinte din partea opusa. Restaurarea estetica este potrivita nu numai pentru dintii din fata, dar si pentru grupurile laterale si pentru dintii din spate.

In scopul de a modifica forma dintiilor sau pentru a restabili culoarea, cu materiale compozite poate fi acoperita si intreaga suprafata frontala a dintelui, adica se aplica asa-numita fateta. In acelasi scop se folosesc si fatetele de portelan (adica, realizate in laborator).

Comparatie intre fatetele de portelan si restaurarile estetice
Fatetele de portelan sau furnir estetic indirect.
Fateta este o placa subtire de portelan stratificat aplicata simultan pe o suprafata de dinte.

Fatetele sunt realizate de catre un tehnician intr-un laborator dentar, de aceea necesita mai multe vizite si mai mult timp.
O lucrare de inalta calitate si efectuata profesional este foarte estetica si functionala.
Neprofesional efectuata, lucrarea este inestetica si nu este functionala.
Odata aleasa culoarea si forma fatetei, aceasta nu poate fi schimbata. Daca forma sau culoarea nu este potrivita, trebuie refacuta intreaga fateta.
Daca fateta s-a desprins, de obicei, este necesara refacerea ei.

Daca un dinte este foarte cariat, atunci fatetele nu sunt potrivite deoarece acestea sunt destinate in primul rand pentru a reinnoi doar stratul de la suprafata dintelui - smaltul. In cazul acesta, intai trebuie curatate locurile afectate de carii, apoi se poate pune plomba dentara.

Experienta clinicilor dentare din Vest arata ca fatetele sunt functionale 10-15 ani doar in „conditiile ideale” ale cavitatii bucale, adica daca nu exista nici o anomalie de ocluzie, persoana nu freaca dinti pe timp de noapte etc.

Pentru a evita degradarea fatetei pe timp de noapte, se recomanda aplicarea stratului protector pe dinti.
Portelanul are o aderenta foarte buna pe smalt.
Fatetele nu isi schimba culoarea si nu isi pierd luciul.
Prin aplicarea fatetelor, de obicei, dintele este slefuit mai mult decat in restaurari estetice.
In unele cazuri, fatetele pot fi utilizate fara a slefui dintii, de exemplu, in cazul fatetelor „No Prep”. Atunci dintii se maresc usor.

Plombarea estetica sau fatetele estetice directe
Acestea sunt compuse din doua sau trei straturi de materiale compozite (materiale de umplere), lipite unul peste altul la suprafata dintelui. Stomatologul efectueaza acest lucru direct in cavitatea bucala. Nu exista proceduri de laborator, iar in felul acesta se economiseste timpul.

O lucrare de inalta calitate si efectuata profesional este foarte estetica si functionala. Lucrarea efectuata neprofesional este inestetica si nu este functionala. Este posibila usoara schimbare de forma si culoare in timpul aplicarii fetetelor sau mai tarziu. In cazul detasarii unei parti din material, corectarea este usoara si se efectueaza in timpul unei vizite. Restaurarea estetica este potrivita atat pentru dintii putin afectati de carie, cat si pentru dintii foarte degradati deoarece, cu materiale compozite, se poate restaura atat smaltul, cat si dentina.

Experienta „VivaDens” si cea generala arata ca restaurarea estetica efectuata de catre un stomatolog cu o calificare inalta si folosirea materialelor compozite de calitate poate sa fie perfect functionala pana la 10 ani sau mai mult. In cazul anomaliilor ocluzale sau frecarea dintilor pe timp de noapte, dintii se pot fisura. Pentru a evita, pe timp de noapte, fisurile dintilor restaurati , se recomanda aplicarea protectiei dentare.

Materialele compozite au o aderenta foarte buna la smalt.
Plombele de inalta calitate nu isi schimba culoarea.

Luciul plombelor neglijate scade in timp. De cele mai multe ori, acest lucru se intampla in cazul in care acestea nu au fost lustruite corect sau clientul adopta ingrijirea dentara necorespunzatoare. Pentru a avea o stare buna de sanatate a dintilor si luciul perfect, se recomanda efectuarea igienei orale si polizarea dintilor plombati cel putin o data pe an.

Pentru efectuarea restaurarii estetice este necesara slefuirea minimala a tesutului dentar, iar uneori este suficienta numai inasprirea suprafetei.

Fiecare caz este individual, iar procedurile necesare depind de calitatea dorita, spatiul dentar in cavitatea orala, numarul de dinti supusi procedurii, complexitatea procedurii etc.

Ce optiune alegeti? Medicul va poate recomanda o situatie concreta, in functie de starea dintilor, durabilitatea dorita, calitatea, frumusetea, accesibilitatea specialistului, iar in final clientul alege.
Daca nu exista un medic stomatolog calificat in restaurari estetice, cea mai buna solutie este aplicarea fatetelor. Daca nu exista nici un medic calificat in restaurari indirecte si nu este disponibil tehnicianul dentar, cea mai buna solutie este plombarea estetica.

In mod ideal, daca v-ati hotarat sa imbunatatiti aspectul dintilor, incepeti de la igiena orala profesionala, iar daca este necesar: albirea dintilor, aparatul dentar, tratarea gingiilor, introducerea implanturilor, proteze etc. Numai atunci puteti sa va bucurati atat de functionarea, cat si de rezultatul estetic satisfacator pe termen lung.

Si zambiti!

Centrul estetic dentar „VivaDens”
http://www.vivadens.eu/

   

Tags: Centrul estetic dentar in Anglia, Centrul restaurare estetica, Compozitul, Fatetele estetice, Materiale compozite, Materiale pentru obturatii, Plomba dentara, Plomba estetica, Procedura dentara, Restaurare estetica, Stomatologie estetica, Tratament ortodontic, Vivadens

Companii asemanatoare

De mai mult de zece ani îi ajutam pe oamenii din Londra și împrejurimi să-și rezolve problemele de sănătate!

...

Clinică românească din Londra care oferă servicii de stomatologie generală și cosmetică de cea mai bună calitate!

...