Te-ai imbolnavit? Trebuie sa lucrezi chiar daca esti bolnav!  (2014-08-12)

Companii care te pot ajuta in aceasta privinta

Indemnizatia de boala in Marea Britanie este prea mica, spune interlocutoarea Angliamea.ro, care sustine ca: chiar daca esti bolnav, nu ti se permite sa stai acasa. Strainii care se imbolnavesc in Anglia si stau acasa, pierd banii, dar pe de alta parte, daca nu trateaza boala corespunzator, risca sa se imbolnaveasca si mai tare, avertizeaza medicii. Care sunt regulile in cazul indemnizatiei de boala in Marea Britanie?

Bolnavi, dar lucreaza

Pentru unii este mai important sa lucreze decat sa trateze boala. Acest lucru a fost dezvaluit de rezultatele sondajului efectuat de catre Chartered Institute of Personnel and Development.

Anul trecut, media zilelor nelucratoare din cauza bolii a fost 7,7 zile pe an, iar anul acesta media a scazut la 6,8 zile pe an. Cu toate acestea, numarul zilelor nelucratoare in sectorul privat si public este diferit. In acest an, lucratori din sectorul privat au avut in medie 5,8 zile libere din cauza bolii, iar functionarii publici – 7,9 zile libere. Institutul reprezentat de presa britanica a comentat ca angajatii bolnavi merg la lucru ca sa arate devotamentul lor fata de angajator.

Conform studiului efectuat de Angliamea.ro, romanii care traiesc in Marea Britanie prefera sa munceasca decat sa stea in pat bolnavi. 45 % dintre cititorii Angliamea.ro au spus ca merg la lucru chiar daca nu se simt bine. Numai 9 procente dintre respondenti au raspuns ca iau concediu medical de indata ce nu se simt bine, iar 35 % dintre ei au raspuns ca raman acasa doar in cazul in care sunt foarte bolnavi.

„Nu iti convine” sa te imbolnavesti in Marea Britanie

De ce oameniilor din Marea Britanie, printre care si romanilor, nu le pasa de sanatatea lor? Principalul motiv este pierderea de venituri. Cine stie valoarea indemnizatiei de boala din aceasta tara, cu siguranta nu vrea sa stea acasa. Daca in contractul de munca nu este prevazut concediu medical mai mare, in caz de boala angajatului ii va fi platita o indemnizatie de boala minima (in engl. „statutory sick pay“) – 86,70 lire sterline pe saptamana.

"Este prea putin" - spune interlocutoarea Angliamea.ro. „Daca nu lucrez, nu primesc nici salariu, iar indemnizatia de boala este intr-adevar prea mica, nu este suficienta nici pentru plata chiriei pentru o camera” - povesteste Maria. Pe toata perioada sederii ei in Anglia, nu a lucrat 5 zile din cauza bolii, fiind bolnava cu pneumonie. Atunci ea a luat indemnizatia de boala doar pentru doua zile, deoarece pentru primele trei zile de boala indemnizatia nu se plateste doar daca in contractul de munca este prevazut altfel.

Maria spune ca daca se imbolnaveste usor, incearca sa nu ia zile libere din cauza bolii. "Daca ma simt foarte rau, incerc sa fac schimb de ture. De cateva ori, atunci cand am fost bolnava de gripa si am vrut sa stau acasa, dar am folosit zilele de concediu", - interlocutoarea impartaseste experienta ei de lucru in magazin.

In conformitate cu statisticile de morbiditate britanice, cinci cele mai frecvente boli sunt: depresia si boli induse de stres, dureri de spate, migrene, infectii ale urechii si gripa. Se estimeaza ca un lucrator bolnav de gripa petrece 10 zile la domiciliu si pierde in medie 363 £. Daca persoana bolnava de depresie nu ar lucra timp de pana la 81 de zile pe an, ar pierde venituri de pana la 4.500 de lire sterline.

Recomandarile mediciilor

Angliamea.ro i-a intrebat pe doctori cum putem sa intelegem cand trebuie sa ramanem acasa si cand putem merge la locul de munca. Un medic de familie de la Clinica „Uniclinic” a sustinut ca omul bolnav, mergand la lucru, nu poate beneficia de un tratament complet. Bolile acute necesita un tratament complex, adica, medicamente si regim alimentar, asadar este intotdeauna recomandat sa ramaneti acasa. O situatie putin diferita este cu bolile cronice, a spus medicul. "De exemplu, pacientii cu hipertensiune arteriala sunt constienti de regimul lor, iau medicamente, se adapteaza si nu ii deranjeaza acest lucru."

Potrivit medicului de familie, este foarte periculos sa ignorati raceli. Daca aveti febra si mergeti la munca, acest lucru poate duce la complicatii. Toti medicii, atat a pacientilor privati, cat si NHS, recomanda bolnavilor sa stea acasa daca au temperatura. „Pacientii ramanand la domiciliu se pot recupera mult mai repede”- a avertizat medicul de familie.

„Fiecare zi nelucratoare duce la pierderea banilor” - o astfel de atitudine a strainilor fata de problemele de sanatate a descris fizioterapeutul unei clinici din Anglia. "Multi dintre barbati lucreaza in constructii ca „self – employed“ si pentru zilele nelucratoare nu primesc salarii. Acestia au probleme cu coloana vertebrala, cu articulatiile, dar pana pot merge – lucreaza. Uneori administrand calmante, anti-inflamatoare, durerea dispare. Cu toate acestea, in cazul in care durerea, dupa 4-6 saptamani de administrare a medicamentelor, nu trece, sau episoadele se repeta, atunci ar trebui sa solicitati asistenta medicala"- a avertizat fizioterapeutul.

"Unele studii arata ca cu cat o persoana se adreseaza mai repede medicilor, cu atat si recuperarea este mai rapida, iar daca asteapta mult, se poate dezvolta o boala cronica. Cel mai bine este sa caute un tratament imediat, dar experienta arata ca multi asteapta sa se vindece singuri"- a spus doctorul.

Indemnizatia de boala. Cum poti sa o obtii?

Daca din cauza bolii trebuie sa ramai acasa sau la spital pe o perioada mai mare de trei zile, poti sa obtii indemnizatia de boala. Aceasta este platita numai persoanelor care sunt angajate (in engl. „employee“), si nu „self employed“. Indemnizatia de boala este platita doar celor care castiga cel putin 109 £ brut pe saptamana si sunt bolnavi cel putin 4 zile la rand. Indemnizatia de boala se plateste si celor care s-au angajat prin intermediului agentiei, chiar daca sunt angajati "part-time".

Este important sa va amintiti sa informati angajatorul cu privire la boala dumneavoastra. Regulile companiei, care se aplica in cazul in care angajatul se imbolnaveste, ar trebui sa fie mentionate in contract. Daca aveti posibilitatea, anuntati cat mai repede angajatorul ca nu puteti ajunge la locul de munca.

Daca sunteti bolnav o perioada lunga de timp, iar indemnizatia de boala este de 86,70 £ si acesta este singurul venit al dumneavoastra, puteti aplica pentru alte beneficii, cum ar fi indemnizatie de chirie.

Indemnizatia de boala se plateste pe o perioada de pana la 28 saptamani, iar cei care sunt bolnavi pe o perioada mai mare de 28 saptamani, pot sa se adreseze pentru „Employment and Support Allowance“ si sa completeze formularul SSP1.

Angajatii care sunt bolnavi si nu pot lucra mai mult de sapte zile, trebuie sa furnizeze angajatorului adeverinta de la un medic (in engl. „fit note“ sau „sick note“). Aceste adeverinte sunt eliberate de medicii de familie sau de medicii din spitale. Daca doriti sa obtineti aceasta adeverinta chiar daca ati fost bolnav mai putin de 7 zile, emiterea unei astfel de adeverinte ar putea fi contracost.

Trebuie sa duceti o copie a adeverintei angajatorului, iar dumnevoastra sa pastrati originalul. Daca ati fost bolnav pana la 7 zile, angajatorul dumneavoastra va putea cere sa completati un formular numit „self certification“. Este important sa ne amintim ca zilele nelucratoare din cauza bolii nu pot fi deduse din concediul cu plata, doar daca acest lucru veti solicita dumneavoastra.

   

Tags: Adeverinta de la medic in Anglia, Boli cronice, Bolnav in Anglia, Concediu medical, Employment and Support Allowance, Formularul SSP1, Indemnizatia de boala UK, Indemnizatie de boala minima, Indemnizatie de chirie, Pierderea de venituri din cauza bolii, Recomandarile mediciilor, Sector privat, Sector public, Self certification, Statutory sick pay, Zile nelucratoare

Companii asemanatoare

De mai mult de zece ani îi ajutam pe oamenii din Londra și împrejurimi să-și rezolve problemele de sănătate!

...

Clinică românească din Londra care oferă servicii de stomatologie generală și cosmetică de cea mai bună calitate!

...