Cum sa recunosti un escroc? (2014-04-03)

Ultima actualizare: Noiembrie 2018. Exista o multime de modalitati pentru a insela oameni – loterii false si premii inventate, optiuni uimitoare cum poti sa devi bogat, proiecte de investitii fictive, oferte de lucru de acasa, etc. Persoanele implicate in frauda sunt inteligente, educate si stiu foarte bine cum sa duca in eroare oamenii. Fraudele au multe asemanari – iata cateva sfaturi care te ajuta cum sa le recunosti.

Ei apar din senin:
- se adreseaza accidental personal, prin telefon, posta sau e-mail;
- vorbesc frumos, sunt foarte amabili si gata sa te ajute de parca ar fi cei mai buni prieteni;
- au cu ei intotdeuna brosuri, prospecte sau pliante cu un design profesional;
- sunt capabili sa convinga;
- te grabesc sa iei decizia.

Ce ofera:
- un premiu, chiar daca nu ai participat la loterie;
- o oportunitate unica de a fi inclus in proiect, care garanteaza profit usor si rapid;
- o modalitate usoara de a castiga bani ajutand pe cineva sa recupereze milioane din strainatate.

Obligatoriu va cere:
- sa trimiti bani in avans pentru cheltuieli administrative sau taxe;
- sa furnizezi datele contului bancar sau informatii cu caracter personal;
- sa te abonezi la ceva pentru a primi premiul.

Si mai mult:
- ei cer sa trimiti banii imediat;
- ca adresa de corespondenta mentioneaza adresa cutiei postale;
- cere sa nu spui nimanui despre afacere.

Opreste-te si gandeste. Intreba-te: exista straini care te-au gasit doar pentru a-ti oferi ceva foarte bun fara nici o recompensa?

Cum funcționeaza?
Escrocii devin tot mai mai inteligenti si mai dispusi sa ne insele. Pariuri si loterii inselatoare, proiecte de imbogatire rapida, cursuri si produse de vindecare miraculoasa - acestea sunt doar cateva modalitati de a fura banii de la oameni. De multe ori, acestea ofera locuri de munca prin anunturi tiparite in ziare locale, reviste, afisaje in vitrine, pe stalpi, puse pe internet, promitand castiguri mari, fara sa iesi de acasa si fara ai nevoie de orice tip de educatie, competente sau experienta. De exemplu, ei scriu:
Imagineaza-ti ca deti o afacere, esti propriul tau stapan, lucrezi doar cateva ore pe saptamana. Nu exista sefii, colegii, decontari sau vanzari, poti face totul fara sa iesi de acasa. Venit anual garantat - 30 de mii de lire sterline.
Mai tarziu se dovedeste ca trebuie sa platesti o anumita suma de bani pentru a obtine locul de munca propus. Acesta este prezentat ca o taxa de inregistrare. Daca ai platit, nu mai ai ce sa faci, iar daca se ofera vreo o lucrare, bani nu o sa primesti oricum. In prezent, in Marea Britanie se numara circa 300 de escroci care ofera locuri de munca la domiciliu. Plata initiala ceruta variaza intre10 si 60 de lire sterline.

Locuri de munca cel mai des oferite
Adresarea sau pregatirea plicurilor. Aceasta metoda de inselaciune incurajeaza sa platesti o taxa de inregistrare, iar apoi trebuie sa distribui anunturi similare la cat mai multi oameni.

Echipamente pentru productie de acasa. Escrocii absorb banii prin oferirea, contra o taxa, a unor echipamente necesare pentru efectuarea unei game largi de productie la domiciliu - de la pantofi pentru copii pana la sorturi sau jucarii. Echipamentele, de obicei, nu sunt potrivite pentru producerea de articolelor stabilite. Escrocul poate sa promita sa cumpere bunurile produse, dar apoi gaseste o multime de motive pentru a nu-l face.

Directoare pentru lucru de acasa . Se ofera multe tipuri de munca la domiciliu pentru o taxa relativ mica - de 10-25 de lire sterline, dar vei obtine doar link-uri catre alte directoare de companii care au propriile lor taxe de inregistrare. In plus, vei primi si un catalg cu produse.

Cum sa recunosti un escroc?
- Solicita banii in avans.
- Ofera un nivel ridicat de recompensa pentru o munca simpla.
- Foloseste doar adresa de cutie postala sau numere de telefon mobil – cand iti dai seama ca aceasta este o inselatorie, pe escroc nu-l vei gasi niciodata.
- Niciodata in anunturi nu se specifica exact ceea ce trebuie sa faceti.

Cum sa te protejezi?
- Nu trebuie sa platesti in avans – angajatorii adevarati nu vor cere sa platesti inainte de inceperea lucrului.
- Fii sceptic si gandeste-te daca nu este prea frumos ca sa fie adevarat.
- Fii atent, daca doreste sa achizitioneze bunuri fabricate de tine - termenii contractuali atasati pot fi pur si simplu imposibil de implementat.
- Afla mai multe despre compania care ofera un loc de munca – daca compania este serioasa, reprezentantii vor fi fericiti sa-ti ofere mai multe informatii.

Intalniri online
Escrocii site-urilor matrimoniale, atat barbati, cat si femei inventeaza o personalitate fictiva si contacteaza oameni pe site-uri matrimoniale sau pe chat. Escrocul spune ca este in cautarea dragostei sau a unui suflet pereche, dar de fapt cauta doar bani.
Escrocii se inregistreaza la agentii matrimoniale sau pe chat ca orice alta persoana. Multe site-uri matrimoniale ofera posibilitatea sa te conectezi si navighezi pe site gratis, si, de obicei, nu verifica identitatea membrilor inregistrati. Escrocii se profita de posibilitatea de a ramane anonimi, pentru a crea caracteristicile atractive oamenilor interesati, pentru ca mai tarziu sa fie pacaliti.

Cum sa recunosti un escroc?
Escrocul iti va cere, mai devreme sau mai tarziu, bani! Acest lucru nu se va intampla dintr-o data - dar in timp pentru o varietate de motive va veni la tine sa ceara ajutor financiar. Iata cateva exemple care arata motivul pentru care au nevoie de bani:
- vreau sa ma intalnesc, dar nu am suficienti bani pentru a veni la intalnire;
- am fost jefuit, batut si am nevoie de o interventie chirurgicala sau s-a intamplat o nenorocire in familie, iar tu esti singurul care poate ajuta;
- sunt blocat in strainatate si nu am bani pentru a calatori, etc.

Alte exemple:
- noua ta cunostinta arata ca un model – iar acest lucru se datoreaza faptului ca, probabil, pentru a se prezenta a folosit imaginea unei reviste.
- noua ta cunostinta iti cere sa trimiti scrisori in posta sau iti da un numar de telefon la care nu raspunde niciodata.
- povesteste foarte mult despre el, dar nu raspunde la intrebarile tale - acest lucru se intampla pentru ca este o scrisoare standard pe care trimite la multe persoane.

Cum sa te protejezi?
- Foloseste numai servicii matrimoniale online de incredere, care respecta normele de siguranta de baza.
- Fii sceptic si intreaba-te cum s-a intamplat ca esti singura persoana capabila sa ajute persoana intalnita recent.
- Verifica persoana aleasa – pune-i multe intrebari, incearca sa-l suni, scrie-i o scrisoare sau cere-i o intalnire. Daca aceste incercari vor esua este clar ca te-ai „intalnit” cu un escroc.

O alta inselatorie populara – primirea unui mail unde se spune ca se ofera multi bani pentru cel, care ajuta sa transfere bani dintr-o tara straina.
Escrocherie numita "Scrisoarea nigeriană" sau „Escrocheria 419” poate fi trimisa si din Sierra Leone, Africa de Sud sau Coasta de Fildes.

Cum se procedeaza?
Primesti un e-mail, scrisoare sau fax de la cineva care spune ca are nevoie ajutor pentru un transfer de bani extern - de obicei, se mentioneaza 20-30 de milioane de dolari . Autorul spune ca este un reprezentant de rang inalt al guvernului, contabil sef al intreprinderii de stat sau ruda a politicianului decedat. El cere posibilitatea de a utiliza contul tau bancar pentru transferul de bani si ofera pentru asta un comision de 25-30%.
Daca ii furnizezi datele personale si ale contului bancar, vei primi un extras de cont fictiv, unde poti vedea ca transferul a fost efectuat, dar, in realitate, acesta nu a existat si nici un transfer nu a fost efectuat.

Nu spune datele bancare strainilor.
- Datele vor fi utilizate in scopul de a goli contul tau bancar.
- Poti fi convins sa trimiti in avans o suma de bani in numerar – daca te amesteci in poveste, poti pierde nu numai economiile, dar, de asemenea si proprietatile tale.
Cand primesti un astfel de e-mail, nu raspunde expeditorului.
Daca ai fost inselat sau banuiesti ca ai putea deveni o victima a fraudei, suna la Organizatia pentru drepturile consumatorilor finantata de guvernul britanic la numarul de tel.: 0300 123 2040. Consultatiile sunt gratuite.

Gasiti mai multe detalii aici:https://www.gov.uk/government/publications/frauds-tricks-and-scams/fraud-tricks-and-scams

   

Tags: Afacere ilegala, Escrocheria 419, Escrocherii in Anglia, Escrocherii pe internet, Escrocherii prin e-mail, Fraude prin e-mail, Loterii false, Premii inventate, Profit rapid, Scrisoare nigeriana, Site-uri matrimoniale, Transfer bancar strain