Calificare profesionala nationala - NVQ (2016-06-09)

Ultima actualizare: Februarie 2018. Daca doresti sa obtii competente specifice industriei recunoscute, NVQ poate fi perfect pentru tine. Acest tip de calificare este recunoscuta de majoritatea angajatorilor, iar aceasta poate fi obtinuta in diverse moduri – prin munca, studii la colegiu sau facand practica la locul de munca.

Ce este NVQ?
Cu abrevierea NVQ este codificata o calificare profesionala nationala (in engl. „National Vocational Qualification”). Aceasta calificare se bazeaza pe competente si experienta in munca. Acest lucru inseamna ca oamenii care au obtinut o diploma cu cunostinte legate de profesie si capacitatea de a se adapta cu usurinta in practica. Angajatorii apreciaza acest lucru foarte mult.

NVQ se bazeaza pe anumite standarde profesionale nationale intr-un anumit domeniu. Aceste standarde nu sunt doar scrise pe un suport de hartie. Ele arata ce trebuie sa stie un profesionist in domeniu. Persoana care doreste sa obtina diploma NVQ etapa dupa etapa poate sa isi verifice cunostintele cu aceste cerinte si sa decida ce stie deja si ce are inca nevoie sa invete.

Cinci etape NVQ
Cea mai inalta calificare profesionala nationala se poate obtine prin trecerea celor cinci etape, incepand cu cel elementar (in engl. basic) pana la nivelul cel mai dificil (numite NVQ1, NVQ2, etc). Modul ideal, este acela in care angajatorul poate sa iti spuna ce nivel de calificare NVQ si-ar dori de la tine. In functie de nivelul ocuparii fortei de munca, de obicei, ajunge sa ai NVQ3 sau chiar si un nivel mai mic.

Cine poate sa obtina NVQ?
Aceasta calificare este cautata, in general, de catre cei care au deja anumite competente si doresc sa le imbunatateasca, sau doresc sa isi schimbe complet specializarea. Cu toate acestea, NVQ este disponibil pentru aproape toata lumea.
Aceasta calificare este, de asemenea, disponibila pentru tineri si adulti:
- Cei care sunt deja angajati;
- Cei care studiaza in colegiu si, de asemenea, cei care au un loc de munca cu norma part-time sau au o propunere la locul de munca;
- Cei care fac un stagiu (in engl. apprenticeship) pot sa ajunga imediat la al doilea sau al treilea nivel de NVQ;
- In unele cazuri, NVQ pot sa obtina si cei care inca invata la scoala.

Alegerea domeniilor profesionale
Intr-adevar, ai de unde alege. In prezent, exista aproximativ 1.300 de specializari NVQ diferite. Toate acestea sunt defalcate in urmatoarele sectoare - cheie ale industriei:
- business si management,
- vanzari, marketing si distributie,
- sanatate,
- constructii si imobiliare,
- productia de produse alimentare, catering si agrement,
- fabricatie si inginerie.

Timp de invatare
Nu exista orientari formale asa de multe incat o persoana trebuie sa obtina calificare profesionala nationala. Acesta este un program de auto - invatare flexibil, adaptat la nevoile fiecaruia. Dar, de obicei, multi studenti mai tineri sau mai in varsta dobandesc niveluri NVQ1 si NVQ2 intr-un an, iar in cativa ani ajung la nivelul NVQ3.

De a invata pentru a obtine nivele NVQ se poate si numai din manuale. Cu toate acestea, elevii care aleg sa participe la cursuri, acestea pot fi gasite aici: http://www.learndirect.co.uk

Despre studiul de evaluare NVQ
Dupa cum s-a mentionat mai sus, elevii NVQ sunt evaluati in functie de cunostintele lor intr-un anumit domeniu si abilitati practice. Astfel incat evaluarea etapelor NVQ consta in sarcini practice. De obicei, evaluatorul calificat, care monitorizeaza activitatea cursantului (daca se afla la locul de munca) si pune intrebari legate de munca (daca are un loc de munca adevarat - daca studiile NVQ au loc in timp ce studiaza la colegiu). Evaluatorii trebuie sa extraga informatii despre nivelurile de cunostinte si abilitati practice ale studentului la locul de munca si, daca este necesar, pentru a atinge standardele, pentru fiecare se pregateste un program cu nivel NVQ individual (in engl. unit). Apropo, evaluarea aici este foarte clara: „competent” sau „not yet competent”.

De obicei, evaluatorul (acesta poate fi un coleg de munca, un specialist senior, etc), cu un nou candidat pentru NVQ discuta, de obicei, urmatoarele:
- determinarea aptitudinilor si abilitatilor candidatului,
- sunt de acord asupra standardelor tinta,
- ajuta sa afle care este modul special pentru a invata,
- alege modul de a invata mai bine lucrurile necesare (aici candidatii insisi pot alege sa participe la un curs, sa citeasca literatura de specialitate la domiciliu si alte lucruri de a invata la locul de munca, sau de a solicita transferul in pozitie putin diferita, astfel incat acestia sa poata dobandi cunostinte specifice).

Intr-un caz sau altul, daca candidatul considera ca a fost evaluat gresit, decizia evaluatorului poate fi atacata cu recurs.

Ce poti face cu diploma NVQ?
In primul rand, sa-ti largesti cunostintele tale profesionale, si in acelasi timp – „vei infrumuseta” CV (curriculum vitae) si sa-ti cresti oportunitatile de angajare. Pe de alta parte, dupa obtinerea unei diplome NVQ, poti ajunge treptat la un nivel NVQ superior, finalizand cu nivelul cinci. Aceasta este o calificare profesionala completa. Odata ce ajungi la NVQ3, poti incerca sa obtii una din diplomele de scoala superioara – „Higher National Certificate”, “Higher National Diploma”, “Foundation Degree”, sau alte specializari profesionale.

Unde poti gasi ajutor si sfaturi?
La diferite intrebari cu privire la NVQ poate sa raspunda colegiul de la invatamantul superior (in engl. further education), consilierii de cariera de la colegi (in engl. further education), angajatorii, organizatiei „Learndirect” prin apel gratuit 0800 101 901 sau on-line: http://www.learndirect.co.uk

Calificarea GNVQ – deja veche
Unii oameni au calificare profesionala GNVQ cu caracter general. Dar, treptat, in perioada 2005-2007 aceste au fost retrase. Ca o alternativa se ofera alte calificari similare cu „caracter general”, cum ar fi BTEC , „OCR Nationals“, etc.


   

Tags: Calificare profesionala, Calificare profesionala nationala, Calificarea NVQ, Candidat NVQ, Diploma cu cunostinte legate de profesie, National Vocational Qualification, Nivele NVQ, NVQ