Cursuri profesionale (2014-07-31)

Ultima actualizare: aprilie 2018
Pentru ce sunt necesare cursuri profesionale?
Raspunsurile la aceasta intrebare pot fi multe si diferite. Cu toate acestea, in cateva cuvinte se poate spune ca unele cursuri non-universitare sunt necesare persoanelor deoarece:

1. pentru un motiv sau altul nu au obtinut sau nu au avut timp sa obtina o diploma, dar au nevoie de cunostintele minime pentru un anumit loc de munca sau profesie;

2. detin o diploma, dar au nevoie de cunostinte in alt domeniu, pentru ca doresc sa schimbe domeniul de activitate etc.;

3. doresc sa imbunatateasca sau sa actualizeze cunostintele intr-un anumit domeniu;

4. vor sa schimbe rutina plictisitoare si sa invete ceea ce ii intereseaza cu adevarat.

Lista celor mai populare cursuri
La Londra si in alte orase se organizeaza multe cursuri diferite. Prin urmare, aici va furnizam lista doar cu cele mai populare cursuri:
- Contabilitate si finante (in engl. accounting and finance) - de la cursuri introductive de contabilitate pana la cursuri specializate de inalta calificare ACCA, CIMA, etc;
- Publicitate (in engl. advertising);
- Managementul Afacerilor (in engl. business management);
- Utilizarea calculatorului (in engl. computing) - de la cunostinte minime de PC-ul pana la cursuri specifice, cum ar fi, ECDL (European Computer Driving Licence) - o calificare recunoscuta la nivel mondial care arata competentele destinatarului in lucrul pe computere, Cisco Systems - calificare destinata pentru administrarea retelei, „Microsoft Office Specialist“ - calificarea emisa pentru cunostinte excelente in ceea ce priveste programele MS etc;
- Culinare (in engl. cookery);
- Stiinte umane (in engl. human sciences) – medicina, etc;
- Limbi straine (in engl. languages);
- Drept (in engl. law);
- Marketing (in engl. marketing);
- Mass-media (in engl. media);
- Muzica (in engl. music);
- Pictura (in engl. painting);
- Fotografie (in engl. photography);
- Relatii publice (in engl. public relations);
- Turism, ospitalitate, catering si agrement (in engl. tourism, hospitality, catering and leisure).

Unde puteti participa la cursuri de formare profesionala?
Gama cursurilor este destul de larga. Multe universitati, colegii si alte institutii de invatamant organizeaza aceste cursuri in spatiile proprii, unde poate fi ales si orarul de lectii, de exemplu, cursuri de dimineata, seara sau in weekend.

Cel mai convenabi, probabil, ar fi sa alegeti o institutie de invatamant aproape de casa sau de locul de munca. Informatiile pot fi obtinute, de obicei, direct de la primarie sau de pe site-urile lor. De exemplu, daca locuiti pe teritoriul municipiului Newham (Plaistow, East Ham, Becktone, Forest Gate, Manor Park, Custom House, North Woolwich, Silvertown, Stratford sau Vest Ham), puteti vizita site-ul: http://www.newham.gov.uk unde veti gasi sectiunea "Services by Topic", apoi „Education and Learning“ si apoi - „Adult Education Courses“. Acolo veti gasi un link catre o brosura cu toate cursurile organizate in zona si toate informatiile asociate.

Navigand pe acest site, veti gasi cursurile si institutiile de invatamant ordonate dupa judet: http://www.floodlight.co.uk/pls/courses/fl_home.pg_home.

Puteti efectua cautarea foarte simplu - alegeti judetul, iar pentru a restrange cautarea, specificati cursul sau calificarea dorita (daca doriti un curs scurt - alegeti „non degree“) si orarul preferat sau cand puteti participa la cursuri – seara, la sfarsit de saptamana, in anumite zile etc. Daca nu gasiti nici un curs care sa corespunda cerintelor dumneavoastra, puteti extinde cautarea, de exemplu, eliminand selectia orelor de cursuri preferate.

In vremurile noastre moderne, exista o posibilitate de invatamant la distanta, adica, la domiciliu sau prin corespondenta on-line cu institutia de invatamant.

Invatamantul la domiciliu
Aceasta solutie este destul de populara pentru cei care nu au timp sau conditii pentru a participa la cursurile desfasurate seara sau in week-end. Cu toate acestea, este de remarcat faptul ca poate fi destul de dificil sa invatati independent, sa va concentrati in mediul de acasa sau sa efectuati platile la timp. Daca totusi va decideti asupra optiunii de a invata de acasa, mai jos gasiti cateva informatii utile.

Probabil ca nu este gresit sa spunem ca cea mai populara institutie de invatamant la distanta este Open University (pagina web: http://www.open.ac.uk) recunoscuta nu numai in Marea Britanie, dar si in alte tari. Cursurile sunt impartite in functie de judet si de nivel, de exemplu: certificat, diploma, licenta etc. Preturile depind de program si pot fi mai mari decat in alte institutii de invatamant, dar aici platiti nu numai pentru cursuri in sine, dar si pentru reputatie si credibilitate.
Alte institutii de invatamant la distanta foarte populare sunt:
http://www.homelearningcollege.com
http://www.icslearn.co.uk
http://www.ukopencollege.co.uk
Unele dintre universitatile conventionale si colegii ofera, de asemenea, oportunitati de invatamant la distanta.

Cum puteti plati pentru cursuri?
Unii cred ca aceasta intrebare este ciudata. Totusi, este important sa va informati despre aceste lucruri:
1. Pot exista cursuri gratuite organizate de stat care va intereseaza (de exemplu, aici se incadreaza cursuri de limba engleza si unele cursuri de personal medical). Mai multe informatii pot fi gasite on-line la adresa: https://www.gov.uk/advanced-learning-loans, apeland la “Learndirect Advice Helpline” la numarul 0800100900 sau la primaria judetului unde locuiti.

2. Frecvent angajatorul este preocupat de faptul ca angajatii sa isi imbunatateasca abilitatile, astfel incat el poate fi de acord sa plateasca o parte sau chiar intregul cost al cursului si sa acorde ceva timp liber pentru acest lucru. Dar fiti atenti - uneori pentru un astfel de serviciu se cer si obligatii, de exemplu, contractul poate prevedea ca va trebui sa pastrati actualul loc de munca pentru o perioada minima de trei ani.

3. Cele mai multe institutii de invatamant ofera programe de plata flexibile pentru cursuri, de exemplu, puteti plati toata suma imediat sau puteti imparti suma in mai multe plati partiale.

Cateva note:
- Daca va pregatiti pentru programul de studii speciale de inalta calificare, cum ar fi CIMA, ACCA etc, este important sa aflati daca institutia de invatamant este acreditata de catre autoritatea competenta de a preda acest tip de cursuri.
- Daca aveti deja o diploma de colegiu, universitate sau de la alta institutie de invatamant profesional, s-ar putea ca o parte a programului de invatamant sa fie recunoscuta.
- Inainte de a participa la cursuri, aflati exact ce tip de certificat va fi emis dupa finalizarea acestora si / sau dupa sustinerea examenelor.
- Intrebati angajatorul daca certificatul obtinut va fi recunoscut la locul de munca.
- Informatii gratuite cu privire la problemele legate de invatamant, inclusiv cursuri profesionale, pot fi obtinute prin apelarea “Learndirect Advice Helpline” la numarul 0800 101 901 sau navigand pe internet la adresa: http://www.learndirect.com/help/contact-us/.

   

Tags: Cisco Systems, Cursuri de formare profesionala, Cursuri la Londra, Cursuri organizate in zona, Cursuri profesionale, Cursuri specializate, ECDL, European Computer Driving Licence, Institutii de invatamant, Invatamant la distanta, Invatamant la domiciliu, Microsoft Office Specialist, Open University