Recunoasterea si echivalarea unei diplome romanesti (2015-05-12)

Ultima actualizare: Noiembrie 2017. Pentru a gasi un loc de munca sau pentru a continua studiile in Marea Britanie, vei avea nevoie de o diploma. Din pacate, in cele mai multe cazuri, diplomele romanesti nu sunt recunoscute in Anglia. Procedura de recunoastere si echivalare a diplomei se face de catre UK NARIC (in engl. United Kingdom National Recognition Information Centre), a carei activitate este supervizata de Departamentul de educatie si dezvoltare a abilitatilor (in engl. Education and Skills Department). UK NARIC este singura institutie care recunoaste si echivaleaza diplomele in Regatul Unit. UK NARIC poate sa recunoasca diplome din 187 de tari din intreaga lume.

De serviciile acestei institutii nu se folosesc numai persoanele fizice, dar si diferite institutii: ambasadele, Ministerul de Interne (in engl. Home Office), Inspectoratul Fiscal (in engl. HM Revenue and Customs), Agentii pentru ocuparea fortei de munca si sindicate.

Doua moduri de recunoastere a diplomei
Scrisoarea de recunoastere a diplomei poti sa o primesti in doua moduri: trimitand documentele necesare prin posta sau completand formularul on-line.

In primul caz, trebuie sa trimiti o copie a diplomei si anexa cu subiectele de studiu, ore si note. Aceste documente trebuie sa fie traduse in limba engleza si legalizate. De asemenea, trebuie sa redactezi o scrisoare de prezentare si sa specifici scopul pentru care ai nevoie de recunoasterea diplomei. Impreuna cu documentele trebuie sa trimiti un plic gol si confirmarea de plata a sumei de 59,40 lire sterline (cec sau ordin postal emis pe numele ECCTIS Ltd). Pe cealalta parte a cecului trebuie sa specifici numele si adresa ta. Recunoasterea diplomei o vei primi in termen de 10-15 zile.

Documentele trebuie trimise la urmatoarea adresa:
UK NARIC
Suffolk House,
68-70 Suffolk Road,
Cheltenham,
GL50 2ED
United Kingdom

In al doilea caz, poti completa formularul on-line (http://www.naric.org.uk). Trebuie sa te inregistrezi si sa creezi contul tau personal. Odata contul creat, trebuie doar sa scanezi toate documentele si sa le adaugi pe site-ul NARIC. Dupa incarcarea scrisorii de prezentare si a documentelor scanate, vei avea posibilitatea sa platesti on-line cu cardul. Dupa completarea formularului on-line, vei primi un numar special (UK NARIC ID Number). De asemenea, accesand contul tau, vei avea posibilitatea de a monitoriza stadiul cererii.


Care sunt cauzele nerecunoasterii diplomei
Retine circumstantele din cauza carora UK NARIC poate refuza recunoasterea diplomei:
- UK NARIC recunoaste numai diplomele confirmate in tara de origine.
- Perioada studiilor nu trebuie sa fie mai scurta de 200 de ore.
- Certificatele de participare nu sunt acceptate.

Daca din diferite motive ai nevoie sa obtii recunoasterea diplomei urgent, poti profita de un "serviciu rapid" (in engl. Fast Track), care costa 196,80 lire sterline (in 24 de ore) sau 136,80 lire sterline (in 48 de ore).

Atentie! Inainte de a plati bani semnificativi si de a expedia documentele importante, ar trebui sa discuti cu reprezentantul universitatii si afla daca intr-adevar are nevoie de diploma pregatita in acest fel. Pentru unele institutii este suficienta traducerea diplomei in limba engleza, cu sigiliul biroului de traduceri aplicat.

   

Tags: Copie a diplomei, Echivalare diploma, Fast Track, Formular online, Procedura de recunoastere diploma, Recunoastere diploma, Scrisoare de prezentare, Studii in Marea Britanie, UK NARIC