Alege internetul in functie de nevoile tale! (2014-04-03)

Subiect inepuizabil – Internetul in Anglia. Care este cel mai bun , cum sa-l instalezi, unde poti gasi acces gratuit la internet in Londra? La aceste intrebari va raspunde Angliamea.ro.

In zilele de astazi fara noile tehnologii, nu putem trai. Internetul a devenit principala sursa de comunicare atat in cautarea unui loc de munca, cat si pentru orice alte informatii cu privire la viata de zi cu zi in Anglia, si este chiar o modalitate de a tine legatura cu cei dragi ramasi in tara de origine. Dar foarte multi se confrunta cu o dificultate atunci cand vine vorba de alegerea Internetului si instalarea lui. Daca tocmai ai sosit in Anglia si locuiesti intr-o camera a unui apartament mai mare, probabil nu o sa te intalnesti cu o astflel de problema, intrucat Internetul va fi functionabil deja. Dar, dupa un timp, daca te muti intr-o locuinta separata, apare problema de a instala internetul.

La inceput – Internet-Cafe
Multi dintre cei care s-a stabilit in Anglia cu mult timp in urma, isi aduc aminte de zilele cand mergeau la Internet-Cafe si plateau 1-2 de lire sterline pe ora. Dar vremurile s-au schimbat si acum aproape toti sunt „inarmati” cu laptop-uri sau tablete, asa ca singurul lucru de care ai nevoie - acces gratuit la un internet wireless (in engl. free wireless internet - WiFi).

Internetul wireless se gaseste in multe cafenele si restaurante, in special in centrul Londrei. WiFi-ul functioneaza in McDonald si in cafenelele Starbucks. De asemenea daca cauti semnul “Free WiFi” si vei fi sigur ca acolo poti avea acces gratuit la internet.

Apropo, daca ai nevoie urgent sa verifici mailul, poti sa te opresti la “Apple Store” de pe Regent Street. Acolo exista internet wireless si se pot testa computerele lor.
Sa „cauti” internetul asa este ieftin, dar inconfortabil. Un alt mod destul de popular printre conationali – de a fura internetul wireless de la vecinii care au parola neprotejata. In nici un caz nu iti recomandam sa faci acest lucru - nu numai ca nu este frumos, dar, de asemenea, semnalul este slab, iar daca observa acest lucru pot pune parole. Prin urmare, daca vrei sa ai propria ta conexiune la internet, trebuie sa te decizi pe care sa o alegi.

Cea mai populara - linia telefonica
Sunt trei lucruri principale de luat la considerare: exista mai multe tipuri de conexiune la internet in zona in care locuiesti cu limite de viteza si date de care ai nevoie. Ultimi doi factori depind numai de tine si de nevoile tale, iar primul - numai de locul in care locuiesti. Deci, in primul rand, verifica ce tip de conexiune exista in zona. In Anglia sunt trei tipuri de internet mai populare: linia telefonica sau de banda larga, prin cablu si prin telefonie mobila.

Linia telefonica sau ADSL (in engl. Asymmetric Digital Subscriber Line) - cel mai folosit tip de internet, in special in orasele mari. Internetul poate ajunge viteza pana la 12 Mb/s. Cu toate acestea, este necesar sa ai o linie de telefon, chiar daca nu o utilizezi pentru apeluri si platesti o taxa lunara de inchiriere a liniei de telefon, adica aproximativ 11-13 de lire sterline. Daca linia de telefon nu exista acasa - va trebui sa o introduci. Introducerea liniei BT (in engl. British Telecom) costa aproximativ 130 £. Unii furnizori de servicii internet, cum ar fi BT si „Sky” cer sa ai linia telefonica BT. Cu toate acestea, poti sa te interesezi si la alti furnizori, cum ar fi ofertele liniei telefonice si de internet „Virgin”, daca nu doresti sa platesti pentru o linie BT.

Cel mai rapid - prin cablu
Ar trebui sa astepti cel putin doua saptamani pana cand internetul va fi instalat. Dupa ce depui cererea pentru internet, va fi conectata linia telefonica (daca nu exista), vor fi trimise toate dispozitivele (modem, distribuitor de internet wireless (in engl. router) si instructiunile cu privire la modul de conectare).

Internetul prin cablu (in engl. cable broadband) nu are nevoie de linie telefonica. Principalul furnizor de cablu in Anglia – „Virgin Media”. De asemenea si BT prezinta oferte de internet prin cablu. Cu toate acestea, internetul prin cablu nu este disponibil peste tot. Avantajele internetului prin cablu - viteza mai mare decat prin banda larga, mai ieftin (pentru ca nu ai nevoie sa platesti taxa de inchiriere a liniei) si, de obicei, nu exista limita de date. Poti verifica daca ai cablu in zona introducand codul postal aici: http://www.cable.co.uk.

Cel mai simplu – telefonie mobila
Cel mai simplu se obtine internetul mobil. Acesta este oferit de toti operatorii de telefonie mobila. Ai posibilitatea sa inchei un contract si sa platesti lunar, sau sa folosesti serviciile preplatite (in engl. pay as you go). Internetul mobil seamana cu cartela SIM, care trebuie pusa intr-un USB special. Cheia o vei primi gratuit daca vei semna un contract pentru cel putin un an, sau va trebui sa o cumperi, daca doresti sa folosesti un serviciu preplatit. Pretul - de la 5£ la 25£, iar platile lunare vor fi cuprinse intre 8 si 16 de lire sterline, in functie de limita de date. Acest tip de internet este usor de obtinut. Pur si simplu trebuie sa te duci la orice centru de telefonie mobila, semneazi un contract sau achizitioneza o cheie USB, iar cand ajungi acasa, vei avea acces la internet. Cu toate acestea, dezavantajele sunt limitarea si transferul de date mai lent.

Mai sunt si alte conexiuni la internet, dar nu la fel de cunoscute. Internetul SDSL, foarte asemanator cu internetul ADSL pentru ca este transmis prin linia de telefon, doar ca internetul SDSL trimite si primeste datele la aceeasi viteza (ADSL trimite mai rapid decat primeste). In zonele rurale, unde nici o alta conexiune la internet nu este disponibila, poate fi instalata o antena de satelit contra sumei de 800 de lire sterline. Un alt mod de a avea acces la internet intr-o zona putin populata – internet wireless, cand aproape de casa este instalata antena pentru a „prinde” internet.

Apropo, un contract cu orice tip de furnizor de internet se incheie pe o perioada minima de 12 luni, deci cel putin un an trebuie sa folosesti serviciile lor.

Contacte utile
- Un sfat gratuit poti obtine atunci cand alegi un furnizor de internet apeland la 0800 093 0405
- Cele mai bune oferte, comparatii intre furnizorii de internet: http://www.broadband.co.uk

Limita de date - ce inseamna?
- Limita: 1Gb pe luna - suficient sa incarci pagina web de 10.500 ori sau sa descarci 205 de melodii.
- Limita: 2GB - 21.000 pagini web sau 410 de melodii.
- Limita: 6Gb - 63000 pagini web sau 1229 de melodii.
- Limita: 15GB - 157000 pagini web sau 3072 de melodii.
- Limita de: pana la 30GB - 314.500 pagini web sau 6144 de melodii.
- Nelimitat (in engl. unlimited) - nu exista restrictii privind transferul de date.
- Este recomandat sa eviti oferte cu limita de 1Gb, cu exceptia cazului in care internetul este utilizat foarte putin sau nu poti plati mai mult pentru servicii internet.
- Excesul de limita este foarte costisitor.
- Daca iti place sa navigezi pe internet mult sau descarci fisiere de dimensiuni mari (filme, jocuri), mai bine alege un abonament cu internet nelimitat .


   

Tags: ADSL, Apple store, British Telecom, Free WiFi, Internet cafe, Internet nelimitat, Internet wireless in Anglia, Internetul in Anglia, Internetul prin cablu in Anglia, Virgin