Ochiul Londrei – inca este cel mai mare din Europa (2014-06-04)

Nimeni nu putea sa spuna ca o roata uriasa de observatie construita in urma cu sapte ani, va fi echivalenta celor mai cunoscute atribute din Londra, asa ca Big Ben, Parlamentul sau chiar Trafalgar Square. Noul simbol al orasului a devenit o roata de observare, care atrage o multime de vizitatori in fiecare zi.

Ochiul Londrei – unul dintre cele mai tinere simboluri ale capitalei Angliei. A fost construit in urma cu sapte ani - asa au marcat englezii inceputul secolului XXI. Ambitia a fost foarte mare – roata de observare trebuia sa fie cea mai mare din lume – cu inaltimea sa (135 m) a depasit cea mai inalta roata de observatie din lume existenta in Japonia.

Concurenta si rivalitate in lumea atractiilor este tot timpul prezenta. Cu un an in urma in China a fost construita o noua roata de observatie. Din pacate, englezii au ramas foarte dezamagiti – “The Star of Nanchang” prin marimea sa depaseste Ochiul Londrei. Dimensiunea noi constructii este de 160 de metri.

Ochiul Londrei s-a nascut in Olanda
Constructia Ochiului Londrei a fost planificata ani de zile. Chiar daca englezii se remarca prin precizie in munca, dar nu intotdeauna este posibil sa se faca totul la timp si fara probleme. Aceasta atractie din capitala Angliei trebuia sa fie data in functiune la 1 ianuarie 2000, dar lucrarile de constructie au intarziat. Este adevarat si faptul ca deschiderea simbolica al “London Eye” a fost la momentul planificat de prim-ministrul Tony Blair care a deschis acest obiect in ajunul anului 2000. Cu toate acestea, primii vizitatori ai Ochiului Londrei au fost primiti numai dupa trei luni.

Roata de observatie din capitala Angliei a fost proiectata de arhitectii englezi, dar structura lui nu a fost facuta in Anglia, ci in Olanda. De ce? Se pare ca britanicii au vrut sa reduca cheltuielile de productie.

Obiectul "nerentabil" aduce profit
Initial guvernul Angliei a pus la indoiala profitabilitatea Ochiului Londrei. Multi oficiali guvernamentali au considerat ca construirea unei roate de observatie va aduce doar pierderi. Cu toate acestea, dupa deschiderea acestei atractii turistice, a devenit clar ca acest obiect poate sa aduca un profit mare. Acest lucru a inteles si proprietarul terenului pe care a fost construit Ochiul Londrei. El imediat a ridicat pretul de inchiriere al terenului la 2,5 milioane de lire sterline pe an, iar costul initial a fost estimat la doar 65 de mii de lire sterline. Aceasta chirie a fost prea mare chiar si pentru un obiect profitabil. La discutia pe tema chiriei a intervenit si primarul Londrei, Ken Livingstone. Datorita lui anul trecut s-a ajuns la un compromis - chiria pe teren unde este amplasat Ochiul Londrei, va fi de o jumatate de milion de lire sterline. Acordul a fost incheiat pe o perioada de 25 de ani.

"London Eye" comparabil cu turnul Eiffel
"London Eye" nu este o atractie ieftina. O tura cu roata de observatie pentru o persoana costa aprox. 30 de lire sterline. Dar acest lucru nu alunga locuitorii curiosi si turistii de la “plimbarea” cu aceasta roata uriasa, care dureaza o jumatate de ora.
Roata de observatie din capitala Angliei este formata din 32 de cabine. Fiecare dintre ele poate gazdui 25 de persoane. Probabil ai observat deja ca roata nu se roteste la viteza extraordinara – intr-o secunda se misca doar 26 de centimetri. De obicei, “plimbarea” constra doar dintr-o singura rotire.

Foarte des "London Eye" este comparata cu Turnul Eiffel din Paris. Ambele zone sunt deosebit de preferate de turistii din toata lumea. Apropo , pentru celebrarea Zilei Indragostitilor timp de trei ani consecutivi roata de observatie din capitala Angliei este deschisa pana la miezul noptii.

In ultimii ani, cu ocazia cresterii atacurilor teroriste, langa Ochiul Londrei protectia este sporita. Cu toate acestea, procedurile de verificare si coadele lungi de asteptare nu compromit atractia vizitatorilor.

Uneori, vizitatorilor roatei de observatie din capitala Angliei le sunt oferite surprize. De exemplu, in ziua de “nastere” a Ochiului Londrei sunt serviti toti nu doar cu sucul de portocale, dar si cu sampania Laurent - Perrier.


   

Tags: Atractie Londrei, Capitala Angliei, Cea mai mare roata de observatie, London Eye, Ochiul Londrei, Roata de observatie, Roata uriasa Londra