Punct de atractie in Londra - Covent Garden (2014-04-02)

Probabil, toti ati auzit de Covent Garden. Este una dintre zonele moderne din Londra, cunoscuta pentru magazinele sale elegante, actorii si muzicienii de strada, baruri, restaurante, teatre, Royal Opera House si piata (Covent Garden), conceputa in stil italian, in care sunt prezenti o multime de oameni in fiecare zi.

Covent Garden Market, proiectat in anul 1632, anual atrage aproximativ 30 de milioane de turisti. Vizitatorii sunt atrasi de lucruri artistice, suveniruri, haine, obiecte lucrate manual, dar si de artistii de strada, pe care ii poti intalni aici in fiecare zi (exceptie in Ziua de Craciun). Aceasta este o descriere generala al actualului Covent Garden. Insa, el a devenit asa cum este acum, doar in anul 1980. Inainte de aceasta data - acum 400 de ani – totul arata altfel... Acest loc a fost mult timp doar cea mai mare piata britanica de fructe si legume. Apropo, cateva strazii de langa Covent Garden nu au avut o reputatie prea buna. In orice caz, zona Covent Garden este locuita de oameni de aproape 2000 de ani - este una dintre cele mai vechi zone populate din Londra.

La inceput a fost doar o gradina de legume
Denumirea de Covent Garden i-a fost data din cauza ca a fost construit pe terenul manastirii benedictine, unde odata calugarii cultivau legume. Se crede ca primul cuvant al denumirii a fost "convent", iar in acest caz denumirea in limba romana ar fi „gradina manastirii”. Numai ca in timp s-a pierdut litera "n" din prima silaba.
In jurul secolului al XVI-lea regele Henry VIII a demolat manastirile, iar calugarii au fost trimisi in Berkshire, si pe pamantul fostei manastirii a inceput sa-si antreneze vulturii. Cand s-a plictisit de aceasta ocupatie, Henry VIII a cedat terenul familiei aristocratice - Bedford. Iar acestia in fosta gradina au amenajat o piata de legume, fructe si flori, care a avut succes aproximativ 300 de ani.

Totusi, proiectantilor orasului Londra nu le-a placut piata de legume, fructe si flori amenajata chiar in centrul orasului. In cele din urma, in 1970 a fost mutata la Nine Elms (intre Battersea si Vauxhall). In zona Covent Garden au ramas multe proprietati nelocuite si abandonate. Proiectantii au decis sa demoleze aceste „colibe” si sa construiasca o metropola cu drumuri largi, hoteluri si centre de conferinte. Bazarul a fost salvat de catre localnici care au organizat o campanie masiva de protest, iar acesta a fost restructurat si acum a devenit centrul comerciantilor si un loc preferat pentru divertisment.

Maiden Lane
Chiar asa se numeste una dintre principale starzi din Covent Garden. Dar istoria spune ca denumirea strazii, in realitate, nu este asociata cu domnisoarele. Se afirma faptul ca „maiden“ este derivat din cuvantul englezesc vechi "midden", care inseamna "gramezi de balegar". Se crede ca in timpurile vechi in aceasta strada isi faceau nevoile animalele aduse in piata. Dupa mai bine de un secol, conform ordinul reginei Victoria, aceasta strada a fost largita. Deorece Victoria iubea cu adevarat se viziteze teatrele din Covent Garden, iar intr-o strada ingusta era imposibil sa se intoarca cu caruta regala.

Viata de noapte de pe strada Maiden Lane nu are o reputatie buna. Pe aceasta strada a fost asasinat celebru actor de la Covent Garden, William Terrisse. Se spune ca ucigasul era rivalul sau, actorul Richard Prince, pe care W.Terrisse l-a impiedicat sa obtina rolul principal in piesa "Serviciul Secret ".

Pe aceasta strada au trait faimosi oameni bogati. Aici au fost stabilite celebritati, cum ar fi, poetul si dramaturgul francez Voltaire, prim-ministrul Benjamin Disraeli sau imparatul francez Napoleon. In casa cu numarul 21 s-a nascut celebrul pictor britanic, J. M. W. Turner. Acum in aceasta casa se afla un bar interesant - „The Porterhouse“.

Intr-un fel sau altul, "Maiden Lane" este asociata cu domnisoarele. In secolul al XVIII-lea acolo a existat „cartierul cu lumini rosii”. Despre acest lucru se poate citi in catalogul anual, tiparit in anii 1757-1795 - „Haris‘s List of Covent Garden Ladies“. Această publicatie a fost nimic altceva decat cel mai faimos catalog de prostituate cu biografie, aspect si descrierea caracterelor. De exemplu, despre una dintre cele mai vechi practicante a acestei profesii, Sally Robinson, se spunea acest lucru: „Natura domnisoarei nu este clara, dar se stie ca acesta vindea carnati pe strazi... Ea este o fata inalta, plina de viata, cu fire placuta si o fata draguta. Cu toate acestea, este lacoma si subestimeaza valorile celorlalte”. Catalogul costa 2 silingi si 6 pence. Pe parcursul celor 38 de ani a fost vandut aproximativ un sfert de milion de exemplare – atunci era un tiraj foarte mare, in comparatie cu orice alta publicatie din anii acestea. Catalogul era redactat de un poet irlandez sarac pe nume Samuel Derrick, cu porecla Harris. El publica informatiile despre femei, obtinute de la cel mai cunoscut proxenet - Jack Harris, care spunea ca el este „Proxenetul cel mai important din Anglia”.

Actuala imagine
Covent Garden inca din cele mai vechi timpuri este asociat cu teatrele, care sunt o multime aici. Cel mai vechi dintre ele - „Theatre Royal“ de pe strada Drury Lane. Se crede ca el a fost infiintat in anul 1663. Cel mai luxos - „Royal Opera House“, dupa ultima renovare a fost deschis in anul 2000.

Totusi, in jurul celebrei piete s-au infiintat nu numai teatre. Aici se adunau mestesugari si antreprenori. De exemplu, pe Long Acre si pe alte strazi lucrau producatorii de carute. Lucrau aici si tipografii. Pe Drury Lane s-a deschis primul magazin “Sainsbury’s”. Pe Wellington Street s-au deschis portile la prima casa de licitatii “Sotheby’s”.

In ciuda faptului ca aici este plin de turisti, Covent Garden este inca destul de atractiva si idilica. Poate pentru ca pe cele mai multe strazi traficul este interzis. Sau poate ca este destul de mult loc pentru toti si nu se fac „tamponari” ca pe Oxford Street. Apropo, Covent Garden incetul cu incetul devine un loc preferat pentru cumparaturi. Aceasta piata are o valoare prin lucrurile de arta non-traditionala, obiecte de artizanat, jucarii, carti de cea mai recenta editie, lucruri vechi... Si unde altundeva poti gasi un „mixt” de magazine - de la accesorii de cusut pana la imbracaminte de sport extrem, fara oameni care fug pentru „a prinde” reduceri, si doar ascultand muzica clasica pe strada?

Exista multe cafenele, restaurante si baruri. Se sustine ca „daca vrei sa ei pranzul in zona Covent Garden in fiecare zi in alt restaurant sau cafenea, vei avea nevoie de doi ani si jumatate”. Poate este un pic exagerat, dar aici ai de unde sa alegi in functie de pretentii sau „portofel”.

De-a lungul anilor Covent Garden a fost vizitat de miliarde de oameni si fiecare dintre ei au „marcat” istoria zonei. Pe acolo au trecut tot felul de oameni: de la faimosi aristocrati, John Logie Baird, directorul de program TV care a difuzat de acolo primul sau program de televiziune, pana la trisorii ieftini de strada. Acum fiecare turist stie foarte bine ca in zona Covent Garden nu te plictisesti – acolo se intampla mereu ceva.


   

Tags: Actorii si muzicieni de strada, Cartierul cu lumini rosii din Londra, Coven Garden Market, Covent Garden, Maiden Lane, Royal Opera House