Cu ce calatoresti mai comod: cu autobuzul, cu trenul sau avionul? (2014-07-22)

Daca traiti in Marea Britanie, merita sa vizitati cele mai interesante locuri din aceasta tara. Probabil ca nu o data v-ati gandit sa mergeti in Scotia, Irlanda sau pur si simplu sa vizitati imprejurimile Londrei. Sistemul de transport public din aceasta tara este foarte bine dezvoltat, asa ca puteti calatori in siguranta si foarte comod atat cu autobuzul sau cu trenul, cat si cu avionul. Deci, care este cel mai bun mijloc de transport in Anglia?

Calatorind din Anglia in Scotia, in Irlanda sau in Tara Galilor, trebuie sa parcurgeti o distanta destul de lunga. O excursie de la un oras la altul in Anglia, poate dura mai mult de o ora. Stim cu totii, in teorie, ca deplasarea cu autobuzul este cea mai ieftina. Dar trebuie intotdeauna sa ne intrebam daca vom avea suficient timp si rabdare pentru a petrece aproape o jumatate de zi in autobuz. In acest caz, trebuie sa gasim alte optiuni de calatorie. De exemplu, mersul cu trenul dureaza mult mai putin decat cu autobuzul. Dar multi stiu deja ca deplasarea cu trenul in Marea Britanie este o placere destul de scumpa. O opinie similara este formata si despre calatoria cu avionul. Dar care este realitatea?

In ultimul timp, tot mai des puteti auzi despre calatoria cu trenul ca este una dintre modalitatile cele mai scumpe de a calatori. Desigur, pe site-urile caii ferate se afiseaza reclame cu bilete ieftine. Cu toate acestea, a achizitiona un bilet de tren ieftin este aproape imposibil.

Inca mai credeti ca mersul cu autobuzul ar putea fi cel mai ieftin mod de a calatori? Categoric nu! Nu uitati ca, in Marea Britanie, sistemul de transport aerian este destul de bine dezvoltat. Desigur, compania aeriana irlandeza low-cost „Ryanair” nu ofera foarte multe rute interne ieftine, dar alegerea este vasta - puteti calatori la Cork, Dublin si Glasgow. Foarte multe rute sunt oferite de compania aeriena low-cost „EasyJet”. Prin intermediul acesteia puteti zbura in Birmingham, Manchester, Exeter, Belfast, Edinburgh sau chiar si in Newcastle.

Daca achizitionati bilete cu ceva timp inainte, pretul biletelor poate fi destul de accesibil. Pentru a va demonstra acest lucru, am pregatit patru tabele cu rute. In acestea comparam calatoria cu autobuzul, trenul si avionul. In tabelul de mai jos puteti vedea nu numai preturile biletelor, dar si durata calatoriei.

Avion / tren / autobuz
Birmingham - Edinburgh
Timpul calatoriei: 1 ora si 10 minute / 4 ore si 7 minute / 8-11 ore
Cel mai mic pret este de 40 £ („Flybe”) / 46 £ („National Rail”) / 10 £ („Megabus”)

Manchester - Exeter
Timpul calatoriei: 1 ora si 5 minute / 4 ore si 13 minute / 8-10 ore
Cel mai mic pret este de 62 £ („Flybe”) / 55,60 £ („National Rail”) / 12 £ („Megabus”)

Londra - Glasgow
Timpul calatoriei: 1 ora si 15 minute / 5 ore si 34 minute / 9 ore si 15 minute
Cel mai mic pret este de 33 £ („Easyjet”) / 76,50 £ („National Rail”) / 9 £ („Megabus”)

Londra - Dublin
Timpul calatoriei: 1 ora si 20 de minute / 7 ore si 10 minute / 13 ore si 15 minute
Cel mai mic pret este de 20 £ („Ryanair”) / 43 £ („National Rail”) / 18 £ („Megabus”)

Londra - Cardiff
Timpul calatoriei: - / 2 ore si 1 minute / 3 ore si 30 de minute
Cel mai mic pret este de - / 18,30 £ („National Rail”) / 5 £ („Megabus”)

Comparand calatoria cu autobuzul, cu trenul si cu avionul, a fost ales acelasi moment de calatorie, adica aceasta a fost planificata din timp (cu aproape doua luni inainte). Comparand timpul si costul biletelor, se poate observa ca o calatorie cu avionul este mai rapida si mai putin costisitoare decat o calatorie cu trenul. Cel mai ieftin este sa calatoresti cu autobuzul, dar timpul acestei calatorii este de aproape 10 ori mai mare decat cel cu transportul aerian si de doua ori mai mare decat o calatorie cu trenul.

Este adevarat si faptul ca nu exista o alegere bogata de rute interne cu avionul. Uneori, companiile de cale ferata si companiile de autobuze pot oferi mult mai mult rutele interne.

Continuand tema biletelor ieftine, trebuie amintit faptul ca este foarte important atunci cand rezervati bilete de avion. Desigur, pretul intotdeauna este mai mare inainte de sarbatorile legale. In plus, daca aveti de gand sa cumperati un bilet in ultimul minut, costul calatoriei va fi mai mare, indiferent daca veti calatori cu avionul, autobuzul sau trenul. Si totusi, daca doriti un bilet mai ieftin, ar trebui sa-l achizitionati on-line.

Cei care sunt obisnuiti sa calatoreasca cu autobuzul, trebuie amintit ca nu numai „National Express” ofera o varietate de rute interne. Ati auzit vreodată de compania de autobuze „Megabus”? Dupa cum se poate vedea in tabelul de rute comparavative, calatoria cu „Megabus” este cea mai ieftina. Folosind serviciile acestei companii, o tura la Liverpool dus-intors ar costa doar 10 lire sterline. Iar daca alegeti sa parcurgeti acelasi traseu cu „National Express”, ar trebui sa platiti mai mult de 23 de lire sterline. De altfel, este de remarcat faptul ca cele mai multe traseuri cu Megabus costa de pana la 10 lire sterline. Megabus ofera excursii ieftine catre orase europene: Paris, Amsterdam, Bruxelles si altele. Daca rezervati calatoria din timp, aceasta ruta poate costa mai putin de 8 lire sterline.

Inca mai credeti ca este scump sa calatoriti in Marea Britanie? Daca planificati calatoria dvs. cu ceva timp inainte si alegeti din timp mijlocul de transport potrivit si compania potrivita, puteti sa economisiti nu numai bani, dar si timp.

Link-uri:
Companii de autobuze:
„Megabus” - http://www.megabus.com
„Terravision” - http://www.terravision.eu
„National Express” - http://www.nationalexpress.com

Trenuri:
„National Rail” - http://www.nationalrail.co.uk

Companii aeriane low-cost:
„Ryanair” - http://www.ryanair.com
„EasyJet” - http://www.easyjet.com

Aici puteti compara preturile de zbor si rezerva biletele: http://skyscanner.net

   

Tags: Autobuz, Avion, Bilete ieftine in Anglia, Compania aeriana low cost, Locuri de vizitat in Anglia, Mijloc de transport in Anglia, Optiuni de calatorie in UK, Sistemul de transport aerian, Sistemul de transport public, Tren