Ai grija sa petreci vacanta in siguranta! (2015-04-21)

Vara - timpul calatoriilor. Din pacate, uneori vacanta poate fi stricata de evenimente neprevazute. Afla cum sa te protejezi de riscul intamplarii evenimentelor neplacute si unde trebuie sa te adresezi daca nu ai putut evita aceste intamplari.

Hotii actioneaza atunci cand tu te odihnesti

Nu este nevoie sa ai studii in psihologie pentru a intelege un lucru pe care toata lumea il stie foarte bine, si anume, ca in timpul vacantei oamenii sunt mai relaxati decat in viata de zi cu zi, iar acest lucru este deosebit de util pentru practicantii unei anumite "profesii" - hotii de buzunare si escrocii. Ei lucreaza in timp ce tu te relaxezi. In vacanta pierzi vigilenta concentrandu-te la diferite obiecte remarcabile si, astfel, devii prada sigura pentru tot felul de "destepti". Desi s-ar parea ca in niciun caz tu nu ai putea deveni o prada pentru escroci, merita sa te informezi din timp cum poti sa te protejezi si ce trebuie sa faci in cazul unui eveniment neplacut. In plus, in ziua de astazi, calatorii risca sa sufere din cauza atacurilor teroriste sau a dezastrelor naturale. Daca nu cunosti legislatia in vigoare in tara in care calatoresti, ai putea ajunge chiar si la arest. Limba si alte obiceiuri pe care nu le cunosti atunci cand ai nevoie sa reactionezi rapid, pot provoca si mai multe probleme. Prin urmare, mai bine sa iei masuri de precautie, decat sa-ti para rau mai tarziu.

In primul rand, inainte de a incepe calatoria, asigura-te ca ai comunicat unui prieten apropiat sau unui membru al familiei unde te deplasezi. Sa-i spui ca pleci, sa zicem, in Italia, cu siguranta nu este suficient. Lasa-i denumirea si numarul de telefon al hotelului unde te vei caza. La urma urmei, nu stii niciodata ce se poate intampla, de aceea este mai bine ca cel putin o persoana sa stie exact unde te afli.

Pasaportul si banii sunt cele mai importante lucruri

Cel mai important document cu care calatoresti in strainatate - pasaportul. Calatorind in tarile Uniunii Europene este suficient sa ai cartea de identitate, dar in afara spatiului european va trebui sa prezinti un pasaport. Inainte de a pleca, verifica validitatea pasaportului, adica daca acesta nu expira in curand. In cele mai multe cazuri, nu poti pleca in strainatate daca pasaportul expira intr-o luna. Pastreaza mai multe copii ale pasaportului si noteaza-ti numarul pasaportului, data si locul eliberarii. In cazul in care pasaportul a fost furat, contacteaza imediat politia locala si adreseaza-te celei mai apropiate Ambasade a Romaniei. Ar fi intelept sa ai cu tine inca un act de identitate cu poza, cum ar fi permis de conducere sau legitimatie de student.

In timpul vacantei, banii si documente se lasa in siguranta. Daca in camera hotelului exista un seif, merita sa platesti ceva banuti pentru a tine lucruri in el. Cel mai des, acesta se inchiriaza. De asemenea, se solicita o garantie care va fi rambursata atunci cand cheia va fi returnata. Mai mult ca sigur, chiria seifului nu va fi mai mare de 10 lire sterline pe saptamana, iar asa vei fi sigur ca banii, documentele de identitate si de calatorie vor fi pastrate in conditii de siguranta.

De asemenea, este recomandat, atunci cand calatoresti, sa nu ai toti banii numai in numerar sau numai pe cardul bancar. Cel mai bine ar fi sa pastrezi jumatate din suma in numerar, iar cealalta jumatate pe cardul bancar. Noteaza-ti datele cardului bancar, precum si numerele de telefon ale bancii, prin intermediului carora poti lua legatura cu banca, in cazul in care vei pierde cardul.

Incheie polita de asigurare impotriva evenimentelor neprevazute

Asigurarea de calatorie - necesara sau nu? Desigur, aceasta va fi utila in cazul in care se va intampla ceva neasteptat in timpul vacantei, de exemplu: pierzi bagajul, te imbolnavesti sau va trebui sa pleci acasa de urgenta. Fara asigurare, toate acestea genereaza costuri semnificative. In alta ordine de idei, chiar daca esti asigurat, nu te astepta sa fii protejat de toate evenimentele neplacute. Citeste, neaparat, tot contractul de asigurare, chiar si ceea ce este scris cu litere mici. De cele mai multe ori, vei gasi enumerate si cazurile care nu sunt acoperite de asigurare, precum si termenul in care trebuie sa informezi societatea de asigurari cu privire la producerea unui eveniment.

Politele de asigurare sunt de diferite tipuri: doar pentru o calatorie, anuala, pentru calatorii in Europa sau in tari indepartate, pentru concediul activ sau cel de relaxare. Deci, neaparat trebuie sa iei in considerare cazul tau si alege exact ce ti se potriveste. Daca vei merge la schi si vei suferi o trauma, asigurarea simpla nu va acoperi costurile de tratament. Informeaza-te care factori de risc sunt inclusi in polita de asigurare.

Unde poti incheia o polita de asigurare? Asigurarile sunt oferite de multe societati, companii aeriene, precum si de banci.

Ai grija de sanatatea ta

Problemele de sanatate pot "acri" chiar si cea mai buna vacanta. Mai ales, daca nu stii unde sa te adresezi in tara respectiva si cat vor costa serviciile medicale.

Stiai ca, daca esti rezident in Marea Britanie (adica, locuiesti aici pe o perioada mai mare de 6 luni), plecand pentru vacanta intr-o alta tara europeana, poti primi asistenta medicala gratuita? Tot ce ai nevoie este sa ai cu tine EHIC (in engl. The European Healthcare Insurance Card). Acesta este un card de asigurari de sanatate care se emite gratuit de catre Departamentul de Sanatate al Regatului Unit. Cardul este valabil timp de cinci ani, dar nu acopera costurile de tratament in institutiile medicale private.

Inainte de a calatori, informeaza-te despre vaccinurile necesare. Aceste informatii pot fi obtinute de la medicul de familie (in engl. general practitioner – GP) sau pe site-ul Serviciului National de Sanatate din Marea Britanie (in engl. National Health Service - NHS).

Fii vigilent!

Vacanta poate fi stricata nu numai de probleme de sanatate sau de documentele pierdute. Cea mai mare parte dintre turisti sunt afectati de hoti. Escrocii se orienteaza catre prada usoara - banii turistului si alte bunuri de valoare. In plus, ei sunt din ce in ce mai inteligenti si vin cu trucuri noi. De exemplu, o persoana cu o harta in mana care te roaga sa o ajuti sa gaseasca drumul. Turistul, in special daca nu este prima zi de vacanta pentru el, va incerca sa ajute - la urma urmei si el in prima zi de vacanta a fost la fel de "pierdut"! Localnicii abili sunt capabili de a distrage atentia turistilor in asa fel incat, in timp ce turistul incearca sa-i explice drumul, hotul fura banii. Este frumos sa oferi ajutorul dar, in acelasi timp, merita sa ramai vigilent si sa ai grija de lucrurile tale. Nu lasa geanta nesupravegheata pe plaja sau langa piscina, nu lua cu tine portofelul plin de bani si nu afisa obiecte de valoare.

In timpul calatoriei tale in strainatate, trebuie sa respecti legile tarii. Daca nu esti sigur ca un lucru sau altul este permis, mai bine intreaba decat sa risti. Lucrurile, cum ar fi posesia de droguri sau consumul de alcool intr-un loc public, pot cauza probleme si in vacanta. La urma urmei, nu vrei sa-ti petreci timpul pretios din vacanta in arest si sa platesti o amenda! Nu-ti poti pierde mintile chiar si intr-o perioada de odihna, altfel amintirile frumoase mereu vor fi umbrite de amintiri neplacute.

Unde sa te adresezi pentru ajutor in strainatate?

- 112 - numarul de telefon de urgenta in toata Uniunea Europeana

Afla mai multe:

- Pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe din Marea Britanie http://www.fco.gov.uk vei gasi sfaturi in legatura cu lucrurile la care trebuie sa fii foarte atent atunci cand petreci vacanta in fiecare tara din lume.
- Sfaturi de sanatate daca pleci in strainatate: http://www.nhs.uk/conditions/travel-health

Principalul lucru - sanatatea!

- Cere cardul gratuit de asigurari de sanatate aici: http://www.ehic.org.uk.
- Daca nu ai posibilitatea sa completezi cererea on-line, apeleaza la 0845 606 2030.
- Va trebui sa furnizezi numarul de NHS (daca esti inregistrat, il vei gasi pe cardul tau NHS), sau Numarul de Asigurare Nationala (in engl. National Insurance Number), numele, adresa si data nasterii.
- Pentru alte intrebari ia legatura cu Departamentul de Sanatate de Externe (in engl. Overseas Healthcare Team) la numarul 0191 218 1999 sau +44 191 218 1999 (daca apelezi din strainatate).

   

Tags: Ajutor in strainatate, Asigurarea de calatorie, Banii in vacanta, Cadr bancar, Calatoria, Cardul de sanatate, EHIC, Escroci, Evenimente neprevazute, Hotii, Hotii de buzunare, Ministerul Afacerilor Externe, NHS, Pasaport, Polita de asigurare, Probleme de sanatate, Producerea unui eveniment, Seif in hotel, Vacanta