Hyde Park - de la politica pana la marimea „mandriei sexului masculin”  (2014-04-02)

Hyde Park - unul dintre cele mai renumite parcuri din Anglia. Acest parc imens, situat in inima Londrei, ne aminteste de vremurile regale, vorbeste despre puterea si onoarea monarhiei britanice.

In cautarea strazii „Royal Road”
La fel ca si in multe alte parcuri, Hyde Park a fost o data destinat pentru vanatoare. In 1536 regele Henry al VIII-lea a achizitionat o parcela mare de teren. La inceput crestea cerbi acolo, ca apoi sa fie folositi pentru a-i vana cortegiul regal.

Hyde Park a devenit faimos in secolul al XVII-lea, cand a preluat conducerea regele William al III-lea. Monarhul s-a mutat la Palatul Kensington. Foarte des el trebuia sa mearga si la alta resedinta – St. James, care i-a fost a doua casa. William al-III-lea a decis sa-si usureze calatoria amenajand o alta calea larga care conecta aceste doua resedinte regale. De-a lungul drumului au fost montati 300 de stalpi luminosi, care ramaneau aprinsi toata noaptea. Se sustine ca aceasta a fost prima strada luminata din Londra. Acest loc este cunoscut sub denumire „Rotten Row“. Se crede ca numele i-a venit de la expresia franceza „Route de Roi” – „Drumul Regelui”.

Zona a devenit faimosa in secolul al XVIII-lea. Aici au inceput sa vina toti aristocrati din Londra. Unii veneau sa se intalneasca cu prietenii, sa-si arate noua garderoba, altii sa se uite la ceilalti, etc. Deci, la Hyde Park a inceput „viata adevarata”.

In zilele noastre, „Rotten Row” este considerat a fi cel mai cunoscut traseu ecvestru din lume. Este adevarat ca aceasta este folosita rar in scopul ei adevarat.

Nu intotdeauna Hyde Park a servit numai familia regala a Angliei. In 1665 la Londra a izbucnit o epidemie de ciuma bubonica. Toti oraseni simpli fugeau in masa din Londra. Cei mai multi dintre ei s-au refugiat in Hyde Park , aici se ascundeau de aceasta teribila boala, incurabila in acel moment.

Ce s-a intamplat cu lebedele regale?
Se spune ca familia regala britanica consuma de buna voie carne de lebada. In Hyde Park, precum si in alte parcuri din Londra, inca din cele mai vechi timpuri lebedele sunt considerate ca fiind proprietate regala. Este adevarat ca acum patru ani a fost un scandal celebru. Unele dintre pasarile regale au fost furate. Din pacate, ele nu au fost gasite. Se crede ca au fost sacrificate si mancate.

Dupa cum se stie, in conformitate cu traditiile medievale, in Anglia carnea de lebada se pregatea cu sos de piper. Din pacate, aceasta delicatesa ajungea numai la masa familiei regale. Oamenii simpli nu au avut ocazia sa guste carnea de lebeda. Ei bine, vremurile se schimba - din ce in ce mai multi curajosi indraznesc sa incalce traditia care dureaza de secole.

Un numar mare de lebede regale si alte pasari de apa se reproduc in lacul Serpentine din Hyde Park. Mai mult de atat, din 1930, in acest bazin se poate si inota. Acest loc se numeste „Lansbury\\\'s Lido“. Zona este ingradita, acolo poate intra toata lumea, dar aceasta placere nu este gratuita.

Cu toate ca, pana la Jocurile Olimpice care vor avea loc la Londra, a ramas inca mult timp, dar de acum se vorbeste ca Serpentine de la Hyde Park va fi folosit pentru concursuri de inot si triatlon.

Care este relatia dintre spanzuratoare si „Coltul vorbitorilor”?
In Hyde Park, in fata statiei de metrou Marble Arch, din cele mai vechi timpuri exista „Coltul vorbitorilor” (in engl. Speaker‘s Corner). Pana in prezent, acolo se intalnesc oamenii pentru a-si exprime opiniile, sa se asculte unii pe ceilalti si sa discute. Si nu neaparat despre politica... Puteti ramane surprinsi daca veti auzi despre ce se vorbeste aici. Iata, o persoana de culoare incearca sa interpreteze adevarurile religioase, iar o persoana care se afla langa el, striga despre marimea „mandriei sexului masculin”.

Odata, inainte de aparitia „Coltului vorbitorilor”, acest loc a fost vizitat de catre Karl Marx, Friedrich Engels si chiar Vladimir Lenin. In plus, dupa moartea lui Oliver Cromwell, corpul lui a fost agatat aici - astfel monarhia a neutralizat pe oricine care a indraznit sa se revolte.

Un lucru interesant este ca, uneori, traditia „Coltulului vorbitorilor” este asociata cu un satulet „Tyburn\\\", care a existat o data si a fost renumit prin criminalii executati. Potrivit unor surse scrise, condamnatul la moarte avea dreptul de a spune un ultim discurs. Ultimul cuvant spus de condamnat era pe platforma spanzuratoarei – pentru a-l asculta se adunu toti locuitorii satului. Se spune ca oamenilor le placea foarte mult aceasta „atractie”. Mai tarziu, pentru acest spectacol s-au ceruti bani.

In zilele noastre, puteti sa vizitati „Coltul vorbitorilor” gratuit. De obicei, „vorbitorii” se aduna acolo in diminetile de duminica, dar, uneori, ei apar si in timpul saptamanii.

   

Tags: Familia regala si carne de lebeda, Hyde Park, Lacul Serpentine, Lansbury\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'s Lido, Parcuri la Londra, Prima strada luminata din Londra, Royal Road